Od 1 do 23: Težina naših mjau saputnika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/06/2023

Od 1 do 23: Težina naših mjau saputnika

Raspon težine kod domaćih mačaka može značajno varirati. Najmanja odrasla domaća mačka ikada dokumentovana imala je samo oko 1 kilogram, dok je najveća domaća mačka dostizala impresivnih 23 kilograma!

piše: petmagazine

Uobičajena kilaža domaćih mačaka kreće se između 3 i 5 kilograma, i tu spadaju, verovatno velika većina maca koje znamo. Međutim, treba napomenuti da se težina mačaka može razlikovati u zavisnosti od rase, pola, genetike, starosti, zdravlja i ishrane. Neke manje rase mačaka, poput singapurske ili mančkin mačke, često imaju manju težinu u proseku, dok su neke veće rase, poput majne kun, nadaleko čuvene po svojoj većoj težini i krupnijoj građi.

Kada je kilaža u pitanju, najvažnije je voditi računa o zdravlju i dobrobiti mačke, pridržavati se preporučenih obroka i pružiti dovoljno fizičke aktivnosti, kako bi se održala optimalna težina. Konsultacija s veterinarom u vezi sa ishranom je takođe važna kako bi se osiguralo da mačka ima zdravu i stabilnu težinu. Bilo da imamo manju ili veću macu, broj kilograma mora da bude u skladu sa njenom veličinom. Gojaznost može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, pa treba da pazimo da do nje ne dođe.