Ribice za akvarijum - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/01/2024

Ribice za akvarijum

Želite da vaš novi hobi bude akvarijum? Važno je zapamtiti da pokretanje i održavanje akvarijuma može zahtevati određen posao, ali sa nekim ribama je mnogo lakše započeti nego sa drugim. Neke od riba za koje je najlakše voditi računa uključuju zlatne ribice, gupije, neonske tetre, borce, neon tetre. Sve ove vrste su relativno mirne, nezahtevne ribe koje se dobro snalaze u početničkim akvarijumima. Ali uvek je važno da se ribe sa sličnim zahtevima u pogledu temperature vode, pH i veličine rezervoara drže zajedno, pa obavezno istražite pre nego što krenete u prodavnicu kućnih ljubimaca.

piše: petmagazine.rs

Standardna zlatna ribica (Carassius auratus)

Postoji mnogo varijanti zlatnih ribica, ali početnici bi trebalo da počnu sa zlatnim ribicama dugog tela. Bez obzira koju vrstu zlatne ribice odaberete, imajte na umu da će vam trebati dosta vode po ribi, samo za početak! Kako postaju sve veće, zlatne ribice će trebati prebacivanje u veći akvarijum.

Zlatne ribice mogu proizvesti više otpada od drugih riba. Prevedite ih na peletiranu ishranu čim postanu dovoljno velike da je pojedu kako bi smanjili otpad od hrane koji može proizvesti dodatni amonijak.

Borci (Betta splendens)

Iako imaju reputaciju jedne od najlakših riba za čuvanje, vaš borac će živeti duži i srećniji život uz nekoliko nadogradnji njihovog akvarijuma. Borci uspevaju u rezervoaru od najmanje 18 litara, sa filterom i grejačem. Budući da su tropske ribe, borce treba držati na 26 do 28 stepeni Celzijusa. Što je veća zapremina vode, vaš grejač lakše održava konstantnu temperaturu. Uverite se da vaš akvarijum ima termometar.

Borci će se međusobno boriti, tako da mužjake treba držati odvojeno. Ženke beta se obično mogu držati zajedno u dovoljno velikom akvarijumu. Za početnike se preporučuje da počnu sa jednim mužjakom u sopstvenom rezervoaru. Borci se lako drže u većem akvarijumu, a jedan mužjak se može držati sa sličnim neagresivnim ribama drugih vrsta.

Neonske tetre (Paracheirodon innesi)

Možda izgledaju male, ali jato ovih jarko obojenih riba može izgledati sjajno u akvarijumu. Svetle pruge plave i crvene boje čine ove ribe čarobnim šarenim dodatkom slatkovodnom akvarijumu. Neonske tetre su veoma lake za održavanje i njihova mala veličina ima minimalan uticaj na kvalitet vode.

Riba zebra (Danio rerio)

Kao što njihovo ime kaže, ove slatke, sićušne ribe su karakteristične po svojim horizontalnim crno-belim prugama nalik zebri. Još jedna riba koja voli da pliva u jatu, zebra je odlična riba za početnike. Za razliku od drugih tropskih riba, zebri nije potrebna topla vode. Zebrice vole hladniju vodu (oko 21 stepen Celzijusa), ali možda će vam i dalje trebati mali grejač da vaš akvarijum ne postane previše hladan zimi.

Zebre su odlični kućni ljubimci za početnike bez potrebe da stalno drže na oku. Mogu da jedu standardnu hranu za tropske ribe ili hranu u pahuljicama. Kao i kod svih ostalih vodenih kućnih ljubimaca, redovno održavajte filtere i menjajte vodu kako bi voda bila čista, a ribe zdrave.

Čudesni svet akvaristike

 

Razbora harlekin (Trigonostigma heteromorpha)

Postoji nekoliko vrsta razbora koje se često drže u akvarijumima, ali jedna od najlakših je harlekin. Ova lepa riba ima ružičasto-bež telo, narandžasta peraja i istaknutu crnu trouglastu oznaku na repu. Razbore harlekin su mirne ribe koje se odlično snalaze u akvarijumu u zajednici, sve dok ih držite sa drugim ribama iste veličine od 3-5 centimetara. Ovo su ribe koje se školuju, pa je najbolje da ih držite u grupi od četiri do šest.

Gupi (Poecilia reticulata)

Gupi su jedna od najpopularnijih riba za slatkovodni akvarijum, i nije ni čudo. Veoma su lake za negu, lako se razmnožavaju, dolaze u širokom spektru lepih boja i dobro se slažu sa drugim ribama slične veličine i temperamenta. Dajte svojim gupijima dosta mesta za skrivanje u rezervoaru, jer mogu biti stidljive, ali kada im je udobno, divno ih je gledati kako plivaju tamo-amo.