Ovo su osnovne razlike između jaguara i leoparda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 10/08/2023

Ovo su osnovne razlike između jaguara i leoparda

Lako je razumeti zašto ljude zbunjuju jaguari i leopardi, jer izgledaju veoma slično. Obe životinje su mišićave velike mačke sa pegavim krznom. Na prvi pogled je razumljivo zameniti jaguara za leoparda ili obrnuto, ali postoje neki znakovi koji ukazuju na to da li je mačka leopard ili jaguar. Neke od razlika između jaguara i leoparda su jednostavno u fizičkom izgledu mačke, a druge se odnose na ponašanje.

piše: Minja cat

Obe mačke su pripadnici roda Panthera, što ih čini jedinim pravim velikim mačkama pored lava i tigra. Zanimljiva činjenica – ove četiri mačke su jedine životinje koje imaju sposobnost da riču. I leopardi i jaguari su stručni predatori koji žestoko brane svoju teritoriju i žive usamljeno. Ako vidite više od jednog jaguara ili leoparda zajedno, to će biti par u sezoni parenja ili majka sa mladuncima.

Nažalost, i jaguari i leopardi su ugrožene vrste, sa značajnim padom populacije poslednjih decenija. Leopardi se smatraju ranjivim na IUCN Crvenoj listi, dok su jaguari skoro ugroženi. Dakle, koje su razlike između leoparda i jaguara? Postoje tri osnovne kategorije – raspon i stanište, fizičke razlike i razlike u ponašanju.

U divljini, jaguari i leopardi se nikada ne susreću jer naseljavaju potpuno različite kontinente. Leopardi su poreklom iz Afrike, delova Bliskog istoka i Azije od Šri Lanke preko Indije do Kine. Ogromna većina populacije divljeg leoparda živi u istočnoj i južnoj Africi. Divlji jaguari žive samo u Južnoj i Centralnoj Americi, a većina živi u Amazonu.

Jaguar i leopard su slične visine, a jaguar je samo nekoliko centimetara viši u ramenu. Osim što je malo veći, jaguar je znatno krupnija mačka od leoparda, sa mužjacima koji teže do 120 kg u poređenju sa mužjacima leoparda od 80 kg.

Veličina i oblik glave su dovoljno različiti između dve mačke da bi vam omogućili da vidite razliku. Leopardi imaju relativno male, ugaone glave sa oštrim jagodicama i jasno definisanim linijama. Poređenja radi, jaguari imaju veće glave i okrugla lica, sa manje istaknutim ušima.

Oblik tela jedna od najvažnijih razlika između jaguara i leoparda. Jaguari su zdepaste životinje, širokih mišića ramena i kratkih, kompaktnih tela. Stomaci su im nalik na bure, zbog čega izgledaju kao da su dobro uhranjeni. Leopardi imaju duža, vitka tela. Ova vitka figura plus njihov duži rep čini leoparda okretnijom životinjom, boljom u penjanju i veštijom kada trči velikom brzinom.

Na prvi pogled i leopardi i jaguari imaju sličan lep uzorak rozete na krznu. Međutim, rozete leoparda su manje, manje složene i grupisane su bliže jedna drugoj. Rozete jaguara su veće, a u centru svake rozete nalazi se jedna ili više malih crnih tačaka.

Obe mačke su dobri plivači, ali leopardi ne vole vodu i izbegavaće je kadagod  mogu. S druge strane, jaguari – slično kao tigrovi – često su u vodi i oko nje, redovno love kajmane i anakonde, pa čak i rone u potrazi za velikim ribama.