Putovanje sa kućnim ljubimcima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 14/01/2024

Putovanje sa kućnim ljubimcima

Pre nego što odlučite da vašeg ljubimca povedete sa sobom na neko putovanje, važno je da razmotrite sve detalje koji će mu pružiti potrebnu bezbednost. Najpre uzmite u obzir udobnost vašeg ljubimca, jer pre svega – ukrcavanje i iskrcavanje mogu biti najstresniji deo putovanja za životinje.

piše: petmagazine.rs

Važan savet – naviknite svog ljubimca na transporter pre leta ili vožnje nekim drugim prevoznim sredstvom. Rezervišite letove sa manje presedanja ili zaustavljanja. Dalje, izaberite vreme polaska i dolaska da biste izbegli ekstremnu vrućinu ili hladnoću. Na primer, planiranje noćnog dolaska na destinaciju sa visokim temperaturama može biti bolje za vašeg ljubimca, kako bi se lakše prilagodio.

Konsultujte se sa svojim veterinarom. Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja obeshrabruje upotrebu sedativa ili sredstava za smirenje, jer bi mogli da naškode životinjama tokom leta. Prošetajte svog ljubimca pre nego što krenete od kuće i ponovo pre nego što se prijavite. Ako je vašem ljubimcu dozvoljeno da uđe u kabinu, prijavite se što je kasnije moguće kako biste smanjili njegov stres.

Ako će vaš ljubimac biti transportovan kao teret, prijavite se ranije kako bi mogli da mu obezbedite tih i slabo osvetljen prostor aviona.

Air Serbia na svom sajtu ima pravilnik o putovanju ljudi sa svojim ljubimcima. Kako su napisali, broj kućnih ljubimaca je ograničen na letovima i zato njihov prevoz mora biti potvrđen od strane ove avio kompanije pre početka putovanja, kao i od strane drugih avio-kompanija, ukoliko su one naznačene na vašoj karti. Ova avio-kompanija savetuje da vaš pas ili mačka uvek budu sa vama. Tokom leta kućni ljubimac će biti udobno smešten u transporteru pored vaših nogu, ispred vašeg sedišta.

Bezbedna vožnja – putovanje kolima

 

Primera radi, na letovima Air Serbia dozvoljeni su psi i mačke stariji od 12 nedelja. Ako kartu rezervišete onlajn, ljubimca možete najaviti i podneti zahtev pozivanjem njihovog Kontakt centra ili u nekoj od poslovnica, kao i u ovlašćenim turističkim agencijama. Ako kupujete kartu putem Kontakt centra ili u poslovnici, zahtev za prevoz ljubimca možete podneti prilikom same kupovine karte.

Tokom rezervacije usluge, potrebno je da ih obavestite o vrsti životinje (pas ili mačka), težini kućnog ljubimca zajedno sa transporterom (maksimalno 8 kg), kao i o dimenzijama transportera (maksimalni zbir dimenzija 94 cm). Broj kućnih ljubimaca je ograničen na njihovim letovima i zato njihov prevoz mora biti potvrđen pre početka putovanja, navodi ova avio-kompanija na svom sajtu.

Kada putujete sa kućnim ljubimcem, vaše mesto na letu mora biti potvrđeno. Imajte u vidu da deca bez pratnje ne mogu da putuju sa kućnim ljubimcem.

PUTOVANJE BEZ STRESA

 

USLOVI ZA PUTOVANJE

Ukoliko putujete u Srbiju, jako je važno da se pre putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije informišete o propisima o unosu kućnih ljubimaca u Srbiju. Zatim, ako putujete iz Srbije u inostranstvo, preko potrebno je da se o pravilima o unosu kućnih ljubimaca u zemlju u koju putujete dodatno informišete kod konzularnog predstavništva te zemlje.

Putnici sa kućnim ljubimcima se prijavljuju na let isključivo na aerodromu. Na aerodromu treba da budete barem dva sata pre poletanja kako biste obavili sve formalnosti na vreme.

PUTOVANJA SA LJUBIMCEM

Ako ste spremni da na svoje naredno putovanje i svoju narednu avanturu povedete i kućnog ljubimca, pročitajte ove savete za bezbrižno i nesmetano putovanje.

-istražite da li je putovanje sa vašim kućnim ljubimcem uopšte moguće u zemlju koju želite da posetite, kao i propise za ulazak;

-osigurajte da vaš ljubimac ima svu potrebnu dokumentaciju, potvrdu da je zdrav, kao i čip, vakcine, tekstove;

-na letovima Er Srbije prihvataju se psi i mačke do 8 kg težine koji se udobno mogu smestiti u kavezu odnosno transporteru dimenzija 40 (dužina) x 30 (širina) x 24 (visina) centimetara;

-pripremite ga za dolazak na aerodrome, let, sigurnosnu kontrolu i sve stavke koje putovanje sa sobom nosi.