Šta poručuju predenjem, frktanjem i siktanjem - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macja komunikacija
Od Dijana Đukić - 13/05/2018

Šta poručuju predenjem, frktanjem i siktanjem

Pored ptica, mačke imaju najširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i frktanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ako mislite da su zvuci koje vaša mačka ispušta obične nasumične „gluposti”, grdno se varate. Ona zapravo svakodnevno komunicira s vama pružajući vam informacije o svom svetu i osećanjima. Dobra vest je da ako pažljivo slušate, možda ćete moći da razumete šta znače mjaukanje, siktanje, režanje i drugi zvuci koje ispušta, a zatim da iskoristite to znanje kako biste unapredili odnos sa svojim ljubimcem.

Pored ptica, mačke imaju najiširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i šištanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći. Zavisno od situacije, vaša mačka je sposobna da proizvede veliki broj različitih varijacija osnovnih zvukova, koji se razlikuju po važnosti. Neki odražavaju zadovoljstvo i spokoj, dok drugi izražavaju brigu, strah i ljutnju. Svima je jedno zajedničko – izražavaju stanje uma vašeg ljubimca.

Mjaukanje

Najčešći je zvuk koji mačke proizvode. Odrasle jedinke mjaukanje gotovo uvek koriste da komuniciraju s ljudima, a ne drugim mačkama. Taj zvuk prvo uče kao mačići kad im je potrebna majka, a ta vokalizacija vremenom nestaje kod divljih mačaka kako odrastaju. Ali, domaće mačke nas na neki način doživljavaju kao svoje roditelje, pa taj zvuk zadržavaju tokom celog života. Generalno, mačka koja mjauče nešto želi od nas. Bilo da je to hrana, pažnja ili da je pustimo u kuću, van kuće… a nekad mjaukanje koriste prosto da nam požele dobrodošlicu.

Povremeno, mjaukanje može da bude znak usamljenosti ili čak bolesti. Starije mačke ponekad počnu više da mjauču jer im čula polako slabe, ali i zbog anksioznosti jer više nisu tako okretne kao ranije. Kod mlađih mačaka je ovaj zvuk uglavnom zbog dve stvari: hrane i usamljenosti. Frekventnost mjaukanja je indikator mačjeg stanja uma. Brzo mjauknje jedno za drugim znači nešto poput: „Hej, obrati pažnju na mene, pričam ti nešto!“ Dugačko „mjauuuu“ može da znači brigu, uznemirenost ili protivljenje nečemu. Tu verziju mjaukanja uglavnom prati dublji glas, skoro kao da vam govori: „Ma daaaj.“ Neprekidno mjaukanje može da ukaže na bolest ili povredu, i ako na to posumnjate – odvedite svog ljubimca kod veterinara.

Predenje

Verovatno najprijatniji zvuk koji prosto hipnotiše. Predenje je mekan a istovremeno dubok zvuk koji vaš ljubimac proizvodi kad je u najboljem raspoloženju. Nežno maženje mačke dok vam je sklupčana u krilu je siguran način da je „naterate“ da počne da prede. U retkim prilikama predenje može da nastane i kad je mačka potresena. Slično kao što bi čovek mogao nervozno da zviždi dok čeka da mu na ručak dođu ženini rođaci. Osnovni način za razlikovanje ova dva predenja je govor tela. Ako su uši vaše mačke zabačene unazad i njeno telo deluje napeto, onda je predenje znak zabrinutosti.

Cvrkutanje

Ovaj zvuk koji uče dok su mačići, za nijansu je deklarativniji od mjaukanja. Originalno ga koristi majka da kaže mačićima da obrate pažnju na nju i da je prate. Tako bi vaša mačka taj zvuk mogla da koristi da vam kaže da obratite pažnju na nju ili kao način da vam ukaže na nešto što ona misli da je važno. Takođe, ovi zvukovi se mogu javiti i kad je mačka uzbuđena i srećna.

Cvokotanje

Možda ste čuli vašu mačku kako cvokoće zubima kad dugo vremena gleda kroz prozor u neku pticu ili vevericu na drvetu. Nekad je to praćeno i cvrkutanjem, škripanjem ili blagim plačnim glasom koji ispušta. Cvokotanje se smatra indikatorom predatorskog uzbuđenja i stresa jer vidi plen, ali ne može da ga dohvati.Neki tvrde da je to oponašanje zvukova plena kako bi ga namamila, ali je ta teorija potpuno neosnovana, jer se mačke u lovu oslanjaju na to da budu što tiše i nevidljivije.

Mačka sikće i frkće 

Ovaj zvuk se teško može pomešati s nekim drugim. Zvuči kao meso koje se prži na vrelom roštilju i znači da se vaša mačka oseća ugroženom i da je spremna da se bori ako bude morala. Pas koji se previše približi mački će vrlo verovatno izazvati ovaj zvuk. Siktanje prate i promene na telu – leđa u lučnom položaju, nakostrešena dlaka, uvrnut rep, ispravljene uši, otvorena usta s očnjacima spremnim da ugrizu.Pljuvanje takođe može da prati siktanje. U takvom slučaju gledajte da što pre uklonite pretnju koja je uznemirila mačku.

Siktanje umnogome zavisi od toga kako individualno mačka percipira opasnost, odnosno od nivoa komfora koji oseća. Druželjubive mačke mogu ceo život da provedu a da nikad tako ne odreaguju, dok one koje su više rezervisane i stidljive koriste siktanje kad god nisu sigurne kako da procene situaciju. Nesocijalizovane, mačke lutalice i zlostavljane mačke će mnogo više da koriste siktanje nego pitoma dobro socijalizovana mačka.

Urlikanje

Za razliku od razumnog, srećnog zvuka mjaukanja, urlikanje je dugačko, snažnije jaukanje koje označava zabrinutost, nelagodnost, brigu oko teritorije ili probleme s parenjem. To su zvukovi koje uglavnom koriste dve mačke za međusobnu komunikaciju i uglavnom znače „hoću da se parim“ ili „ne želim da dolaziš na moju teritoriju“. Ponekad može da se čuje kad se mačka ne oseća dobro, kad čula i kognitivne sposobnosti počnu da opadaju ili kad joj nešto u njenom okruženju nije po volji. Mačke koje se prebace na novu teritoriju ili su udomljene pa su promenile prebivalište, mogu ponekad da ispuštaju ovaj zvuk kojim praktično žale za izgubljenom teritorijom. Dešava se i da ovaj zvuk jednostavno ispuštaju iz dosade.

Ako vaša mačka počne neprekidno da urliče, proverite znake bolesti ili posetite veterinara. Proverite da neka mačka lutalica ne ulazi na teritoriju vaše mačke i da možda to ne izaziva uznemirenje kod nje. Ponekad je dodatna pažnja dovoljna da umiri mačku i da svakodnevno urlikanje prestane.

Kreštavo, tužno mjaukanje

Proizvode ga ženke kad su spremne za parenje i žele da dozovu mužjake. Ženka koja nije sterilisana prozvodiće ovaj zvuk kad je u teranju i tražiće svaki način da izađe napolje i sretne se s mužjacima, koji će najverovatnije opsedati prostor oko vašeg doma boreći se.

Mačka urliče

Ako je mačka u teranju napolju i svojim zvucima je privukla mužjake, sigurno će doći do parenja. Mačka će zauzeti položaj s pognutom glavom i podignutim zadnjim delom tela, dok će je mužjak ugristi za vrat i tako će početi proces parenja. Prilikom razdvajanja bodljikavi penis mužjaka će na kraju izazvati bol kod ženke koja će ispustiti bolan krik. Mačke u žaru borbe takođe mogu ispustiti ovaj zvuk.

Režanje

Ovaj zvuk uglavnom prati šištanje i najčešće je znak straha, besa ili posledica ugrožavanja teritorije. Za razliku od velikih mačaka kao što su tigrovi i lavovi, režanje domaćih mačaka je višeg tonaliteta i može da počne i da se završi urlikom. Generalno, savet je da ovakvu mačku ne dirate osim ako nije jasna opasnost za drugu mačku. Mačka koja ispušta ovakve zvuke imaće klasičan defanzivni položaj – nakostrešena dlaka, izvijena leđa u lučni položaj, uši zabačene unazad i savijen rep.

Govor rasa

Neke mačke su po prirodi „pričljivije“ od drugih. Generalno pravilo je da su mačke s kratkom dlakom „pričljivije“ i otvorenije od dugodlakih. Ako tražite brbljivog ljubimca, tražite rase s azijskog područja – sijamska, japanski bobtejl, sibirska i orijentalna samo su neke od mnogih. Ako želite da vam u kući bude tišina, onda se bolje odlučite za persijsku, rusku plavu, norvešku šumsku mačku…