Mačke u proseku provedu dve trećine dana spavajući - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/03/2024

Mačke u proseku provedu dve trećine dana spavajući

U proseku, mačke spavaju oko dve trećine svakog dana. Ako izračunate, to znači da je vaša 9-godišnja maca prespavala oko šest godina života. Nije tajna da mačke vole da spavaju, ali vlasnici su često zbunjeni takvim ponašanjem. Koliko dugo mačke spavaju i kako znate da li vaša mačka spava previše?

piše: petmagazine.rs

U proseku, mačke spavaju između 13 i 16 sati tokom 24-časovnog dana; to je otprilike dvostruko više od vremena koji je potreban njihovim vlasnicima da odmore. Iako se ovo razlikuje u zavisnosti od starosti i ličnosti, vaša mačka će sigurno provesti mnogo više vremena dremajući od vas.

Zašto mačke toliko spavaju?

U osnovi, mačke su predatori, a spavanje je od vitalnog značaja za očuvanje njihove energije nakon lova. Mačke su anatomski i fiziološki dizajnirane da love hranu, čak i ako im je sada date u činiji. Divlje mačke obično love svoj plen, a zatim spavaju duži vremenski period; to je zato što lov zahteva ogromnu količinu energije. Domaće mačke se ne razlikuju od divljih previše, pa čak i ako samo love svoju omiljenu igračku ili jure za plišanim mišem, efekat je isti: koriste tehnike intenzivne energije, kao što su uhođenje, jurnjava i penjanje.

Vaša mačka je u pripravnosti tokom svog “lova”, koristeći visok nivo adrenalina da bi svoje telo održala punim energije. Sve ovo znači da uprkos relativno kratkom periodu kada je vaša mačka aktivna, one troše nesrazmerno velike rezerve energije, što rezultira potrebom za zasluženom mačjom dremkom!

Zašto mačke dremaju?

Navike i rituali spavanja kod mačaka nisu baš kao naše. Suprotno popularnom verovanju, mačke nisu noćne životinje, već krepuskularne, što znači da su najaktivnije oko zore i sumraka. Ovaj obrazac spavanja je posledica njihovog lovačkog instinkta, koji je evoluirao da bi bile budne kada je njihov plen najaktivniji.

Mačje oči su takođe prilagođenije noćnom vidu, što im omogućava da jasnije posmatraju kretanje pri slabom osvetljenju. Ako je vaša mačka uopšte bila aktivna tokom noći, njene iscrpljene rezerve energije će značiti da će verovatno započeti dan dremkom.

Iako mnoge mačke i dalje ostaju aktivne tokom noći, mnoge mačke su se prilagodile spavanju tokom noći, kao što to čine njihovi vlasnici. Ipak, univerzalniji je njihov izbor da se probude u zoru i zahtevaju doručak! To vam je dobro poznato, sigurni smo!

O čemu mačke razmišljaju po ceo dan?

 

Kada vaša mačka spava, njen odmor varira između laganog dremanja i dubokog sna. Lagani san obično traje između petnaest minuta i pola sata, dok dubok san traje samo oko pet minuta. Kada mačke doživljavaju lagani san, u trenutku su u stanju da se probude za akciju: njihove uši će ostati uspravne, reagujući na zvukove u svom okruženju; možda će imati malo pokreta repom, a možda čak i jedno oko poluotvoreno.

Tokom dubokog sna, položaj vaše mačke, uključujući i uši, biće mnogo opušteniji. Možete ih posmatrati kako se trzaju ili udaraju po vazduhu svojim šapama.

Mačići imaju tendenciju da spavaju više od prosečne mačke i otprilike 90% mačića provede u dremuckanju! To je zato što moraju stalno da pune baterije, jer se njihov mozak i centralni nervni sistem još uvek razvijaju. Štaviše, ovo vreme koje mačići provode spavajući jača njihove mišiće i kosti i održava njihov imuni sistem da ispravno funkcioniše.

Nisu samo mačići ti koji provode dosta vremena spavajući, već i starije mačke mnogo dremaju – obično do 20 sati dnevno. Ova povećana količina sna je zato što se, kao i kod ljudi, mačke brže umaraju kako stare. Međutim, ako se ova promena iznenada dogodi, najbolje je da potražite savet od svog veterinara.