Posle 50 godina pronađen maleni sisar sa surlom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
somalisengi_chousseinrayaleh
Od petmagazine.rs - 21/08/2020

Posle 50 godina pronađen maleni sisar sa surlom

Malo poznati sisar koji se dovodi u vezu sa slonom, ali je veličine miša, ponovo je pronađen u Africi posle 50 godina.

Izvor i foto: BBC News

Poslednji put je ova izgubljena vrsta viđena sedamdesetih godina u Africi, iako se za njom tragalo u više navrata. Životinja je pronađena živa i u dobrom stanju u Džibutiju, državi na rogu Afrike, tokom naučne ekspedicije.

Slonaste rovčice ili sengiji nisu ni slonovi ni rovčice, već dalji rođaci mravojeda i morskih krava. Imaju izražen duguljasti nos poput surle koji koriste za lov insekata.

Postoji 20 vrsta sengija na svetu i somalijski sengiji, upravo ovi slonasti, spadaju u najmisterioznije, jer su ih naučnici decenijama unazad vrlo retko sretali.

Pronađeno je ukupno 39 jedinki i one su u muzejima. Ranije se mislilo da žive samo na prostoru Somalije, odakle su i dobili ime.

Stiven Heritedž, naučni istraživač sa Lemur centra Djuk Univerziteta u Darhamu u Americi, koji je bio i član ekspedicije na rogu Afrike 2019, kaže da ga je oduševilo što se ova vrsta ponovo našla “na radaru” naučnicima.

– Bili smo vrlo uzbuđeni i ushićeni kad smo otvorili prvu zamku i videli slonastu rovčicu unutra. Nismo znali da ih ima i u Džibutiju, međutim kad smo videli specifični repić znali smo da je nešto posebno – rekao je naučnik za BBC.

Naučnik iz Džibutija, ekolog posvećen očuvanju prirode, Husein Rajaleh čuo je za ovo otkriće i pridružio se ekspediciji. On veruje da su ove životinje viđane i ranije. Kaže da dok je živeo u Džibutiju ljudi nisu smatrali da su sengiji „nestali” ali da je dobro da su vraćeni pod lupu naučne zajednice.

– Za Džibuti je ovo važno da se istakne veliki biodiverzitet zemlje i ovog regiona, jer pokazuje kolike su ovde mogućnosti za nova naučna ispitivanja, – rekao je.