Tehnike lova - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke se igraju
Od petmagazine.rs - 18/11/2020

Tehnike lova

Budući da su mačke sa ljudima tek oko 7.000 godina, one su i dalje zadržale osobine lovaca

Piše: Petmagazine.rs

Iako su naučile kako da skladno žive sa ljudima, mačke još uvek nisu u potpunosti pripitomljene. U stvari, neki stručnjaci čak veruju da su se one same pripitomile, drugim rečima, dozvolile su sebi da se prilagode domaćoj rutini jer im je to korisno.Istina je da domaće mace i dalje imaju određene obrasce ponašanja i navike koji podsećaju na divlje mačke. Najbolji primer je njihov lovački instinkt. Čak i ako žive u vrlo udobnom domu, gotovo sve nastavljaju da jure svoj plen i „uvežbavaju” lovačke veštine. Ovo je urođena potreba koja potiče od njihovog porekla i divljih predaka.

Lov u divljini

U prirodi vidimo da životinje koriste različite tehnike lova kako bi uhvatile svoj plen i pojele ga. Divlje mačke se ističu kao odlični stratezi – svaki njihov korak je isplaniran kako bi lakše došle do plena. One optimizuju potrošnju energije i tako osiguravaju efikasan napad. Iako neke mačke love u grupama (poput lavova), većina vodi usamljenički život. Zbog toga love same, a okupljaju se samo radi parenja.

Tehnika

Uprkos svojoj maloj veličini u poređenju sa divljim, domaće mace takođe imaju fizičke i mentalne osobine velikog lovca. Njihovo telo ima sve potrebne alate: dobro razvijene mišiće, fleksibilnost, vrlo oštra čula, moćne kandže i snažnu vilicu.

Ako odvojite minut da pogledate svog ljubimca, videćete koliko pažljivo posmatra svaki potez svog potencijalnog plena. Može u pitanju da bude i insekt ili golub kog vidi kroz prozor, međutim, njegova koncentracija je toliko velika, a čula su mu toliko moćna da ponekad može izgledati kao da ni u šta ne gleda, što nije slučaj. Međutim, u stvarnosti je ovo sve presudan deo tehnike – pravljenje strategije za lov. Nakon što sačeka odgovarajuće vreme za napad, videćete kako je vaš ljubimac pažljiv, i iskoristiće svu svoju snagu i fleksibilnost da konačno dođe do plena.

Mačke su najaktivnije noću i pred zoru. One slabo vide tokom dana i sunčeva svetlost ih zaslepljuje. Njima ovo i odgovara jer tokom noći većina životinja nije aktivna, te je lov lakši, a to isto važi i za zoru. Takođe, one uglavnom vide objekte u pokretu, kada je nešto stacionarno, mačka to ne primećuje sve dok ne počne da se kreće. Zato imaju odlične reflekse, ali i svoje „detektore” objekata – brkove i obrve.

Predatorska sekvenca

Predatorska sekvenca je nešto što poseduju sve mačke, divlje i domaće. To je proces koji nam objašnjava njihov način lova.

– Predatorska sekvenca počinje osećajem gladi i potrebom za hranom. Kod naših domaćih mačaka u kućnim uslovima, taj početni osećaj ne postoji, jer ih hranimo granulama, ali potreba za lovom kao urođenom osobinom i dalje je prisutna. Potom, posle osećaja gladi, počinje dalji razvoj sekvence, a to je traženje plena, pretraga terena, traženje mirisa i slično. Sledi opažanje plena, sakrivanje, prikradanje, čekanje. Čekanje ume dugo da traje, sve dok mačka ne „uhvati” momenat u kom je plen na dobroj razdaljini i u takvoj poziciji da ona može da krene u napad. Potom počinje eksplozivni trk, hvatanje plena, ubijanje i konzumacija. Sve to čini „predatorsku sekvencu”, koju najčešće viđamo kod lavova i tigrova, kaže dr vet. med. Dunja Kovač, stručnjak za ponašanje životinja.

Poklon

Mnoge vlasnike iznova i iznova iznenadi „poklon” njihove mačke. Ova neobična navika donošenja mrtvih životinja povezana je sa tzv. ponašanjem grupe.Odrasle mačke, posebno ženke, treba da nauče mlade da sami započinju lov. Dok još uvek nisu spremni da uhvate svoj plen, odrasli su odgovorni za to da im donose hranu i vode brigu o tome da uvek budu siti da bi preživeli. Mačkama ne treba mnogo vremena da shvate da mi nismo dobri lovci i da bismo bili u ozbiljnoj nevolji kad bismo morali da uhvatimo svoj plen. Stoga, kako bi nam pokazale svoju naklonost i brigu, one nam nude svoj plen, jer žele da se pobrinu da ostanemo zdravi i negovani!

Related Posts