PUTOVANJE BEZ STRESA - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/11/2020

PUTOVANJE BEZ STRESA

Vožnja automobilom može biti veoma naporna za vašu ljubimicu, pa stavite transporter na zadnje sedište i pravite pauze tokom vožnje. A ako se odlučite za avion, dobro se upoznajte sa propisima i sredite na vreme sva dokumenta

Piše: Petmagazine.rs

Ove godine nismo se baš naputovali, a nije sigurno ni kada ćemo ponovo to moći da činimo bezbrižno. Pandemija virusa korona dosta nam je pomrsila planove, ali to ne znači da ne možemo da spremni dočekamo trenutak kada ćemo ponovo pakovati kofere. Tada nam u prvi plan iskače briga kako organizovati transport za kućne ljubimce. Ako je odredište blizu, vlasnici mogu odvesti svoje kućne ljubimce automobilom, međutim, situacija se nešto komplikuje kada je reč o avionskom prevozu. Za organizovanje vazdušnog transporta potrebna nam je, ipak, pomoć stručnjaka zaduženih za transport i logistiku. Magazin “Mačka” pozvao je upravo njih, a prvo što su nam rekli je da je našim mezimicama, po pravilu, gotovo uvek bolje u njihovom domu. Ali ako ste želite da povedete kućnog ljubimca sa sobom na put, sledite njihove i naše savete za bezbedno putovanje bez stresa.

Prevoz automobilom

Bezbednost je, svakako, najvažnija stvar kada putujete sa bilo kojom životinjom, zato budite sigurni da preduzimate odgovarajuće mere predostrožnosti i prilikom transporta mačke.

Većini ljubimaca nije prijatno da putuju u automobilima, međutim ako imate kontrolu i umete da ih držite mirnim, putovanje može biti relativno bez stresa za oboje. Prva i najvažnija stvar jeste da imate transporter, koji bi trebalo da bude dovoljno prostran da maca može u njemu da ustane i okrene se, ali takođe vam savetujemo da ne uzimate ni preveliki transporter, inače bi maca mogla da se povredi. Držite kućnog ljubimca na zadnjem sedištu automobila, jer ako se vazdušni jastuk aktivira dok je ljubimac na suvozačevom sedištu, on može biti povređen. Savetujemo vam da u transporter, nekoliko dana pred put, stavite igračke, ćebence i ostavite vratanca otvorena da maca može da istražuje, kako biste joj na taj način olakšali boravak u njemu dok putujete. Spakujete posude za hranu i vodu nekoliko sati ranije ili noć pre putovanja. Odredite koliko dugo ćete putovati, jer ali ako ćete se voziti, na primer, osam sati, razmislite o tome da pravite pauze.

*****

Ako vaša mačka mjauče tokom putovanja, ne brinite, to je normalno. Na kraju će se svakako desiti sledeće: ili će prestati da mjauče i zaspati ili će početi da dahće. Ako se dosta zadiše, predlažemo vam da odmah zaustavite automobil, pregledate svog ljubimca i ako je potrebno pozovete veterinara za savet.

Zadihanost nije normalna za mačke i može biti znak ekstremnog stresa (vaša mačka može da ima napad panike).

Putovanje avionom

Prevoz kućnih ljubimaca avionom je veoma stresan za vlasnike, a još više za same životinje. Kao što i čoveku boravak u vazduhu nije prirodno stanje, tako ni macama ova aktivnost ne predstavlja nešto sasvim normalno.

Ako planirate da letite sa macom, morate imati sve potrebne informacije, kako o avio-kompaniji koju koristite, tako i o uslovima pod kojima možete da povedete svog ljubimca. Pružalac usluga međunarodnog transporta i informacione logistike „Cargo-partner”, koji ima dugogodišnje iskustvo u transportu živih životinja pruža i sveobuhvatnu ekspertizu, ima posvećene timove specijalizovane upravo za transport živih životinja u nekoliko evropskih zemalja koji vam mogu pružiti rešenja za transpor do bilo kog mesta u svetu i natrag. Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji „Cargo-partner” u Srbiji, ističe kako je prvi korak da se pobrinete da svi potrebni dokumenti budu dostupni.

Naš tim za transport živih životinja će vas obavestiti o svim dokumentima koji su potrebni kako bi se osiguralo nesmetano putovanje, uključujući veterinarske dokumente kao što je pasoš za kućne ljubimce i važeće zdravstveno uverenje. Pošto se zahtevi i procedure razlikuju od zemlje do zemlje, preporučujemo vam da stupite u kontakt sa špediterom najmanje 14 dana unapred kako bi se osiguralo dovoljno vremena za sve pripreme. Neke zemlje zahtevaju test krvi na besnilo, titar test, koji se mora uzeti najmanje 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila – kaže Nebojša.

Koordinacija radi neometanog putovanja

Nakon što je špediter rezervisao transport i primio potvrdu od vazduhoplovne kompanije, izdaje se avionski tovarni list, čime se potvrđuje rezervacija. Osim toga, tim kompanije „Cargo-partner” u Srbiji obavlja svu potrebnu komunikaciju sa vazduhoplovnim kompanijama, veterinarima i svim ostalim uključenim stranama na mestima polaska, tranzita i odredišta. Nebojša Đekić objašnjava da se pomno planira i prati svaki korak putovanja kako bi se osigurali nesmetane procedure i udoban transport za kućne ljubimce. Svaki detalj je važan, od provere dokumentacije i potvrde rezervacije kod vazduhoplovne kompanije do organizovanja ukrcavanja i odlaska, tranzita i, konačno, dolaska na odredište.

– Posebno vodimo računa o tome da pažljivo pratimo sve korake, jer znamo da mnogi od naših korisnika smatraju svoje kućne ljubimce članovima porodice –
priča naš sagovornik i dodaje: – Međunarodna asocijacija za vazdušni transport zvanično smatra žive životinje specijalnom vrstom tereta, što znači da postoje veoma strogi propisi i nikakvi detalji se ne mogu izostaviti.

****

Pasoš i putna dokumenta za kućne ljubimce

Izdavanje pasoša i titar testa je procedura koja traje duže od četiri meseca.Sve ljubimce starije od 90 dana neophodno je čipovati i vakcinisati protiv zoonoza, besnila i drugih opasnih i zaraznih bolesti. Tom prilikom se dobija pasoš za kućne ljubimce, koji je nužan, ali ne i jedini potreban dokument da ljubimac pređe granicu. Naime, životinje ne mogu ući u većinu zemalja bez potvrde o nivou titra antitela na virus besnila.

Procedura pripreme ljubimca za let avionom:

vakcinacija i čipovanje;

30 dana nakon vakcinacije, ljubimcu se vadi krv i serum se šalje u Novi Sad u Pasterov zavod (jedini u Srbiji sertifikovan od EU za vršenje ovakvih testova);

Pasterov zavod u roku od 15 dana određuje broj antitela – i ako je u odgovarajućem opsegu, podatke šalje veterinarskoj inspekciji;

inspekcija u roku od 90 dana izdaje potvrdu, a u međuvremenu kod nje morate nabaviti i uverenje o zdravstvenom stanju životinje.

Related Posts