Ponašanje: Kada postaje član porodice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka u stanu
Od petmagazine.rs - 08/06/2018

Ponašanje: Kada postaje član porodice

Mnogi vlasnici reći će – čim ušeta u dom, ali mački je potrebno vreme da se prilagodi životu u porodici, da počne da vam veruje i da se oseća kao svoj na svome.

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ukoliko vaša maca pokazuje sledeća ponašanja i navike – budite srećni, jer su to sigurni znaci da se oseća članom vaše porodice i da je srećna:

Dodiruje vas čelom. Bilo da vam se umiljava ili da vas samo nehajno dodirne glavom, ovaj pokret ultimativni je simbol poverenja i naklonosti.

Pritiska vas šapicama, ili „mesi“ kako to narodski zovemo. Ovo ponašanje pokazuju mačići dok još piju mleko mama mačke, a ostaje karakteristično i kasnije u životu kada maca želi da pokaže da je zadovoljna i srećna.

Uvijanje repa, trzaji repom. Ukoliko vaš mezimac drži visoko podignut rep u vazduhu i trza ga tamo-vamo, tako vam zapravo pokazuje naklonost. Ovo je najčešće i poziv na igru.

Predenje je, kao što već znamo, najbolji pokazatelj koliko je vaša maca srećna i koliko uživa u vašem društvu i maženju. Tada je slobodno „gnjavite“ i mazite do mile volje, jer je predenje poziv za razmenu nežnosti.

Traži vašu pažnju – liže vas dok spavate, prolazi ispred laptopa dok radite – sve su to načini da maca zatraži vašu pažnju i pokaže vam da želi interakciju, bilo da je reč o maženju ili igri.

Donosi vam poklone. Iako nekada oni mogu neprijatni – poput mrtvog miša ili ptice, maca na ovaj način želi da se pohvali i da vam pokaže koliko je dobar lovac. Takođe, ona na ovaj način deli svoj plen s vama – a to je znak vrhunske ljubavi i – prijateljstva.