Kaliko, torti, kornjačevina... Njihova boja intrigira - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kornjacevina macka
Od petmagazine.rs - 14/02/2020

Kaliko, torti, kornjačevina… Njihova boja intrigira

Mace crno-narandžastog krzna nazivaju se kornjačevine, dok se ukoliko imaju i bele boje na krznu nazivaju kaliko.

Tekst: Svetlana Lalović, međunarodni felinološki sudija za magazin „Mačka“; Foto: Shutterstock

Mnogo puta smo u magazinu „Mačka” spominjali da su mace čudo prirode, i da su po mnogo čemu specifične životinje. Boja njihove dlake možda je ono što najviše intrigira. Orijentalna kratkodlaka mačka, na primer, javlja se u više od 300 varijacija boja! Među cica-macama, kada je reč o boji, možda najviše intrigiraju mačke koje nazivamo torti, kornjačevina ili kaliko. 

Da li su uvek ženke?

Kornjačevine, odnosno torti mace, krase istovremeno crna i narandžasta, ponekad uz prisustvo bele boje (kaliko ili trobojke). Podatak koji možemo pronaći u gotovo svakom tekstu o ovim mačkama je da su one bez izuzetka uvek ženke. Kako je to moguće?

Kod mačaka, boja se nalazi na X hromozomu, tako da jedino ženke (kod genetički pravilnih maca) mogu da budu trobojke, odnosno torti mace (s belom bojom ili bez nje).

Da li znate… da se prugaste torti mace nazivaju torbi (od engleskih reči tortie i tabby)

Na jednom X hromozomu može da se nalazi informacija za narandžasta boju, a na drugom za crnu te otuda boja kod kod torti maca. Mužjak isključivo nasleđuje boju od majke, primajući X hromozom od nje. Y hromozom ne nosi informaciju za boju. Na primer, od crne ženke i narandžastog mačora dobićemo ženkice koje će uvek biti kornjačevine, odnosno torti ili kaliko ukoliko je zastupljena i bela, a muški će uvek biti crni, ali i ne i narandžasti.

kaliko macka

Postoje izuzeci

Ipak, u prirodi se dese i izuzeci „koji potvrđuju pravilo”, iako su u 99,9 odsto slučajeva torti mace ‒ ženke.

‒ Ponekad se jave i trobojni, odnosno torti mužjaci, ali tu ili je reč o genetskom poremećaju pa takav mužjak ima dva X hromozoma i jedan Y (takvi mužjaci su uvek sterilni), ili je možda reč o himeri. Himerizam je onaj slučaj kada jači embrion „usisa” slabiji pa on zapravo bude sastavljen od dva potpuno različita genetička materijala. Na jednoj mački, u normalnim genetičkim slučajevima, ne može da bude zastupljena u istom trenutku tigrasta i puna boja, ili crna i plava. No, ako se taj izrazito redak fenomen ipak pojavi, reč je o himerizmu.

Zanimljivosti

Postoje podaci da su drevni Kelti verovali da mužjak torti mace u domu donosi veliku sreću, a s obzirom na to da smo rekli da je to izrazito retko, ne čudi što su ove mace smatrane amajlijama. U Japanu su ribari verovali da torti maca na brodu tera zle duhove, a u mnogim delovima sveta smatra se (ponegde i danas) da kornjačevine privlače novac, da su vidovite i da mogu da „vide” budućnost. Našle su se i u sanovniku, te ako sanjate torti macu, to znači da ćete se uskoro – zaljubiti!