Saveti za novopečene vlasnike mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka viri
Od petmagazine.rs - 22/01/2020

Saveti za novopečene vlasnike mačaka

Ako planirate da prvi put u svoj dom dovedete mačku, ili je ona tek nedavno postala član vaše porodice, onda će vam ovi saveti biti od velike koristi

Tekst: Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti FENIX, Foto: Shutterstock

Najpre, ako tek razmišljate o ljubimcu, dobro se informišite o rasama, potražite savet veterinara ili odgajivača, ili se o domaćim macama raspitajte u prihvatilištima za mačke u našoj zemlji. Takođe, i naš magazin „Mačka” može vam biti dragocen saveznik jer se trudimo da odgovorimo na sva pitanja budućih, novih, ali i iskusnih vlasnika cica-maca.

Evo korisnih saveta za sve one koji planiraju da macu dovedu u dom, ili su to tek učinili:

1. Transport mačke iz odgajivačnice ili prihvatilišta trebalo bi obaviti isključivo u dobro zatvorenoj kutiji ili transporteru, i ne otvarati ga nikako do dolaska kući. Po dolasku u kuću, otvorite transporter ili kutiju u tišini. Mačka će biti uplašena i odmah će se sakriti iza ili ispod kreveta i neka vas to ne brine, to je uobičajeno ponašanje mačke koja dođe u novi prostor.

Ne bi je trebalo uznemiravati neko vreme kako bi se privikla, a zatim je hranom (meso) i šuškanjem kesom pozovite da vam priđe.

2. Postavite mačji toalet na mestu gde ste predvideli da mačka obavlja nuždu, i odmah joj pokažite to mesto, i to više više puta. Mačka često obavlja nuždu posle jela i ujutru kada se probudi. Mesto s posipom joj mora uvek biti dostupno, ne zaboravite.

3. Ne uzimajte mačku u ruke odmah, već je pustite da se prilagodi i ona će sama doći kod vas dok gledate TV. To važi i za ubuduće, mačka više voli da ona priđe vama nego vi njoj.

4. Ukoliko mjauče, to znači da joj nedostaje dom i misli da se izgubila, zato mora u početku stalno biti sa vama u prostoriji, čak i kad spavate.

5. Mačka obavezno mora biti u kući najmanje 15 do 20 dana pre nego što prvi put izađe napolje (ukoliko imate dvorište), kako bi se navikla na vas i novu sredinu. Morate paziti da u tom periodu vrata uvek držite zatvorenim kako ne bi pobegla pre perioda adaptacije. Kada je prvi put pustite napolje, prvo je nahranite ispred vaših ulaznih vrata i zatim budite sve vreme s njom u dvorištu, a vrata moraju ostati otvorena jer će se mačka stalno okretati. Ne stojte nikad na vratima već pored ili iza njih, pošto put nazad u kuću mora biti bez prepreka jer je mačka uplašena. Nikad nemojte stajati na samim vratima ni kada je pozivate da uđe u kuću. Tako uradite još nekoliko puta sve dok niste sigurni da ume sama da se snađe i vrati pred vrata. Dvorište mora biti ograđeno i uvek zatvoreno. Nemojte davati svojoj deci ili deci iz komšiluka da mačku iznose iz dvorišta.

6. Nikada nemojte otići na spavanje, a da ne znate gde vam je mačka. Ako je u dvorištu, pravilo je da kada padne mrak mačku u kuću namamite hranom. Što više vremena maca provodi na otvorenom, to će manje želeti da bude u kući. I zato je nikada ne puštajte da ceo dan bude u dvorištu.

7. Obezbedite prozore i vrata.Mreže za terasu i prozore potražite u pet-šopu ili ih možete i sami napraviti, ali samo ako ste vični majstorisanju, jer moraju biti dobro postavljene, čvrste i samim tim sigurne.

8. Mačka svako jutro najpre naoštri kandže, zato kupite ili napravite grebalicu. Kao grebalica može poslužiti i parče mekanog drveta, itisona ili drugog pogodnog materijala uspravljenog uza zid ili pod uglom od 45 stepeni.

9. Ne secite mačkama nokte (kandže) nikada – to je moralno i zakonski zabranjeno kao narušavanje prirode životinje. Kandže su mački potrebne kako bi se negde popela u slučaju opasnosti napolju ili da ne padne kroz prozor ako je u stanu.

10. Mačku obavezno sterilišite kada napuni osam meseci. Kastrirajte mačore kako ne bi neprestano lutali i doveli sebe u opasnost da nastradaju, što je nažalost čest slučaj poznat kao „nestala mi mačka”.

11. Vakcinišite mačku i dajte joj tablete protiv parazita na svaka tri meseca. Doziranje se vrši prema telesnoj masi, ali to će vam objasniti vaš veterinar. Da mačka ima problema sa parazitima, možete zaključiti po konstantnoj nadutosti stomaka, i onda kada nije jela. Pregledajte povremeno i da li ima krpelja ukoliko izlazi napolje. Možete da ih osetite pod rukom dok ih mazite kao izraslinu na koži. Ako maca boravi u dvorištu, zaštitite je od spoljašnjih parazita (krpelja i buva) spot-on preparatima ili ogrlicom, o čemu ćete se isto dogovoriti s vašim veterinarom.

12. Ishrana mačke mora biti raznovrsna, pa joj osim granula možete dati i hranu koju vi jedete, pre svega meso. Nemojte mačkama davati slanu hranu, presoljeno meso (slaninu). Takođe, nemojte im nikada davati zaleđenu hranu ili hladnu hranu iz frižidera.

13. Neke mačke su netolerantne na laktozu iz mleka, pa je jogurt uvek bolja opcija.

14. Kupite transporter, jer je to jedini bezbedni način transporta mačke do veterinara.

15. Kada idete na put, zamolite nekog od prijatelja ili rođaka da u vašem domu čuva vašu macu, jer im promena prostora stvara stres i nelagodu. 

16. Čipujte mačku

Ako pobegne

Ukoliko mačka izađe na ulicu, nemojte je juriti jer će bežati od vas, već je pozovite šuškanjem kesom. Ne idite prema mački već je obiđite i poterajte nazad. Prethodno bi trebalo sačekati i proveriti da nema opasnosti od automobila, pasa i slično. Trebalo bi imati u vidu da se mačka napolju često ne odaziva na pozive, može skrivena biti pored vas ali neće otkriti svoj položaj. Ukoliko se mačka popne na drvo i ne zna da siđe, ne brinite ‒ sići će, samo joj treba vremena, i uvek stanite uz stablo a ne sa strane kada je zovete kako bi instinktivno krenula ka vama.

Savet +

Mačke vole da ujutru gledaju ptice kako lete, zato namestite udoban prostor (ćebence ili jastuk) da mogu lepo da sede pored zatvorenog prozora. Mačke vole i sunce, pa im obezbedite i udobno sunčano mesto u stanu ili na terasi (mora imati mrežu).