2036

Jaguar, kralj noći i gospodar podzemlja

Priča o najvećoj mački Zapadne hemisfere i jedinoj u Novom svetu

Vekovima proganjan zbog svojih zapanjujućih šara na smeđem krznu, danas na listi ugroženih vrsta. Ovaj moćan i nepobediv predator ima samo jednog prirodnog neprijatelja – čoveka

 

 

Izvor: magazin Mačka

Nema ama baš ničega iznenađujućeg u tome što su stare i jednako fascinantne Maje bile toliko opčinjene ovom elegantnom, moćnom divljom mačkom. Jaguar se, u njihovoj mitologiji, posmatrao kao „skriveno sunce”, a šare kao refleksija zvezda koje sijaju na noćnom nebu. Jaguar je, verovali su, božanska figura, kralj podzemlja, bez koga ne bi bilo ni dnevnog života. On je simbol svega što je neuhvatljivo, snažno, nekontrolisano, zadivljujuće. I stoga su to bili dovoljni razlozi za istovremeno obožavanje, ali i strah.

Jaguar, osim čoveka, nema drugog prirodnog neprijatelja. Nijedan se predator na njegovoj teritoriji ne može odmeriti s ovom divljom, nepobedivom mačkom. I baš kao i sve ostale mačke, najaktivniji i najdominantniji je – u sumrak….

Nova mačka

Jaguar je najveća mačka Zapadne hemisfere i jedina je „velika mačka” koja se može naći u Novom svetu. Imaju najjači ujed od svih mačaka i kao i ostale „velike” mačke mogu da riču, ali ne i da predu. Ova nesumnjivo lepa životinja, prirodno je privukla pažnju kako naučnika i lovaca tako i mnogih običnih ljudi, koji su nažalost želeli njegovo tamnožuto krzno, prošarano flekama nalik ružama, poput mustre slične onoj koju ima i leopard. Ova šara naziva se „rosetting” i reč je o svojevrsnom otisku koji je poput jagodice na čovečjim prstima, jedinstven i neponovoljiv za svaku jedinku. Ipak, svrha ove zadivljujuće šare mnogo je praktičnija od ostavljanja utiska na mačkoljupce. Krzno je savršena kamuflaža u okolnoj džungli i rastinju,i od vitalnog je značaja za njegov opstanak, pa se i šare razliku u zavisnosti od predela. I mada je reč o neverovatno moćnom predatoru, jaguari su bili progonjeni vekovima, i to upravo zbog svog zapanjujućeg krzna. Iako je lov na jaguare zabranjen, njihova populacija je desetkovana i potpuno je nestao iz više oblasti. Danas se jaguar nalazi na IUCN crvenoj listi kao životinja koja je ugrožena u svom okruženju. Iako se ne zna tačno koliko ih je danas preostalo, procenjuje se da ih je u šumama ostalo jedva oko 15.000.

U džepovima prašuma

2032Jaguari danas nastanjuju prvenstveno tropske predele Centralne i Južne Amerike, ali su sve više ograničeni i razbacani po udaljenim džepovima prašume, naročito u vlažnom Amazonskom bazenu. Oni biraju debelu, gustu, vlažnu džunglu gde ima puno pokrivača kako bi uspešno lovili i pravili zasede za plen. Gotovo uvek su blizu vode i vole ili močvare ili sezonski poplavljene šume. I da, odlični su plivači, pa mogu da se kreću kroz vodu iznenađujućom brzinom, posebno kad su u potrazi za plenom. Iako ova neuhvatljiva životinja provodi većinu svog vremena u sigurnosti drveća ili u gustom rastinju, uživa u neposrednoj blizini vode, kao što su plavna područja sporih reka, što je zaista prava retkost među mačkama.

Mišići i pamet

Ove divlje mačke iz porodice pantera veoma blisko su povezane s leopardima i imaju obilje sličnih karakteristika, uključujući već pomenuti i prepoznatljiv uzorak na krznu. Iza tigrova i lavova, jaguar je treća najveća mačka na svetu. Ova velika i mišićava životinja ima teže i čvršće telo nego leopard i široku glavu s čeljustima toliko jakim da imaju najsnažniji zagrižaj od svih mačaka na svetu. Jasno je koliko su zbog svoje spretnosti, ubilačkog nagona i snage vrsni lovci. Većina ih lovi po zemlji, ali nimalo se ne libe da za plenom idu i u vodu, da se veru po drveću, odakle iz zasede svoj plen često ubijaju jednim snažnim ugrizom. A obrok im može biti bilo koji sisar srednje veličine, uključujući jelena, kapibaru (glodara iz porodice morske prasadi), pekarije (nalik su divljoj svinji) i tapira. Uvodi hvataju kornjače, kojima gotovo s lakoćom probiju oklop, hvataju ribe, pa čak i male kajmane ako im se ukaže prilika. Jaguar je poznat kao ozbiljan i agresivan lovac i smatra se da jede više od 80 različitih vrsta životinja.

Voli samoću

Kao i kod mnogih drugih mačaka, jaguar je usamljena životinja s izuzetkom prvih nekoliko godina koje mladunci provode s majkom. Mužjaci su posebno teritorijalni i, iako će se njihov dom poklapati s onim teritorijama gde ima dovoljno žena, oni će žestoko braniti svoj habitat od drugih mužjaka. Jaguari obeležavaju svoje teritorije urinom, grebanjem oznake na drveću, rikom.

2033

Sezona parenja

Tokom sezone parenja, ženka će glasno dozivati mužjake na svoju teritoriju,ali odmah po okotu neće tolerisati muško na svojoj teritoriji, i tada postaje veoma zaštitnički nastrojena prema svojim mladima. Ženke obično rađaju dva ili tri mladunca, uglavnomizmeđu decembra i marta. Mladunci se rađaju slepi i progledaju posle dve nedelje. Sisaju do trećeg meseca ioslanjaju se na majku u lovu sve dok ne napune godinu-dve, kad postaju u potpunosti samostalni i kreću u osvajanje novih teritorija.

Info

Lokacija: Centralna i Južna Amerika

Boja: žuta, smeđa, braon, bela i crna

Veličina: do 1,9 metara i do 160 kilograma

Maksimalna brzina: do 80 km na sat

Životni vek: 12 do 15 godina

Produktivno doba: tri do četiri godine

Trudnoća: 90–150 dana

 

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *