Bezbedna vožnja - putovanje kolima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vožnja automobilom
Od petmagazine.rs - 16/08/2021

Bezbedna vožnja – putovanje kolima

Prošla godina je svima bila izuzetno burna i sada je pravo vreme da bar malo odahnemo i ako smo u mogućnosti odemo negde na odmor. Do nedavno je, za sve vlasnike ljubimaca koji idu van grada, najčešće rešenje za čuvanje psa bio pansion, ali, s godinama dosta toga se promenilo na tom planu. Danas većina vlasnika organizuje svoj odmor tako da može da vodi i psa.

Putovanje kolima

Dugo zadržavanje u automobilu može biti izazov za svakog psa, posebno za energične i velike pse koji nemaju puno prostora za kretanje. Ono što je najbitnije jeste da pas bude naviknut, obučen, da mirno sedi u automobilu i da se pridržavate svih sigurnosnih zakona. Pre nego što krenete na put, naviknite ih na kratka putovanja, kao što su poseta prijateljima ili odlazak negde novo u šetnju. To će mu pomoći da se navikne na automobil, kao i da veže lepa osećanja za vožnju.

Bitna stvar jeste da se ne ustručavate da iskoristite transporter, jer će nemirni psi tokom vožnje biti najsigurniji u njemu. Prilikom kupovine izaberite kavez koji će odgovarati veličini i konstituciji vašeg ljubimca. Zatvoren prostor mora biti toliki da pas u njemu može relativno bez problema da se okrene, ispravi ili zauzme pozu za spavanje. Pre nego što krenete na put, dozvolite ljubimcu u kući da „upozna“ transporter i navikne se na njega.

Veoma je bitno da obratite pažnju, tokom vožnje, na hranu i vodu za svog ljubimca. Tokom putovanja automobilom dozirajte hranu namenjenu psu – nahranite ga tri, četiri sata pre polaska, a ukoliko morate da mu dajete hranu, činite to što ređe. Najbolje je da tokom vožnje ljubimcu dajete samo vodu kako bi mu za vreme putovanja stomak bio miran. Pojedini psi ne podnose vožnju, pa vodite računa i o tome. Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom, ali i ne dozvolite da ga optereti. Ako ni to nije od pomoći, konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da mu date pre vožnje. Prilikom putovanja automobilom pravite česte pauze kako bi ljubimac mogao da prošeta, protegne se i obavi nuždu. Pauze koje će i vama prijati iskoristite za istrčavanje psa kako bi se oslobodio viška energije i ostatak puta spokojno dremao u kolima.

VAŽNO: Ljubimca nikada ne ostavljajte zaključanog u parkiranom automobilu, čak ni kada je oblačno ili ako je parking u hladovini. Zatvoren auto se veoma brzo greje, u njemu lako postane zagušljivo i prevruće. Iako je spoljna temperatura tek nešto iznad 20 stepeni, unutrašnjost vozila za samo jedan čas može da se zagreje i do neverovatnih 45 stepeni. Dovoljno je da životinja u takvim uslovima provede samo petnaestak minuta da bi doživela toplotni udar, a u slučaju duže izloženosti moguća je čak i smrt.

Related Posts