Dilema: Mužjak ili ženka za mezimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
retro macke
Od petmagazine.rs - 19/07/2019

Dilema: Mužjak ili ženka za mezimca

Prema rečima stručnjaka, pol nikako ne bi trebalo da bude odlučujući faktor prilikom izbora, jer on gotovo da ne igra nikakvu ulogu u karakteru i ponašanju mačke

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li planiraju da udome macu sa ulice ili žele da u svoj dom dovedu rasnu mačku, jedna od najvećih nedoumica budućih vlasnika je da li da za ljubimca odaberu mužjaka ili ženku. Iako je, prema rečima stručnjaka, svaka mačka jedinstvena, bez obzira na pol ili rasu, mnogi i dalje misle da su ženke nežne, a da su mužjaci manje mazni.

Sterilizacija/kastracija

Najveće razlike se zapravo odnose na jedinke koje nisu sterilisane, odnosno kastrirane. Tačnije, njihovo ponašanje može se predvideti. Očekivano je, kažu stručnjaci, da će nekastrirani mužjak kada je u polnom nagonu pokušavati da pobegne od kuće kako bi našao ženku za parenje, biće agresivan prema drugim mužjacima i urinom će u kući „obeležavati teritoriju”. S druge strane, ženke koje nisu sterilisane će se umiljavati i biti mazne kada su u polnom nagonu, a verovatno će se i veoma glasno oglašavati. I one umeju da pokažu agresivnost ako parenje izostane, pa će agresija zapravo biti odgovor na frustraciju.

Odgovoran vlasnik

Međutim, ako želite da budete odgovoran vlasnik i svojim mezimcima pružite dug, zdrav i srećan život – sterilizacija i kastracija su obavezne. Tako ćete produžiti njihov život jer ćete sprečiti brojna zdravstvena oboljenja poput tumora mlečnih žlezda kod ženki, ili najrazličitijih opasnih virusnih oboljenja koje vaš mačor može pokupiti u skitnji, koja takođe nije preporučljiva. Ako uzimate mačku za kućnog ljubimca, ona ne bi trebalo da izlazi napolje. Osim, naravno, ako imate ograđeno i bezbedno dvorište u kojem može da boravi s vama.

Izgled

Najveća razlika između mužjaka i ženki ogleda se zapravo u njihovom fizičkom izgledu.

  • Iako je mačje rase znatno teže razlikovati po izgledu, što se naročito odnosi na domaće mačke, baš kao i kod svih sisara, i kod mačaka su mužjaci uvek veći od ženki. Najveći broj mačaka teži između tri i šest kilograma, ali su mužjaci uvek nešto veći od ženki, a neretko ih možete prepoznati i po krupnijoj glavi i stamenijoj građi – piše popularni američki portal za mačke Catster.
muzjak i zenka macke

Pol

Svi stručnjaci su saglasni da pol nikako ne bi trebalo da bude odlučujući faktor, jer on zaista ne igra nikakvu ulogu u karakteru i ponašanju mačke. Kakvu ćete macu imati, zavisi zapravo najviše od vas samih. Ukoliko joj posvećujete dovoljno vremena tokom dana, pružate joj igru, ljubav i maženje, redovne obroke i udobnost doma (hrana, voda, penjalice, grebalice, igračke, mirno mesto za odmor), imaćete umiljatog i privrženog ljubimca, bez obzira na to da li je reč o mužjaku ili o ženki.

Istraživanje

I nauka se pozabavila ovom dilemom, pa su tako pre nekoliko godina američki veterinari sproveli istraživanje. Prema rečima vođe studije Suzan Safron, autorke nekoliko knjiga o kućnim ljubimcima i osnivača Nacionalne asocijacije stručnjaka za spasavanje životinja, pokazalo se da su mužjaci privrženiji od ženki.

– Zapravo, možemo reći da su više prijateljski nastrojeni i da pre ulaze u interakcije s ljudima i drugim životinjama – objasnila je Safron. – Naša studija je pokazala i da će mužjaci pre biti raspoloženi da vam leškare u krilu, jer su ženke nešto nepoverljivije i nezavisnije. Njima je potrebno malo više vremena da vam poveruju, što je u stvari nasleđe od predaka – divljih mačaka koje su štitile mladunce te ih je priroda napravila sumnjičavijima.

Ipak, uprkos ovom istraživanju, većina stručnjaka tvrdi da je svaka maca priča za sebe i da se nikako ne sme tvrditi da su mužjaci mazniji, jer bi to bila generalizacija koja je, kao što znamo, uvek pogrešna. 

Karakter

Na karakter mačke i njeno ponašanje utiču drugi, važniji faktori. To su pre svega iskustva iz ranog života.

  • Ovo je naročito važno ako ste udomili macu sa ulice. Ukoliko je od rođenja živela na ulici, zasigurno je imala težak život pa će imati strahove, biti nepoverljiva, plašljiva… Ipak, ako imate strpljenja i pružite joj ljubav i pažnju, ona će se s vremenom oslobađati i steći poverenja u vas, a vaš dom smatrati sigurnom oazom i postaće opuštenija. Nadalje, na mačji karakter utiče i uzrast u kojem je odvojena od majke i legla kao i broj mačića u leglu u kojem je rođena (da li su svi dobijali dovoljno pažnje od majke) – naglašava Catster.

Mace se menjaju

I mačke s godinama menjaju svoje ponašanje, pre svega kada je nivo aktivnosti u pitanju. Očekivano je da će mače radije želeti da se igra i da vija igračke po kući nego da vam sedi u krilu, ali kada odrastu, a pogotovo u periodu kada su seniori, većina mačaka će postati smirenija, manje aktivna, i radije će s vama leškariti na sofi. 

