Kratak vodič kroz sterilizaciju/kastraciju vašeg kućnog ljubimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 07/11/2020

Kratak vodič kroz sterilizaciju/kastraciju vašeg kućnog ljubimca

U našoj zemlji je nažalost sterilizacija/kastracija mačke i dalje tabu tema koju prate razne zablude, iako je ovaj hirurški zahvat rutina i može se reći obaveza svakog odgovornog vlasnika koji vodi računa o svom ljubimcu, ukoliko ne želi potomke

Postoji mnogo prednosti sterilizacije/kastracije, a jedne od najbitnijih su očuvanje zdravlja vašeg ljubimca i značaj kontrolisanog razmnožavanja kako bi se smanjio broj napuštenih životinja.

Donošenje odluke da li da sterilišete/kastrirate vašu mačku je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava svaki vlasnik i zato vam donosimo kratak vodič za koji se nadamo da će vašu odluku učiniti manje izazovnom.

Ukoliko ne planirate da vaša mačka ima potomke, sterilizacijom/kastracijom ćete:

  1. Sprečiti fizički i emocionalni stres zbog estrusa (teranja). U tom periodu mačke su jako razdražljive, hiper osetljive i veoma glasne. Takođe dolazi i do pojačanog mokrenja, a dešava se da mačke u ovom periodu izbegavaju svoju posudu sa peskom i može da se desi da vrše nuždu po celoj kući.
  2. Obuzdati njeno potencijalno agresivno ponašanje. Sterilizacijom/kastracijom doći će do pozitivne promene karaktera vašeg ljubimca. Ljubimac će postati stabilniji, smireniji, manje agresivan, nežniji, umiljatiji i svakako će se više vezati za porodicu.
  3. Smanjiti mogućnost da vaša mačka odluta od kuće usled pojačane potrebe za parenjem.
  4. Smanjiti rizik obolevanja od leukemije i mačije side
  5. Smanjiti rizik od infekcije materice ili tumora dojki kod ženki

Sterilizacija/kastracija je vrlo jednostavan rutinski zahvat koji traje svega oko 30 minuta i zahteva minimalnu hospitalizaciju. Za ženke sterilizacija predstavlja hirurško otklanjanje jajnika i materice i obavlja se preko vrlo malog reza sa leve strane ili preko stomaka. Za mužjake kastracija predstavlja hirurško otklanjanje oba testisa i mnogo je jednostavnija od sterilizacije ženki, čak i ne zahteva ušivanje. Ono što je bitno jeste da vreme oporavka traje oko nedelju dana nakon koga se mačka vraća normalnom životu I aktivnostima. Tokom postoperativnog perioda mački je potrebno pružiti negu i posvetiti pažnju.

Najbolji uzrast za sterilizaciju je oko 4 do 6 meseci starosti vaše mačke, tj. pre nego što mačka dostigne polnu zrelost, jer na taj način smanjujete rizik od kasnije pojave tumora mlečnih žlezda i reproduktivnih organa. Rizik ovog oboljenja se povećava sa­­ svakim sledećim estrusom (teranjem), ukoliko ne dođe do oplodnje.

Jedna od zabluda sterilizacije/kastracije jeste da će se mačka posle iste ugojiti. Mačka će se jedino ugojiti od prekomerne količine hrane ili smanjenje fizičke aktivnosti.

Jedna od ključnih uloga posle sterilizacije/kastracije vaše mačke jeste pravilna ishrana koja će sačuvati zdravlje vaše mačke i ona će ostati u vrhunskoj kondiciji u svakoj životnoj fazi.

Koliko je važna izbalansirana hrana koja je prolagođena stelisanim/kastriranim mačkama govori činjenica da ćete istom očuvati zdravlje urinarnog trakta i održati optimalnu telesnu težinu čime ćete pomoći očuvanju zdravlja moždanih funkcija, bubrega i digestivnog trakta. Nutritivno izbalansiranu hranu sa ekspertskom formulom koja ispunjava specifične potrebe sterilisanih/kastriranih mačaka, možete pronaći u Purina Pro Plan hrani, koja će obezbediti vrhunsku kondiciju vašeg ljubimca u svakoj životnoj dobi I produžiti životni vek.

U raznovrsnoj ponudi Purina Pro Plan hrane za sterilisane/kastrirane mačke, nalazi se suva i vlažna hrana sa različitom formulom koja je specijalno osmišljena za očuvanje zdravlja bubrega i urinarnog trakta.

Suva hrana za mačke se lako razmerava i koristi, a takođe traje duže nego vlažna hrana. Zdrava je za zube, jer se njenim žvakanjem uklanja plak sa zuba. Vlažna hrana sa druge strane je mekša i njen miris je jači, što mačku privlači. Za koji god tip hrane da se odlučite, vaš ljubimac će imati sve neophodne hranljive sastojke za pravilan razvoj i zdrav život.

Ne dozvolite da pogrešne informacije utiču na vašu odluku, već brinite o zdravlju vašeg ljubimca i kvalitetno izbalansiranom ishranom, pružanjem redovne veterinarske nege i posvećivanjem dovoljno pažnje, vaš ljubimac će biti srećan i zdrav.