Šta nam poručuju kad legnu na leđa? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka pokazuje stomak
Od Nikola Nedeljković - 30/05/2018

Šta nam poručuju kad legnu na leđa?

Ovakav gest ima tri značenja u mačjem svetu, dva spadaju u „urođene radnje“ a treći u „naučene“, ali nijedan ne znači  „dođi da me maziš po stomaku“.

Piše: dr vet. med. Dunja Kovač za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

  1. Urođena radnja odmaranje – mačke su životinje koje stvarno umeju da se opuste i da uživaju. Kada odmaraju na leđima to je znak da uživaju i da ih ne uznemiravamo. Kako će neka mačka odreagovati kada je pomazimo po stomaku dok spava, zavisi od toga koliko je dubok san, od temperamenta i od dužine maženja. Mačkin stomak je najosetljiviji (najranjiviji) i otkrivaju ga samo kad su totalno opuštene pred ljudima u koje imaju poverenja.
  2. Urođena radnja priprema za napad – kad vidite maču koja spusti uši, raširi šape i izbaci kandže, maše repom levo desno i „stropošta“ se na leđa otkrivajući stomak, to nikako ne znači da želi interakciju s nama. Naprotiv, to je priprema za odbranu i napad. Mačka u prirodi svojim prednjim šapama zgrabi plen, a zadnjim ga „iskida“ na sitne komadiće.
  3. Naučena radnja „Vidi me što sam slatka“ – ovo često zbunjuje vlasnike jer pomisle da im se mačka na taj način umiljava. Da, ovo jeste poziv za maženje, ali ne po stomaku. Primetićete da će mačka kad krenemo ka njenom stomaku da se brzinom munje okrene ili ustane. Ovo je naučena radnja, što znači da je mačka naučila da kad god legne u taj položaj mi oduševljeno obratimo pažnju na nju, jer su sa tim svojim mekanim stomacima i u tim položajima neizmerno slatke.