Šta žele, a šta ih nervira - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka u krilu
Od petmagazine.rs - 23/02/2022

Šta žele, a šta ih nervira

Mislite da dobro poznajete svog ljubimca? Proverite da li znate šta je ono što vaša cica-maca voli i želi, a šta je ‒ užasava.

Piše: petmagazine

Vlasnici mačaka su svesni da u svom domu gaje „delić divljine”, jer iako su mačke naše umiljate predilice, one su i dalje polupripitomljene životinje koje su većim delom zadržale instinkte svojih velikih, divljih predaka.

Ipak, iako su samostalne, to ne znači da im nismo potrebni. Zato je važno da se dobro razumemo kako bi u domu svi bili srećni i zadovoljni.

Žele teritorijalnu stabilnost

Kada bi živele u prirodi, cica-mace bi „vladale” određenom teritorijom koja bi bila jasno omeđena i uvek – bezbedna. Bez obzira na to što kao kućni ljubimci žive u stanu ili u kući, mačkama je potrebna jednako određena i bezbedna teritorija kako bi se osećale sigurno. Mačkama je potrebno obezbediti dovoljno prostora da mogu da šetaju i istražuju, mesto da se povuku, da dremaju i da se odmaraju, visoka mesta na koja mogu da se popnu i posmatraju okolinu… Važno je da ublažite izvor spoljašnje buke koji ih može uznemiriti, da obezbedite prozore i vrata kako maca ne bi iskočila ili izašla u potrazi za „plenom” (pticom, drugom mačkom), dovoljno mačjeg nameštaja (grebalice, penjalice), udobno mesto kraj prozora, toalet koji je uvek na istom mestu, dovoljno sveže vode.

PROČITAJ JOŠ: ZAŠTO SE KRIJU

Vole rutinu

Mnogo puta dosad pisali smo o tome da su mace bića navike, te im je rutina od presudne važnosti kako bi se osećale srećnim i zadovoljnim. Hranite ih uvek u isto vreme, igrajte se s njima u približno isto vreme svakog dana, nemojte ih predugo ostavljati same kod kuće, nemojte menjati raspored nameštaja u stanu jer ih to može uznemiriti. Ne menjajte vrstu posipa ako vidite da ga mačka voli, ni posude za hranu i vodu (ako morate – birajte iste ili slične), ako kupujete novu grebalicu – ne bacajte staru, već ih stavite jednu do druge dok se maca ne navikne na novu. Ako odlazite na put, neka vašeg ljubimca neko čuva u vašem domu, to će mu lakše pasti nego da mu priređujete stres selidbom u strani prostor sa (relativno) nepoznatim ljudima.

Traže – poštovanje

Ima onih maca koje nestanu kada neko zazvoni na vrata i dođu gosti, pa poštujte njihovu osobinu da nisu baš druželjubive, ili su strašljive, sumnjičave… To je njihovo pravo. S druge strane, ako mačka želi da se upozna s gostima i da bude u centru zbivanja, dozvolite joj to. Nikada mezimca ne primoravajte na ono što ne želi. Neka maca sama napravi prvi korak i pokaže šta želi da radi. Takođe, nikada ih ne silite na maženje ako im nije do toga.

Ne vole – dosadu

Ako u stan dovodite mačku, obezbedite joj: igračke, penjalice, grebalice, mačju travu, mačju fontanu, „kong” igračku, pazl činiju za hranu, udoban krevet ili jastuk za spavanje… Maca mora biti okupirana i mentalno i fizički kako se ne bi dosađivala (i ugojila). Ako je mački dosadno – počeće da ispoljava probleme u ponašanju, a to ne želite. Morate oplemeniti njihov životni prostor, baš kao što i sebi ugađate omiljenim nameštajem, velikim televizorom, sobom sa pogledom, udobnim krevetom…

Zahtevaju – higijenu

Higijena mora biti besprekorna. To znači da pesak u mačjem toaletu morate redovno menjati, prati posudu blagim sredstvima za čišćenje, a pesak čistiti svaki put nakon obavljanja nužde. Takođe, ako u kući živi nekoliko mačaka, uvek morate imati više toaleta. Idealna formula je, kažu stručnjaci: koliko maca – toliko toaleta plus još jedan, za svaki slučaj. Takođe, posude sa vodom i hranom redovno održavajte i perite. Takođe, toalet mora biti prostran da maca bez problema može lagano da ulazi i izlazi, i takođe, da ne bude na prometnom mestu, ali ne sme biti ni „na kraj sveta”.

Užasavaju se – kažnjavanja

Nikada ne kažnjavajte svoju mačku, niti verbalno (vikanjem), niti fizički (udaranjem). Mačke nikako ne podnose vikanje i kažnjavanje, i jedini način da ih nečemu naučite ili od nečega odviknete jeste pozitivna motivacija. Ako grebe nameštaj – ponudite im grebalice (koje ćete naprskati mačjim feromonima u spreju ili ćete po njima istrljati malo mačje trave), ako grize vaše stvari – nabavite joj zanimljive igračke i ne ostavljajte je dugo samu, ako je tužna – nađite joj društvo (drugu mačku). Strah kod mačaka samo može da izazove stres, agresiju, depresiju, zdravstvene probleme.

Ne podnose – ignorisanje

Vaša mačka ima suptilne znakove kojima pokazuje da joj nešto smeta, ali ako poznajete svog mezimca, moći ćete jasno da ih čitate. Ako maca više spava, povlači se u drugu prostoriju daleko od ukućana, ako više nije aktivna i vesela, gubi apetit i nije zainteresovana za igru – to su sve „crvene lampice” da nešto nije u redu. Povedite je kod veterinara i zapitajte se da li je

došlo do neke promene u okruženju, da li ste vi nervozni ili nezainteresovani…

Rastužuje ih – samoća

Iako su samostalne, mace ne vole da budu same. I one žele i vole naše društvo, pa makar i samo u tišini ležali jedni kraj drugih. Najbolji savet je da u domu imate dve (ili više cica-maca), ali svakako – nemojte predugo biti odsutni.

Budite mačka

Pokušajte da se ponašate kao mačka, što je češće moguće. To znači da komunikaciju zasnivate na neverbalnim signalima – budite smireni, kada govorite, neka to bude tihim glasom, ne pravite nagle pokrete, a ako želite da pokažete mački da je volite – gledajte je u oči i blago trepćite.