Ponašanje: Vaspitanje glavu čuva - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 07/11/2018

Ponašanje: Vaspitanje glavu čuva

Vodeći razlog napuštanja mačaka su problemi u ponašanju i vlasnici su najčešće potpuno nesvesni da su dužni da uoče šta muči njihove mezimce. Sitne „pakosti” uvek su poruka da je mačka anksiozna i da joj nešto ne prija, a na nama je da te stresove otklonimo

 

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Da li ste znali da prva stvar na listi uzroka smrti kod mačaka nije kancer mlečnih žlezda, limfom ili oboljenje bubrega, već neželjeno ponašanje? Nevaljale mace vlasnici najčešće izbace na ulicu, gde one neretko ubrzo uginu pod točkovima automobila, zbog gladi, bolesti ili u tuči. Ili budu ostavljene u nekom prihvatilištu u kojem nikada ne dočekaju novog vlasnika i bolje sutra. U mačjem svetu, dakle, vaspitanje glavu čuva. Ali za to je odgovoran vlasnik, a ne mačka.

PORUKA ZA VLASNIKA

Mnogo puta smo o tome pisali, ali nije zgoreg ponoviti još jedanput – mačka nikada nije nevaljala jer tako hoće ili jer se takva rodila, već je to način na koji ona reaguje na sve ono što joj smeta u njenom okruženju. Sitne „pakosti” uvek su poruka za vlasnika da nešto nije u redu, da je mačka anksiozna i da joj nešto ne prija.

Zato smo se potrudili da vam u ovom broju ukažemo na najčešća mačja nevaljalstva, damo vam savete kako da prepoznate šta muči vaše mezimce i tako otklonite nezadovoljstvo, koje je najčešći okidač za probleme u ponašanju.

OBAVLJANJE NUŽDE VAN POSIPA

Ovo neželjeno ponašanje spada u top tri na listi mačjih nevaljalstava i predstavlja problem koji najčešće muči vlasnike.

Higijena ‒ Ako mačka urinira ili defecira izvan posipa, najpre budite iskreni prema sebi – da li ga redovno čistite i menjate celokupan sadržaj posude? Mace su veoma pedantne i ako im posip nije čist, budite sigurni da ga neće koristiti.

Saveti: Pravilo je da za svaku mačku u domu imate po jednu posudu plus jednu viška (dakle, ako imate dve mačke, trebaju vam tri posude).

Stručnjaci kažu i da mace najviše vole posip bez mirisa, neutralni. Takođe, neke mace vole da im posuda bude potpuno otkrivena, dok druge vole zatvorene – privatnost. Saznajte u koju grupu spada vaš mezimac. I mesto je ključno – mirno ali ne mnogo udaljeno od dešavanja i „saobraćaja” u kući. Velike mačke traže veći prostor za obavljanje nužde da bi im bilo prijatno, pa i to imajte na umu.

Anksioznost takođe može biti okidač za obavljanje nužde van posude. Nova mačka u domu, promena stana/kuće, novi ukućani. Ako mačka nuždu obavi na krevetu vlasnika, to znači da se tu oseća sigurno i beži od „pretnje” u drugim delovima stana.

Saveti: Nikada ne kažnjavajte mačku, jer ćete joj samo naneti bol i još više stresa, a ona neće razumeti šta je loše uradila. Ovde feromoni mogu da posluže, naprskajte ih u blizini posude s posipom. Igrajte se s njom blizu posude i tako je relaksirajte. Saznajte šta je muči i rešite problem.

Prskanje urina ‒ Osim obavljanja nužde van posipa, u ovaj problem spada i prskanje urina po stanu (nameštaju), koje tumačimo kao obeležavanje teritorije i ovakvo ponašanje pre je svojstveno macama udomljenim sa ulice nego rasnim mačkama, jer su one naučile da na ovaj način „komuniciraju” s drugim pripadnicima svoje vrste. Mačke koje nisu sterilisane ili kastrirane takođe će pre ispoljavati ovakvo ponašanje usled aktivnosti hormona i naglašenih emocija. Međutim, uzrok ovakvog ponašanja najčešće su promene u domu koje mački ne odgovaraju, pa ona prskanjem urina želi da „ogradi” svoju teritoriju od „uljeza”. To može biti novi ljubimac u domu, blisko prisustvo drugih mačaka izvan stana ili kuće (dvorište, ulica) ili jednostavno reakcija na nekog gosta u domu koji remeti mir vašeg mezimca (hiperaktivno dete ili osoba koja puši cigarete s jakim mirisom, glasno govori i slično).

