Zakonske i moralne obaveze vlasnika mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
obaveze vlasnika macke
Od petmagazine.rs - 21/07/2020

Zakonske i moralne obaveze vlasnika mačke

Mikročipovanje, redovna vakcinizacija i čišćenje od parazita, kao i bezbednost u domu u kojem živi mačka, najvažnije su obaveze svakog vlasnika.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Biti vlasnik mačke, a pogotovo biti odgovoran vlasnik, ne podrazumeva samo da u svom domu imate ljubimca. Ljubav prema mezimcu svakako je najvažnija, ali trebalo bi da znate koje su to zakonske, kao i one humane i moralne obaveze koje imate prema svom mačkastom drugaru. 

Čipovanje mačke

Obeležavanje mačke mikročipom je zakonska obaveza od 2012. godine, prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka. Obeležavanje mikročipom je PRVI USLOV odgovornog vlasništva.

Ova procedura nije bolna, prilično je jeftina (oko 1.000 dinara) i veoma brza. Mikročip se aplikuje s leve strane srednjeg dela vrata, ispod kože mačke. Mikročip je trajan, a podatke sa čipa (ime mačke, datum rođenja, rasa i boja dlake, pol, ID broj mikročipa, podaci o sterilizaciji, datum mikročipovanja, datum vakcinacije protiv besnila, datum obeležavanja, serijski broj pasoša) veterinar unosi u centralnu bazu podataka koju u elektronskoj formi vodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine (unose se i podaci vlasnika: ime i prezime, JMBG, adresa, broj telefona).

Nakon mikročipovanja veterinar izdaje i pasoš za kućne ljubimce koji omogućava vlasniku da putuje sa svojom ljubimcem. Čip je veoma koristan jer ukoliko ikad dođete u situaciju da vam neko ukrade mačku, ako maca pobegne ili se izgubi tokom elementarne nepogode ili požara, njen broj mikročipa i registrovani podaci o vlasniku i mački biće jedini dokaz vlasništva i pomoći će da se maca vrati kući.

Nepoštovanje obaveze mikročipovanja mačke smatra se prekršajem po Zakonu o veterinarstvu, a predviđena je novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara. 

Vakcinacija mačaka

vakcine za macku

Vakcinacija spada u osnovnu zdravstvenu zaštitu mačke, uz redovnu zaštitu od spoljašnjih parazita (krpelji i buve) i unutrašnjih parazita (gliste). Obezbeđuje jedinci zaštitu od teških virusno specifičnih bolesti koje su česte u našoj zemlji.

Obaveza vlasnika je da mački obezbedi vakcinaciju protiv besnila (zakonska obaveza) i protiv zaraznih bolesti (moralna obaveza vlasnika). S njom se dobija zaštita jedinke od najfrekventnijih bolesti za koje postoji zaštita, i to su: FPV (mačja panleukopenija/infektivni enteritis/mačji parvovirus), FHV-1 (herpes virus ili mačji grip), FCV (kaliciviroza ili mačji grip), FeLV (mačja leukemija), hlamidioza mačaka, bordoteloza mačaka, mikrosporioza i đardioza.

Inicijalnu vakcinaciju mačića trebalo bi obaviti između osme i devete nedelje života, a uraditi revakcinaciju tri do četiri sedmice kasnije. U sredini gde postoji velika populacija zaraženih jedinki preporučuje se i treća vakcina za tri do šest sedmica. Sledeća vakcina se preporučuje za 12 meseci kao podsetnik.

Posle toga se, zavisno od načina života mačke (sama/više mačaka, indoor/outdoor, ljubimac/izložbeni, nema izvora zaraze/visokorizično područje ), vakcinacija sprovodi na jednu do tri godine, do kraja života mačke.

Čišćenje mačke od parazita

Naša zemlja plodno je tlo za raznorazne parazite zbog čestog bacanja hrane i velikog broja glodara. Zato je preporuka svakom vlasniku da svog mezimca redovno čisti od parazita.

Preparati koji se koriste u tu svrhu mogu biti u različitom obliku: u vidu sirupa, tablete ili spot-on preparata. Spot-on preparati mogu biti samo za gliste, ali mogu biti i u kombinaciji sa zaštitom od buva, komotni su, laki za aplikaciju i efikasni u delovanju. Tablete su šireg spektra delovanja, ali obično nisu prijatnog ukusa.

U većini slučajeva jedna tableta za gliste ide na četiri kilograma telesne mase, a današnja prosečna mačka je teška oko pet kilograma, što znači da vam je potrebna jedna i po tableta. Tokom života mačke (od 15 do 20 godina) trebalo bi povremeno da uradite preventivnu dehelmintizaciju radi zdravlja mačke, ali i radi vašeg zdravlja.

Ako u kući imate malu decu (koja još uvek nemaju svest o važnosti pranja ruku), čišćenje od parazita mora biti rutinsko na svaka tri meseca, i to bez razmišljanja ima li mačka gliste ili ih nema.

Bezbednost u domu u kom živi mačka

Savet stručnjaka je da svog mezimca ne puštate napolje, jer se može dogoditi da lako „zakači” neku tešku, zaraznu bolest, da se potuče, da ga napadnu druge mačke, psi ili ljudi koji ne vole životinje, da strada pod točkovima automobila…

Mačke koje žive u stanu ili kući i ne izlaze napolje u proseku žive duplo duže od onih koje skitaju ili žive na ulici. Mačka koja živi u kući ipak bi trebalo da ima dašak prirode i spoljnog sveta u svom životu, pa joj to možete omogućiti tako što ćete joj obezbediti udobno mesto kraj prozora, ali prozori moraju biti obezbeđeni mrežama. Isto važi i za vrata i terasu – mačka ne sme imati mogućnost da iskoči kroz prozor ili vrata (ili s terase).

Takođe, nikada ne ostavljajte prozore otvorene na kant jer radoznala maca može pokušati da iskoči u lovu na neku pticu na primer, da se zaglavi i teško povredi.