Mačka i dom: Uredite životni prostor - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
namestaj za macku
Od petmagazine.rs - 14/06/2018

Mačka i dom: Uredite životni prostor

Ako planirate da proširite svoju porodicu i u stan ili kuću dovedete mačku, važno je da znate kako da životni prostor učinite „cat friendly“ zonom.

Izvor: magazin Mačka, Foto Shutterstock

Mačke su teritorijalne životinje, a kako mnoge ne izlaze napolje i život provode u zatvorenom prostoru, vaš dom je njihova oaza. Zbog toga im je važna sigurnost, ali i udobnost.

Sigurno već znate da za mačke gotovo da ne postoje nesavladive prepreke i da će uživati da dremaju na najvišoj tački u vašem domu – na vrhu plakara ili visećih elemenata u kuhinji. Takođe, baš kao i psi uživaju u igračkama, a više od ičega potrebno im je udobno i skriveno mesto za dremku.

Valja pri tom naglasiti da će mace teško prihvatiti da im neko odredi gde će spavati, jesti ili provoditi vreme. Zato osluškujte potrebe svog ljubimca i poštujte njegove izbore.

Za vas smo sastavili listu neophodnih predmeta i komada „mačjeg nameštaja“ koji se moraju naći u vašem domu ako ste postali ponosni vlasnik jedne mace ili mačora.

Penjalice za mačku

Vaša mačka pronaći će način da se popne na željeno visoko mesto, ali kako biste izbegli mogućnost da se oklizne s police, padne i povredi se, penjalice su najbolji izbor. Naročito one visoke do plafona, s nekoliko „platformi“ na koje može da se uzvere, na njima zastane i odmara se.

Najbolje bi bilo da uz to penjalica ima i poluzatvorenu „kućicu“ u koju vaš mezimac može da se sakrije kad dođu gosti, dok ne proceni da je u redu da se upozna. Ova skrovita mesta na vrhu penjalice idealna su i za dremku tokom dana.

Grebalice za mačku

Esencijalna mačja zabava i potreba. Nokti se najbolje oštre i skraćuju na kanapom čvrsto obmotanim grebalicama, a ovo je ujedno i omiljena mačja zabava. Takođe, i vaš nameštaj biće pošteđen oštrih kandži, jer je malo verovatno da će ga mačke grebati i uništavati ako imaju grebalicu u domu. Birajte one što idu uvis, kako bi mace mogle da se vertikalno protegnu celom dužinom tela. Možete izabrati i one koje se pričvrste za zid, grebalicu i penjalicu u jednom.

Skrovišta – obratite pažnju gde vaša mačka voli da se sakrije kad vam dođu gosti, kad grmi ili kad usisavate kuću. Da li je to ispod kreveta, na vrhu plakara ili iza sofe? Baš na tom mestu napravite joj skrovito mesto, ušuškano ćebencetom, prostirkom ili krevetićem.

Krevet za mačku

Veći deo dana mačke provode spavajući, pa je udoban krevet nešto čemu bi trebalo da posvetite posebnu pažnju. Mačke vole da spavaju na i u toplom. Mnoge će, naravno, odabrati da spavaju na krevetu svojih vlasnika, na fotelji ili kauču u dnevnoj sobi, okružene mirisom svoje porodice. To je najjednostavnija opcija, jer sve što je potrebno jeste da im nabavite udobne jastuke ili prostirke na kojima će se odmarati.

Nemojte ih često prati, kako ne biste uklonili poznate mirise. Birajte tkanine koje se lako peru i suše, kao i one s kojih lako možete usisati ili rolerom pokupiti dlake. Mnoge mace spavaće i na radijatoru, pa ako je moguće, taj koji izaberu podesite na srednju temperaturu i preko njega stavite udobnu prostirku ili ćebence.

Ako kupujete krevet, više vodite računa gde ćete ga smestiti od toga kako izgleda. Macama nije bitan izgled već im je važno da ne bude na podu jer se tu ne osećaju preterano opušteno, već gledajte da uvek bude izdignut, u blizini nekog grejnog tela, kod prozora ili vrata odakle dopiru sunčevi zraci i dnevna svetlost.

