Savet: Kako dovesti novu mačku u dom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
upoznavanje macaka
Od petmagazine.rs - 26/05/2018

Savet: Kako dovesti novu mačku u dom

Važni faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir jesu godište i karakter nove mačke koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

U teoriji ne postoji previše mačaka (ne računajući „skupljače mačaka“). Ali, kako odlučiti da li ste vaša trenutna mačka i vi zaista spremni za pridošlicu.

Pre nego što nabavite novog člana porodice postavite sebi nekoliko pitanja: Da li imate vremena za još jednog ljubimca? Zašto želite novu mačku? Da li zbog vas ili mislite da vašoj mački treba drugar?

Šta god da je razlog, važno je da uzmete u obzir da bez obzira koliko mačaka donesete kući sve one zahtevaju mnogo vaše pažnje. Pa ako nemate to vreme i ne možete da im posvetite dovoljno pažnje, najbolje bi bilo da se zadržite na jednom ljubimcu.

Sada, kad ste to utvrdili, pitanje je kako da procenite da li je vaša mačka spremna. Nažalost, to je teško proceniti jer ne postoje jasni znaci koji bi pokazali da će vaš ljubimac da prihvati pridošlicu. Iako je moguće testirati reakciju mačke koju već imate na drugu mačku tako što ćete zamoliti nekoga da je dovede, zaključak će biti nejasan. Naime, mačkama treba vremena da „formiraju mišljenje“ jedne o drugima i to može da traje danima, nedeljama, mesecima… Takođe,one mogu da promene mišljenje vrlo brzo, pa vam pojedinačni susret neće mnogo reći.

Ipak, ako ste čvrsto odlučili da proširite svoju porodicu, postoje načini kako da olakšate taj tranzicioni period i vašoj mački i vama.

Biranje prave mačke

Prvi korak je da napravite profil mačke koju želite da udomite ili kupite. Važni faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir jesu godište i karakter nove mačke koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca. Na primer, ako je vaša mačka adolescent, verovatno će više uživati u društvu mačke sličnih godina ili mlađe. Ali ako je vaša mačka starija, njena ideja zabave je najverovatnije dremanje pored prozora i mače ne bi bilo kompatibilno s planovima za izležavanje. Može se pomisliti da će mače pomoći vašoj staroj mački da postane malo aktivnija i življa, ali u realnosti će neslaganje nivoa energija između njih dve biti jednako stresno za sve u kući.

Karakter mačke

Druga bitna stvar je uklapanje karaktera. Ako je vaša mačka stidljiva, dovođenje mačke s malo više samopouzdanja moglo bi da utiče na nju da postane znatiželjnija i hrabrija. Pošto mačke teže da imitiraju jedna drugu, tako bi vaša „drska“ mačka mogla da nauči da „spusti loptu“ i postane staloženija. Jednom rečju, mogli biste da postignete balans. Ne bi bilo mudro da na primer uzmete dve stidljive mačke jer bi one mogle da se vežu isključivo jedna za drugu, a ne za vas. S druge strane, dve samouverene mačke mogle bi da uđu u sukob i da se potpuno distanciraju jedna od druge.

Upoznavanje mačaka

Sada, kad imate okvirnu ideju kakvu mačku bi trebalo da izaberete za svog ljubimca broj dva, vreme je da pripremite dom za dolazak novog člana. Prvo, ako je moguće, odvojte u jednu prostoriju omiljene stvari svoje aktuelne mačke – za spavanje, odmaranje, igranje i skrivanje. Napravite sličan novi „sigurni prostor“ u drugoj sobi za pridošlicu, i to sve pripremite pre njenog dolaska. To bi mogla da bude soba u kojoj postojeća mačka ne provodi previše vremena. Ali sada taj prostor gledajte da uredite na sličan način kao i sobu gde najviše vremena provodi vaš trenutni ljubimac. Čim donesete novu mačku smestite je u tu preuređenu sobu. Ne pokušavajte da upoznate mačke istog trena, jer nikako ne bi valjalo da odmah na početku dođe do sukoba.

Tokom narednih nekoliko dana dozvolite novom članu vaše porodice da se navikne na stan/kuću, odnosno na svoj „sigurni prostor“. Takođe, veoma je važno da prva mačka s vama provodi isto vremena kao i nova. Kad primetite da vam se novi ljubimac vidno obraduje kad god ga obiđete, to je znak da se privikao na novi dom. Imajte u vidu da će mačka pod stresom retko pipati hranu.

Kad prođe dovoljno vremena, negde između nekoliko dana i nekoliko nedelja (zavisno od karaktera vaše postojeće mačke), i obe mačke deluju zadovoljno, vreme je da dozvolite lagano upoznavanje. Možete početi tako što ćete im davati neki predmet koji sadrži miris one druge, kako bi im postao poznat. Ako obe mačke dobro prihvate mirise, vreme je da to podignete na viši nivo i da im zamenite sobe, i da ih na nekoliko minuta odvedete u „sigurni prostor“ one druge. Tako radite više dana zaredom, ali nemojte još da ih upoznajete.

Dalje, napravite pozitivne asocijacije. Većina mačaka se motiviše hranom; ključ je da saznate koja ih hrana motiviše. Kad to shvatite, počnite da ih hranite s obe strane zatvorenih vrata. To će im pomoći da pozitivna osećanja povežu s prisustvom druge životinje. Možete na kraju malo otškrinuti vrata tokom obroka i tako pratite reakciju jedne mačke na drugu. Procenite da li se dobro slažu, pa na osnovu toga sve više otvarajte vrata dok se potpuno ne oslobode.

Kad ste ovo uspešno izveli, sledeće iskustvo pozitivne asocijacije može da bude igranje. Važno je i za obe mačke da dobiju dovoljno stimulacije dok su kod kuće. Što više stimulacije dobiju, manja je verovatnoća da će se sukobiti.

Što pre to bolje

Nikad nije previše rano za postavljanje temelja buduće integracije. Ako trenutno imate mače jedinca, trebalo bi da odmah počnete s različitim aktivnostima za socijalizaciju. Rana socijalizacija će pomoći vašoj mački da se bolje prilagodi promenama u budućnosti – kao što je dolazak nove mačke u domaćinstvo.