Maca i beba u istom domu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/11/2021

Maca i beba u istom domu

“Beba je na putu, smem li da zadržim macu? Zašto je maca uznemirena od kada je došla beba? Da li će se beba razboleti?”

Za magazin MAČKA piše Svetlana Lalović, LePETit

Iskusni vlasnici mačaka spremno će potvrditi da su mačke i bebe odlični drugari. Mačke su radoznale,  biće zainteresovane za novog člana porodice, a pošto imaju jak zaštitnički, roditeljski instinkt često će obitavati u blizini bebe. Sa druge strane, bebe izuzetno smiruje mačje predenje, a deca koja su odrasla u društvu maca ili kuca su po pravilu razviju bolji imunitet i psihički su stabilnija.

Ipak, u nekim slučajevima ima problema. Mace mogu da budu uznemirene naglom promenom u kući, što se obično manifestuje tako što prespavaju dan, a noću budu anksiozne. Sa sigurnošću možemo da kažemo da su mace ogledalo svojih vlasnika – mačke su savršeni psihoanalitičari i bračni savetnici. Ako su roditelji zbunjeni i nervozni zbog dolaska bebe, to će se sasvim sigurno odraziti i na mački. Ali ako je porodica stabilna i dobro pripremljena za susret mačke sa bebom, problema neće biti.

Novopečeni roditelji su po pravilu jako zbunjeni kontradiktornim savetima baki, tetki, komšinica, pedijatra, ginekologa ili veterinara. Kako raste majčin stomak tako rastu i uznemirujuće prognoze – dete će se roditi gluvo, slepo, udaviće se mačjim dlakama… Neretko, kada strah i paranoja poprime neizdržive razmere desi se i najgori ishod – nedužna maca, dugogodišnji član porodice, bude izbačena na ulicu.

Bebini roditelji svakako treba da s pažnjom saslušaju savete i tuđa iskustva, ali ne smeju da podlegnu mitovima i predrasudama! Evo na šta treba obratiti pažnju dok je beba na putu i kada stigne:

oštri vrhovi macinih kandžica treba da budu skraćeni. Običnom grickalicom odsecite suvi beli vrh kandže, ne više od 1mm,

macu redovno tretirajte protiv spoljnih i unutrašnjih parazita, sredstvima koja su dostupna u svakoj veterinarskoj ordinaciji ili pet-apoteci,

za macin toalet koristite isključivo posip kupljen u pet-šopu – nikako ne koristite zemlju ili običan pesak,

koristite rukavice kada čistite macin toalet,

macu nemojte hraniti sirovim mesom,

macu nemojte puštati napolje.

Toksoplazmoza

Pre ili kasnije neko će budućim roditeljima spomenuti toksoplazmozu, infekciju koju izaziva parazit Toxoplasma gondii. Mogućnost infekcije tim parazitom je veoma mala, posebno ako se ukućani pridržavaju osnovnih mera higijene i redovno koriste sapun za ruke. Buduće mame treba da znaju da je opasnost od toksoplazmoze praktično zanemarljiva ako vode računa o sledećem:

ako je moguće, buduća majka treba da bude oslobođena brige o macinom toaletu. Ne samo što se time izbegava eventualna infekcija već će majka biti pošteđena saginjanja,

meso za ishranu ukućana mora da bude termički obrađeno, to jest dobro skuvano ili ispečeno,

voće, a posebno povrće mora da bude dobro oprano,

ukućani treba da koriste rukavice ukoliko rade u bašti ili sa zemljom.

Pre nego što beba stigne, dopustite maci da istraži bebinu opremu i krevetac. Kada beba stigne maca će biti prirodno radoznala. Prvih par dana neka maca bude u posebnoj sobi. Potom nežno upoznajte macu sa bebom i budno pratite razvoj situacije. Kasnije, kada se strasti smire, možete dopustiti maci da sama odredi dužinu interakcije sa bebom. Vrlo verovatno da maca neće prilaziti bebi neko vreme, a da će vremenom izabrati bebin krevetić kao omiljeno mesto za odmor, gde će mirno će presti ili dremati uz bebina stopalca.

Budući i sadašnji roditelji, radujte se što će vaše dete imati privilegiju da odrasta uz macu, da od malena spozna i doživi tu divnu ljubav prema životinjama i, vrlo verovatno, poraste u brižnu i empatičnu osobu!