Pop kultura: Čudesni put Mačka u čizmama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/11/2018

Pop kultura: Čudesni put Mačka u čizmama

Duže od 450 godina stranicama bajki, filmskim platnom i TV ekranima trčkara Mačak u čizmama. Jedan od najpoznatijih mačaka u istoriji prvi put se pojavio u zbirci priča italijanskog autora Đovanija Frančeska Straparole koja je objavljena oko 1550. godine.

 

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shuttestock

Najpoznatija verzija ove priče objavljena je nešto kasnije, krajem sedamnaestog veka, iz pera Šarla Peroa. Njegova knjiga „Priče i bajke iz starih vremena sa poukom” odmah je postala hit, i to je ostala do danas. A „Mačak u čizmama” postao je jedna od najvoljenijih bajki.

Inspiracija

U narednim vekovima bio je inspiracija za kompozitore, koreografe, pisce, reditelje i umetnike. Između ostalog, mačak se pojavljuje u popularnom animiranom filmu „Šrek”, ali i u čuvenom baletu Čajkovskog „Uspavana lepotica”.

Neobični mačak u amanet

Priča o Mačku u čizmama počinje, poput mnogih bajki, podelom nasledstva u kojoj treći, najmlađi, sin prividno prođe najlošije. Najstariji dobije mlin, sredi mazgu, a najmlađi ‒ mačku. Ubrzo se, međutim, ispostavi da ovaj mačak i nije tako običan. Ostatak priče dobro je poznat. Mačak najpre zatraži čizme, a zatim nizom obmana ubedi kralja da je njegov gospodar bogati markiz od Karabasa. Da bi svom gospodaru obezbedio zamak i imanje koji idu uz titulu, Mačak u čizmama uspeva i da ubedi ogra da se pretvori u miša, da bi ga zatim progutao. Na kraju priče, kralj daje svoju kćer za ženu mlinarevom sinu, a macan ostaje da živi s njima u bogatstvu i raskoši, loveći miševe samo iz zabave.

I bez hepienda

U jednoj italijanskoj verziji, priča se, međutim, ne završava tako srećno, što, opet, i nije tako čudno za bajke iz tog perioda. U ovoj verziji Mačkov gospodar je dečak-prosjak, koji se takođe obogatio zahvaljući prevarama i lukavosti svog krznenog prijatelja. On obećava svom četvoronožnom prijatelju da će ga, kada ugine, sahraniti u zlatnom sanduku. Tri dana kasnije Mačak odluči da testira svog gospodara tako što će se pretvarati da je mrtav. Umesto da učini šta je obećao, gospodar samo kaže svojoj ženi da ga izbaci kroz prozor. Mačak tada skoči uvređen i ode od kuće, ostavljajući gospodara da se nadalje sam snalazi.

Banderas i Kristofer Voken

Među brojnim obradama priče o Mačku u čizmama je i ona braće Grim, iz devetnaestog veka. Takođe, Dizni je 1922. napravio crno-beli nemi crtać, a čuveni reditelj Hajao Mijazaki je 1969. snimio manga verziju „Mačka u čizmama”. U jednoj od filmskih adaptacija Mačak se pretvori u čoveka kada nosi čizme, a igra ga Kristofer Voken. U „Drimvorksovom” „Mačku u čizmama” Antonio Banderas je ponovo pozajmio glas našem junaku, što je ranije učinio i u Šreku.