Rođendan Beo zoo-vrta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
jovan vrećo photo
Od petmagazine.rs - 12/07/2021

Rođendan Beo zoo-vrta

Beogradski zoološki vrt danas je proslavio 85. rođendan, i veliku pažnju svih posetilaca izazvale su bebe binturonga

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Jovan Vrećo

Upravo, predstavljena su tri nova stanovnika – bebe binturonga, poznate i kao medveđe mačke.

Biolog Kristijan Ovari je objasnio da te životinje, iako mnoge podsećaju na koale, pripadaju porodici zveri, kao i da su veoma okretne i da žive u krošnjama.

– Sada su još male, pa su živahnije, penju se po rukama, vratu, pa čak i na glavu. Međutim, mogu da dostignu težinu do 32 kilograma. Jedu veoma puno voća, banane obožavaju, ali moramo da vodimo računa o tome da pojedu i svoj redovni obrok – rekao nam je Ovari, i dodao da se ovi mališani još hrane mlekom.

Binturong je vrsta iz porodice Viverridae i jedini je član svoga roda. Nije ni medved ni mačka, a pravo značenje izvornog imena je izgubljeno.

Predstavlja noćnu životinju, koja spava na granama, a menja zvuk u zavisnosti od raspoloženja. Njih često upoređuju sa medvedom, ali znatno su manji, zapravo, ne veći od psa niže rase.

Bebi bum

U životinjskom carstvu Beogradskog zoološkog vrta je uvek živo, ali tokom prethodnih godinu dana dogodio se pravi bebi bum. Tako je “Vrt dobre nade” postao bogatiji, pored beba binturonga, za malene alpake, pingvine…