Fascinacija plastičnim kesama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kesa
Od petmagazine.rs - 17/02/2022

Fascinacija plastičnim kesama

Naši čupavi ljubimci nisu opsednuti samo kutijama, već i plastičnim kesama, njihovim mirisom i zvukom šuštanja koji proizvode.

Piše: petmagazine

Da su mace pomalo bleskaste i da nalaze najneverovatnije načine da se zabave – to već znamo, ali otkud fascinacija tako jednostavnim i, možemo slobodno reći, tako dosadnim predmetima kao što su kutije i plastične kese? Sigurno ste barem jedanput svog ljubimca zatekli kako leži u kesi i upućuje vam pogled koji kao da govori “Što me gledaš? Šta je čudno?“

Druge mace njuškaće kese kada se vratite iz nabavke, a neke će ih i lizati, da ispitaju kakvo je to čudo ispred njih. Srećom, ovo mačje interesovanje intrigira i naučnike, pa su nam objasnili, a mi vam prenosimo, šta je to toliko interesantno našim mezimcima u plastičnim kesama iz prodavnice.

PROČITAJ JOŠ: ZAŠTO SE KRIJU

Zvuk

Macama je igranje s plastičnim kesama veoma zanimljivo prvenstveno zbog zvuka. Šuštanje kesa zapravo liči na kretanje plena kroz suvo i gusto šiblje, te je ovaj zvuk ostao upisan u mačjim genima i privlači ih i dan-danas, iako više nisu divlje, već naše, kućne mace. One su i dalje predatori sa snažnim instinktima i uživaju da ih svakog dana nešto mentalno i fizički stimuliše. Potrudite se da u pet-šopu pronađete igračke koje imaju sličan zvuk i podstičite svoju mace da se igra sa njima. Mnoge igračkice su napunjene mačjom travom, koja će ih dodatno oduševiti. Plastične kese, iako zabavne, mogu biti i opasne jer se mace u igri mogu zapetljati u njih i, ne daj bože, ugušiti se ili povrediti.

Miris

U kesama koje donesemo kući u gotovo 100 odsto slučajeva nalazi se hrana, a znamo koliko je mačje čulo mirisa snažnije od ljudskog. Zamislite koliko im je primamljiv miris kese u kojoj ste doneli đakonije s pijace ili iz prodavnice. To naši mezimci moraju da provere i – pronjuškaju. Plastika takođe dobro upija mirise, te ako ste u njoj doneli pečeno pile – budite sigurni da će dugo mirisati na njega, a macama je taj miris neodoljiv.

Ukusan materijal

Možda ovo niste znali, ali plastične kese neretko se izrađuju od biorazgradivih materijala poput

kukuruznog skroba. Našem nosu će to sigurno promaći, a razume se, nećemo baš ni uzeti da grickamo kesu da proverimo kakvog je ukusa, ali naše mačke to mogu učiniti. Nekim macama je skrob i mirisan i ukusan, a neke kese sadrže i supstance nastale od životinjske masti te će i taj miris i ukus „uhvatiti“ naši mezimci. Neki proizvođači koriste i riblje ulje kako bi kese bile čvrste i kako se ne bi cepale. Sve su to stvari koje naše mace vole i smatraju ukusnim i primamljivim bar za njuškanje.

kesa

Dosada

Kao što smo mnogo puta do sada isticali, mace su veoma aktivna i radoznala bića i ako nemaju izazov, postaće im dosadno. A ako je mački dosadno – postaće nevaljala. Ako se iznenada zainteresuje za kese, znajte da joj fali novih i interesantnih stvari te pokušava da se zabavi novom igračkom. Kada odlazite iz kuće, ostavite svom mezimcu nadohvat šapa igračke, sakrivajte granule po kući koje mora da traži, napravite penjalice uz koje može da se vere i trčkara. Preporuka stručnjaka su uvek “kong” igračke u koje možete staviti granule ili poslastice, kao i igračke napunjene mačjom travom (metvicom).

Opasnosti

Mačja fasciniranost kesama može nam biti smešna, ali bi ih od ove navike trebalo odvratiti, jer kese mogu biti opasne. Najpre, postoji opasnost od davljenja ukoliko se maca upetlja u ručke, kao i od gušenja ako krene da kesu jede. Nadalje, ako proguta deo plastične kese, ovaj sadržaj se ne može svariti u mačjem stomaku te može doći do blokade u radu creva. Vodite računa da maca ne ostaje sama sa kesama i potrudite se da uvek ima svojih igračaka na raspolaganju. I u krajnjem – prestanite da koristite plastične kese i tako ćete istovremeno sačuvati i životnu sredinu i svog mezimca.

Poremećaj u ponašanju

Neki stručnjaci kažu da lizanje ili sisanje plastičnih kesa može biti i simptom opsesivnog ponašanja ili pika poremećaja, kada ljubimci jedu nejestive stvari. Razlog može biti depresija ili nedostatak nutrijenata u ishrani. Ako primetite ovo ponašanje, koje vaša maca ranije nije ispoljavala, vreme je za posetu veterinaru.

Kutije

Mačke vole da se ušuškaju u male prostore, gde se osećaju bezbedno i udobno. Umesto da budu izložene mogućim pretnjama i opasnostima otvorenog prostora, mačke preferiraju da se uvuku u manje oblasti s jasnijim granicama. Kad su mlađe, mace uživaju da se maze sa svojom majkom i drugim mačićima iz legla, osećajući toplotu i smirujući kontakt. Blizak kontakt s unutrašnjošću kutije, pretpostavlja se, dovodi do oslobađanja endorfina koji izaziva zadovoljstvo i smanjuje stres.