Saveti: Sprej s mačjim feromonima kojim ćete poprskati mesto koje maca obeležava svojim urinom je zapravo „bela zastavica” – mirovna ponuda koju nudite svojoj mački. Umirićete je i verovatno će prestati da bude nevaljalica. Takođe, ako maca ima baš jedno omiljeno mesto, vi blizu njega postavite posudu s peskom i tako joj ukažite na to da je posip mesto za obavljanje nužde. Svakako, najpre pokušajte da otkrijete šta je to što mački smeta i otklonite stresore, a onda se poslužite i ovim korisnim trikovima.

AGRESIJA MEĐU MAČKAMA

Mace su veoma društvena bića i nisu samotnjaci. Međutim, one imaju veoma striktne kriterijume u odabiru svojih mačjih prijatelja, i to moramo da poštujemo. Na kraju krajeva, zamislite kako bi vama bilo da vas neko primorava da živite sa osobom koju baš „ne mirišete”. Nisu mačke toliko zahtevne, već je reč o tome da one spontano stvaraju prijateljstva, a vlasnici često misle da mogu da predvide s kojom će se mačkom njihova slagati i neretko potpuno omanu.

Saveti: Najbolji način da sprijateljite svog ljubimca s pridošlicom jeste da ih postepeno upoznajete. U početku moraju biti u odvojenim prostorijama kako bi se svaka osećala prijatno i kako se ne bi osećale ugroženo. Navikavajte ih postepeno na miris one druge mace putem igračaka, ostavite otvorena vrata među njima nakon nekoliko dana – strpljenje i vreme su ključni. Ako pokažu agresiju jedna prema drugoj, odmah ih razdvojte inače ćete imati tuču, a mace tuču ne zaboravljaju lako. I ovde mačji feromoni mogu odigrati veliku ulogu – poprskajte sprejom prostorije u kojima borave mace, dajte im mačju travu (ketnip), unesite lavandu u dom – sve su ovo mali trikovi za smirenje.

GREBANJE I UNIŠTAVANJE NAMEŠTAJA

Još jedno nevaljalstvo koje nije posledica inata niti ukazuje na neku lošu karakternu osobinu mačke, već je instinktivna radnja i potreba svake mace. One grebanjem oštre svoje kandže, skraćuju nokte, ali se i igraju i vežbaju – pravi fitnes s puno istezanja mišića. Grebanjem ostavljaju i svoj miris na stvarima u domu, što je veoma važno kako bi označile svoj životni prostor.

Saveti: Grebalice, grebalice, grebalice. Što ih je više – to bolje. Postavite ih u blizini onih mesta na kojima vaša mačka voli da se odmara i spava. Mačićima je često potrebno više vremena da se naviknu na „ovu čudnu spravu” pa se igrajte s njima oko grebalice, prikačite igračku na feder za grebalicu, pomaže i trljanje mačje trave po novoj igrački ili opet – feromoni. Grebalica mora biti stabilna da se ne bi prevrnula tokom grebanja i igre. Možete njome i zakloniti mesto koje vaša maca voli da grebe. Najčešće od mačjih kandži stradaju stranice kreveta i nasloni pa ih učinite neprivlačnim – prekrijte ih gumenim ili plastičnim prostirkama (ili folijom), i tako će ovi delovi nameštaja mačkama postati potpuno nezanimljivi.

Savet +

Pre nego što problem u ponašanju pripišete nekom psihološkom uzroku, obavezno posetite veterinara koji će uraditi sistematski pregled vašeg mezimca. Tek tada možete biti sigurni da uzrok promenjenog ponašanja vašeg krznenog prijatelja nije zdravstveni, već da postoji neki problem u okruženju.