Odluka

Kada donosite odluku o tome koju ćete rasu mačke odabrati, vodite se time koliko je mačka aktivna, ima li neke specifične potrebe kada je reč o nezi dlake (dugodlake, golokože mačke), postoje li neki zdravstveni problemi koji češće pogađaju neke rase (brahiocefalične rase – s kratkom njuškom, poput persijskih mačaka). Najbolji savet, bilo da macu kupujete ili je udomljavate, jeste da sednete i pustite da vam mačići ili mačke same priđu. Znaćete koji je vaš novi najbolji prijatelj veoma brzo, jer ćete sa onom koja odluči da vam se približi i s kojom ostvarite prijateljski kontakt biti prijatelji mnogo, mnogo godina, bez obzira na to da li je mačor ili maca. 

macke

Koja rasa je prava za vas

Ako ste se odlučili za rasnu mačku, Felinološko društvo LePETit daje vam korisne savete i oni se, baš kao što tvrde i naši izvori, uopšte ne odnose na pol mačke.

  • Vaša buduća maca mora da bude dobro usklađena s vašim temperamentom i karakterom. Izbor mačke je odluka koja će vas pratiti deset i više godina, i veoma je važno da ona bude doneta u skladu sa činjenicama. Za početak, napravite listu rasa koje vam se dopadaju, a zatim istražite karakteristike tih rasa na internetu. Saznajte što više o gajenju i negovanju, o dobrim i možda za vas nepovoljnim odlikama svake rase – naglašavaju u LePETit-u.

Pitanja

Kako napominju u ovom društvu, pitanja koja bi sebi obavezno trebalo da postavite su:

*Da li vam odgovara aktivna maca?

*Da li želite razigranu macu?

*Koliko vremena tokom dana možete da joj posvetite?

*Da li želite macu koja je veoma privržena ljudima?

*Da li će vam smetati mačje mjaukanje i cvrkutanje?

*Koliko vam je važna inteligencija ljubimca?

*Koliko vremena ćete moći da posvetite nezi dlake vašeg mezimca?

*Da li će maca živeti s drugim mezimcima u domu?

Procenite pažljivo svoje potrebe i očekivanja, razgovarajte s ukućanima i odlučite se za jednu od rasa. Ako ste neodlučni, Felinološko društvo LePETit i magazin „Mačka“ uvek vam stoje na raspolaganju za svaku pomoć, nedoumicu i savet.

Mužjaci VS Ženke

MUŽJACI

* Privrženi i prijateljski nastrojeni prema drugim mačkama u domu, bez obzira na to kojeg pola je njihov cimer

* Uživaju u igri i jurcanju po kući sa cimerom i svojim vlasnicima

* Pokazivaće nežnost i prema drugom mužjaku i prema ženki (ušuškavaće se zajedno, kupati, trljati glavu o drugu mačku kao znak privrženosti)

* Ukoliko se oseti nesigurno ili nebezbedno, umeće da u stanu ostavi trag svog urina

* Prema iskustvima stručnjaka, i zaposlenih u prihvatilištima, najjače je prijateljstvo između dva mužjaka

ŽENKE

* Privržene mužjacima s kojima dele dom i članovima svoje ljudske porodice

* Ipak, najčešće su nepoverljive prema strancima (što je i logično ako uzmemo u obzir da bi majka štitila svoje mlade ukoliko bi ugledala nepoznatu životinju ili čoveka)

* Razigrane, ali ne toliko koliko mužjaci, i njihova igra je nešto nežnija

* Dve ženke će retko kad pokazivati naklonost umiljavanjem, trljanjem glave i međusobnim održavanjem krzna

* Samostalnije su od mužjaka, te neće uvek vapiti za pažnjom ili društvom druge mačke

* Teritorijalnije su od mužjaka kad je reč o deljenju ličnog prostora i pažnje vlasnika

Naravno, ponovo naglašavamo da su ovo uopštene odlike koje se nikako ne odnose na sve mačke, i niko ne može garantovati da će zaista i biti tako

Najnežnije rase

Evo koje rase su poznate kao najnežnije i najprivrženije vlasnicima:

Regdol

Za ovu mačku kažu da ima najnežniju prirodu i da je najpitomija na svetu. Najčešće se može videti u krilu svog vlasnika, stalno će mu iskazivati ljubav i privrženost, i uživaće u maženju. Veoma je tolerantna i mirna, najsrećnija u krugu porodice.

Sfinks

Neophodna joj je nepodeljena pažnja vlasnika. Ova neobična mačka ljubav će vam uzvratiti višestruko. Neprekidno je uz svoje vlasnike, prati ih u stopu, glasno prede. Uvek je prijateljski nastrojena i voljna da se igra i mazi. Zbog nedostatka dlake potrebna joj je toplota pa će uvek biti kraj vas, ili u vašem krilu, na ramenima.

Persijska

Najsrećnija je kad je u centru pažnje svog vlasnika, žudi za dodirom i komunikacijom. Jedna od retkih mačaka koje obožavaju zagrljaje. Želeće da je stalno u vašim rukama. Idealan porodični ljubimac koji će uvek biti u blizini, u vašem krilu, na jastuku.

Škotski fold

Kad izađete iz sobe, ona će vas pratiti u stopu. Obožava decu, uživa u svakom trenutku pažnje i ljubavi svoje ljudske porodice. Uvek će biti blizu vašeg lica i stalno će vam iskazivati nežnost i ljubav.

Birmanska

Verna kao pas, kažu vlasnici i stručnjaci. Najbolje društvo da s njom podelite radost, a ako ste neraspoloženi, neće se odvajati od vas i pružiće vam utehu. Osećajna i lojalna, ova mačka je jedan od najvećih ljubitelja ljudskog dodira i pažnje.