Mace su lavovi u malom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke i lavovi
Od Dijana Đukić - 25/04/2018

Mace su lavovi u malom

U odnosu na druge divlje mačke, lavovi imaju najviše sličnosti s domaćim mačkama.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Džon Bredšo u svojoj knjizi „Mačja čula“ objasnio je koje su to sličnosti između lavova i naših kućnih ljubimaca, ali i po čemu se ove dve vrste razlikuju.

Divlje i domaće mačke

Postoje samo dve vrste mačaka kod kojih ženke odgajaju mladunce zajedno – lavovi i domaće mačke. Lavovi žive u čoporima, gde ženke zajedno brinu o mladuncima. Slično tome, kad mačke žive napolju kao „lutalice“, tri do četiri ženke će staviti mačiće u jedno leglo koje zajedno brane.

Mačke majke takođe idu u lov i donose hranu koju daju svim mačićima da jedu. Odgajivači i spasioci mogu da iskoriste ovu vrstu ponašanja kad imaju mačiće siročiće ili mladunce čije majke nemaju mleko tako što ih prebace u drugo leglo.

„Odgajivači koriste činjenicu da majke ne prepoznaju svoje mačiće, što je neobično“, navodi Bredšo.

Mužjaci lavova

Ipak, socijalni život domaćih mačaka u odnosu na lavove razlikuje se s muške strane.

„Kod lavova mužjaci takođe učestvuju u odgoju mladunaca. Praktično nije zabeleženo da mužjaci domaće mačke učestvuju u odgoju“, objašnjava Bredšo.

Iako mislimo da se radi o jednom muškom lavu koji je zadužen za brigu o mladuncima, Bredšo kaže da u stvari čopor ima grupu mužjaka. Oni su obično srodnici (međusobno), ali nisu u srodstvu sa ženkama. Oni su u grupi kako bi branili ženke od drugih grupa mužjaka.

To je važno za opstanak čopora. Kad nova grupa mužjaka preuzme vođstvo, odmah ubijaju mladunce koje zateknu u čoporu. Novi mužjaci znaju da lavići nisu njihovi i žele da ženke odmah dobiju njihovo potomstvo.

Kako lavovi love

Za velike mačke ta društvena saradnja odnosi se i na lov.

„Dok domaće mačke love same, lavovi love u društvu. Uglavnom to rade ženke. Mužjaci ih prate i uzmu najbolji deo plena kad ženke završe posao“, objašnjava Bredšo.

Ova razlika u stilu lova povezana je s različitim vrstama plena koje domaće mačke i lavovi jedu.

„Zbog svoje građe lavovi imaju sposobnost da love velike životinje od kojih može da se nahrani nekoliko jedinki. Domaće mačke najverovatnije nikad nisu razvile sposobnost da love u društvu zbog manjih dimenzija. Čak i u velikim grupama ne bi mogle da budu poput velikih predatora, pa moraju da se zadovolje sitnim plenom. Zato su one uvek solo lovci, kaže autor knjige „Mačja čula“.

Duštvene navike lavova

Mislimo da su lavovi dnevne životinje, jer ih u emisijama o životinjama uvek tako prikazuju. Dok se domaće mačke doživljavaju kao noćne, jer nije retkost da počnu da vam ruše stvari po kući u kasnim večernjim satima. To je manje-više tačno, ali nijedna vrsta mačaka nema poseban raspored.

Da li znate… da mačke i lavovi uvlače nokte kada miruju kako bi ih sačuvali za lov

„Većina mačaka je uglavnom fleksibilna kad je u pitanju aktivnost u određeno doba dana ili noći. To je tako zato što se adaptiraju prema plenu, vremenskim prilikama i godišnjim dobima“, navodi Bredšo.

Mačji pozdrav 

Domaće mačke imaju običaj da trljaju glavu o svoje vlasnike, a slično rade i lavovi, samo naravno jedni o druge. Pretpostavlja se da lavovi na taj način ostavljaju određeni miris. Ovo je još jedna stvar koja je zajednička lavovima i domaćim mačkama.

„Kad se lav vrati u čopor, videćete taj pozdrav kojim se pojačavaju društvene veze u čoporu. Takvo ponašanje ne postoji kod drugih divljih mačaka osim između mladunaca i mladunaca i majke“, kaže Bredšo.

Mačja trava

Zanimljivo, lavovi i domaće mačke obožavaju macinu travu, ali u tome nisu usamljene. Praktično sve vrste mačaka isto reaguju na nju. Po svemu sudeći ova osobina se genetski nasleđuje i suštinski isti obrazac ponašanja važi kod svih vrsta mačaka.

Fizionomija domaćih i divljih mačaka

Pored očiglednih razlika u izgledu, zanimljivo je da domaće mačke mogu da predu, a ne mogu da riču, dok lavovi ne mogu da predu, a mogu da riču. Naime, lavovi u grlu imaju jedan čvrst organ koji mačke nemaju i on ih sprečava da predu, ali im omogućava rikanje.

Sličnost između ovih vrsta jeste i u tome što obe mogu da uvlače nokte. To nije slučaj sa svim vrstama divljih mačaka. Na primer gepardi uvek imaju izvučene kandže, što se najverovatnije može objasniti njihovim načinom lova. Zbog toga što se oslanjaju na trčanje, nokti im povećavaju prianjanje na tlo i zato nemaju potrebu da ih uvlače.

S druge strane, mačke i lavovi love iz zasede i neophodno je da im nokti budu u dobrom stanju. Uvlačenjem ih čuvaju od nepotrebnog habanja.

Jakobsonov organ kod mačaka

Postojanje takozvanog „drugog nosa“ je još jedna zajednička karakteristika domaćih mačaka i lavova. U pitanju je Jakobsonov organ koji se nalazi u vrhu usne i služi za „hvatanje“ feromona u vazduhu.

Ako ste nekad videli svoju mačku kako zastaje i pravi smešan izraz lica, vrlo je verovatno da ste u stvari videli kako koristi ovaj organ.

Logično, ali treba pomenuti, da su lavovi i domaće mačke isključivo mesojedi. Mada je ta karakteristika zajednička za sve vrste mačaka.