Zašto se kriju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/10/2021

Zašto se kriju

Bilo da se nalazi u ormaru ili ispod vašeg kreveta, jedno je sigurno: mačke vole da se kriju. Kompanije koje proizvode igračke za mačke takođe su shvatile ovu činjenicu, zato su proizvodi poput tunela toliko popularni. Skrivanje nije samo za uplašene mačke; čak i najhrabrije to rade. Ovo ponašanje može izgledati čudno, ali postoje dobri razlozi zašto vole da se kriju.

1 – Potreban joj je mir

Mačke imaju veoma izražena čula, i njihovo okruženje ponekad ume da im postane “neodoljivo“. Krijući, ona se distancira od svega što je za nju u datom trenutku prestimulativno, tako da može da se odmori.

2 – Potajno posmatraju okolinu

To što ne vidite svoju mačku ne znači da ona ne može da vas vidi. Na primer, skrivanje ispod vašeg kreveta daje joj prednost da može pažljivo da prati šta se dešava u njenom okruženju bez mogućnosti da bude uznemirena. Mačke često koriste ovu metodu kada se iz nekog razloga osećaju nesigurno u pogledu svog okruženja.

3 – Lov

Mogućnost skrivanja u malim prostorima jeste u stvari njena priroda, priroda ka lovu. To primećujemo uglavnom kada se jedna maca krije da bi “napala“ drugu.  

4 – Regulacija temperature

Popularna skrovišta poput ormara često ostaju hladna leti i topla zimi, što ih čini savršenim mestima za sklupčanje za popodnevno spavanje bez obzira na doba godine.

5 – Beg od drugih ljubimaca

Ako vaša mačka deli dom sa drugim macama, psima ili decom, skrivanje im može dati malo mira da se ne miluju, igraju, maltretiraju ili probude.

6 – Vole uske prostore

Jeste li se ikada zapitali zašto mačke vole da se “stiskaju“ u kutijama, na primer? Jedan od razloga je to što taj skučeni prostor daje mački sigurnost da joj se ništa ne može prikrasti. Isto se može reći i za druga skrovišta poput kuhinjskog ormarića.

Related Posts