Nove bebe u zoološkom vrtu u Beogradu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/04/2022

Nove bebe u zoološkom vrtu u Beogradu

U beogradski zoološki vrt stigle nove bebe – pile orla i mladunče antilope

Izvor: N1

Biolog Zoo vrta Kristijan Ovari kaže za N1 da je beba antilopa porasla, da ima više od mesec dana i da je primila sve zaštitne vakcine… Navodi da se ona lepo uklopila u celu porodicu. Svaka beba je za nas velika radost, a antilopa je velika beba pa je samim tim velika radost, kaže Ovari.

Rode su svile samostalno svoja gnezda takođe u zoološkom vrtu, neke su legle na jaja i nadamo se da ćemo imati i u tu prinove, rekao je podsećajući da se radi o rodama koje su u Zoo vrt stigle skrhanih krila i da je njihova rehabilitacija u toku.

Ako bude mladunaca, kako kaže sagovornik N1, kad malo odrastu biće pušteni u prirodu, baš kao što je plan sa bradanom, rođenim orlićem. Orao bradan je izumro  pre 70 godina iz Srbije i zoološki vrtovi zajednički ulažu veliki napor kad su u pitanju ove ptice – da se vrati ta vrsta u prirodu. Ovaj orlić je prvi rođen posle 70 godina kod nas, u okviru međunarodnog projekta, i namenjen je da se vrati u centar u Andaluziji koji će ga osposobiti da s vrati u prirodu.

Ovali podseća da je, na primer, beloglavi sup bio gotovo iščezao iz Srbije, do pre 20-ak godina, kada im je napravljeno hranilište. Sa 20 gnezdećih parova broj im se popeo na više od 120 gnezdećih parova, dodaje Olavi. Pojaviće se, nadamo se, i krstaš i crni lešinar i neke druge ptice, kaže on.

Sve te ugrožene vrste koje sam spomenuo koje imamo u zbirci su predviđene da učestvuju u fazi uzgoja I da jednog dana budu vraćene u nebo.