Brzo i bezbedno dati terapiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 31/03/2023

Brzo i bezbedno dati terapiju

Uvek bi trebalo da mačka uzima pilulu sa hranom, ali veterinari najčešće kažu da su pohvale i poslastice jednako važne da bi ovo iskustvo bilo pozitivno za vašu mačku

Piše: petmagazine

Brinuti o ljubimici nije samo redovno joj davati hranu i čistiti posip. Postoji i ondaj deo, možda za vas stresniji nego za ljubimicu, a to je davanje terapije. Nije bitno da li je u pitanju sirup, pilula ili pasta, uvek se postavlja pitanje kako najlakše ljubimici dati terapiju. Evo par saveta kako da to učinite spretno, najmanje stresno kako za vas, tako i za ljubimicu.

Prvo i osnovno jeste da imate na umu da nikada ne treba da koristite grube metode, od kojih će se vaša ljubimica skoro pa sigurno samo uplašiti. Drugo jeste da, pre davanja terapije, morate imati sve u blizini, spremno. Sigurno se već i na samu pomisao davanja terapije osećate napeto, i to je normalno, ali pokušajte da se umirite, jer ćete na taj način prići mirnoj i staloženoj ljubimici.

Veoma je važno govoriti tiho i nikada ne gubiti strpljenje, možete da joj pričate i „objasnite“ polako što ćete da radite. Istina jeste da ponekad nemam mnogo vremena za ovakve stvari, ali odvojite par minuta da bi zadatak bio uspešan.

Ali na kraju, bez obzira na metodu, rezultati se mogu razlikovati. Neke mačke mogu zadržati lek uz obraz ili na vrhu jezika, čekajući da je izvuku kada ne gledate. Dakle, ako je vaša maca profesionalac u ispljuvanju leka, evo nekoliko saveta kako da naterate mačku da proguta pilulu.

Saveti

Uvek bi trebalo da mačka uzima pilulu sa hranom, ali veterinari najčešće kažu da su pohvale i poslastice jednako važne da bi ovo iskustvo bilo pozitivno za vašu mačku. Kada ljubimica uspešno uzme pilulu, dajte joj poslasticu, počeškajte bradu i recite joj „bravo“. Uz malo sreće, maca uskoro neće smatrati uzimanje pilule nešto od čega treba da se plaši.

Nakon što ste joj ubacili pilulu u zadnji deo usta, veterinari kažu da postoje neke radnje koje možete preduzeti da biste joj pomogli da proguta lek. Nežno im držite usta zatvorena i mazite ih nadole po grlu – to ih može podstaći da lakše progutaju lek. Postoji još nešto što možete da uradite, i što se pokazalo dobro u praksi, a to je da kada joj po uzimanju leka, nežno zatvorite usta, dunete u nos.

Međutim, ako i posle svih ovih saveta vaša maca i dalje ima problem da popije terapiju, obratite se veterinaru.

Kako dati sirup

Ako se radi o terapiji u tečnom stanju, na primer sirupu, najlakši način jeste da koristite špric, bez igle naravno, koji ćete postaviti u bočnu stranu usta mace. Možete malo i da joj podignete glavu, dok ispuštate tečnost iz šprica. Takođe, sirup možete malo pomešati i sa tečnom hranom, međutim, ovo baš i nije siguran metod, pošto mačka možda nećete više želeti da jede ovu hranu, pošto joj je prvobitni ukus izmenjen.