Posuda sa posipom za mačku

Takođe, njeno mesto mnogo je važnije od toga kakva će biti. Smestite je u neki „skroviti“ ćošak. Na mestu gde se ne prolazi često, i vodite računa da nikako ne bude u blizini hrane i vode. Mnogima je kupatilo (naročito ako u domu imaju dva) idealno mesto za posip. Posude mogu biti otvorene ili zatvorene (transporter), ali najvažnije je da mace imaju osećaj da su tu na skrovitom i bezbednom mestu, van pogleda i domašaja.

Posip za mačku

Iako u prodaji postoji mnoštvo posipa, poput onih s mirisom lavande na primer, ako su mirisi prejaki, vaša mačka može veoma lako odbiti da ga koristi. Pokušajte s blažim mirisima, ali najbolji savet je uvek da posip redovno menjate i održavate posudu čistom. Macama koje su poznate po besprekornoj higijeni miris čistog peska je najdraži.

Igračke za mačku

Najviše vole one koje aktiviraju njihove urođene predatorske instinkte. Igračka miš, koja ima razbarušen rep, pa još i ako se nepredvidljivo kreće, najbolja je igračka za većinu mačaka.

Krznene i igračke s perjem takođe su među omiljenima. Često ih menjajte ili ih sakrijte i dajte svom mezimcu kad želi da se igra. Ako im igračke stalno budu nadohvat šape, teško da će dugo ostati zanimljive.

Transporter za mačku

Takođe esencijalni mobilijar za mace, naročito važan prilikom poseta veterinaru ili prilikom putovanja (avionom pre svega). Odaberite onaj koji je dovoljno prostran da mačka u njemu može bez problema da se uspravi, kao i da se opruži cela kad legne.

Mačja trava

Neophodna kako bi mačke iz creva izbacile dlake koje u organizam unesu održavanjem higijene. Neke mace mogu povraćati nakon što je pojedu, ali to je sasvim normalna reakcija. Možete je kupiti „gotovu“, ili pazariti seme koje ćete zasaditi u saksiju.

Televizor – naučnici su dokazali da mace vole da gledaju druge mačke na televizoru, kao i manje životinje, pa imajte ovo na umu kad ujutru odlazite na posao. Ostavite uključen televizor, najbolje kanal Animal planet.

Kutija i mačka

Čak i obična kutija može biti velika zabava za vašu mačku. Da li će se u nju sakriti, u njoj spavati ili je samo istraživati i prevrtati, s vremena na vreme joj omogućite da se igra ovom igračkom. Praktično je kad kupite čizme ili neki kućni aparat. Biće to najlepši poklon za vašu mačku, kao i najbolje iskorišćena kutija ikada.

BEZBEDNOST MAČKE

Nema potrebe da svakog trenutka budete uplašeni ili pod stresom, ali evo liste stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada imate mačku. One su graciozne šunjalice, pa lako mogu upasti u nevolju ako prođu ispod vašeg radara.

Veš-mašina – trudite se da je nikad ne držite otvorenu, jer se maca lako može ušunjati unutra, a da to i ne primetite.

Šporet – naročito onaj s ravnom pločom koja je u ravni radne površine. Kako se mace penju svuda, neretko se dešava da izgore šapice u pohodu preko šporeta.

Kućna hemija – nikada je ne držite otvorenu i dostupnu macama, već je sklonite na sigurno mesto. Mačke lako mogu prevrnuti posude i flaše s kućnim hemikalijama i tako zadobiti opekotine.

Igle za šivenje – držite ih u dobro zatvorenim kutijama, po mogućstvu zatvorene u plakarima. Mace ih lako mogu progutati ili se nabosti ako ih nehajno ostavite nadohvat šapica.

Pegla – radoznale mace se lako mogu opeći. Nikad ne ostavljajte peglu da se hladi bez vašeg ili nadzora nekog od ukućana.

Prozori – većina maca obožavaće da gleda kroz prozor i da se „kupa“ u sunčevim zracima, pa je jedan od korisnih saveta da na prozore postavite mreže kako bi bez bojazni mogli da ih otvorite.