Razgovor sa veterinarom: Žako - afrički sivi papagaj - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 26/10/2023

Razgovor sa veterinarom: Žako – afrički sivi papagaj

Žako ili afrički sivi papagaj je vrsta ptice koja pripada porodici papagaja. Naseljava kišne šume, plantaže i obrađene površine od zapadne do srednje Afrike. Ima kratak rep i naraste do otprilike 33 cm dužine. Dok je kod većine papagaja perje upečatljive boje, žako je skoro potpuno siv sa žarkocrvenim ili smeđim repom.

piše: Djole dog

Tekst nastao u saradnji sa veterinarom Vladimirom Terzinom.

U prirodi živi u velikim jatima i hrani se semenkama i voćem. Veoma je loš letač. Zbog svoje mirne naravi i izuzetne sposobnosti imitiranja govora jedan je od omiljenih kućnih ljubimaca. Traži odnos sa ukućanima tako da ne treba da bude izdvojen. Ukoliko ima dve ptice onda se one druže međusobom i ne obraćaju pažnju na ukućane, ali ako ne – onda je potrebna posvećenost vlasnika. U suprotnom, može da upadne u depresiju, da odbija hranu, čupa perje, samopovređuje se…

Uči veoma brzo i to sa lakoćom. Može izgovoriti čak i rečenice i to u pravom trenutku. Osim toga, ima sposobnost da izvodi razne trikove. Veterinar Terzin je imao klijente sa neverovatnim iskustvima. Recimo kada god bi jedan klijent otvorio vrata ormarića da uzme džezvu za kafu, njegov papagaj bi ga upitao: “Šta je, opet ćeš da piješ kafu?”

Drugi je imao interesantan “problem”. Pošto ima psa i stalno ga vodi u šetnje, njegov papagaj je znao da po 50 puta dnevno kaže:”Idemo napolje” – glasom svog vlasnika.

Žako papagaj je veoma glasna ptica, objašnjava veterinar Terzin pa se može čuti u celoj zgradi od 8 spratova. Poželjno je da se zvučno izoluje prostor kako vlasnik ne bi imao problema sa komšijama. Precizno kopira alarme, zvona na vratima, zvono telefona… I kada se javi takav problem vlasnici shvate da nisu spremni, pa ga poklanjaju ili udomljavaju. Zato je veoma bitno da vlasnici znaju unapred da je ulazak žako papagaja u dom velika avantura koja može da potraje.

Kako su pas i papagaj postali najbolji prijatelji

Za njega je potrebna velika volijera, jer je to impozantna ptica kojoj je potreban prostor da se kreće, ali takođe je potrebno obezbediti i okruženje slično prirodnom staništu: debele grane koje voli da grize i lomi, zelenilo jer voli da se stopi sa prirodom i tako pronađe mir kada mu je potreban. Najbolje je da bude stalno pušten, ako ima uslova za to. Veterinar Terzin je imao jednog koji bi uveče oko 21h-22h sam ušao u kavez, privukao vratanca i onda bi ujutru prvi bio budan i alarmirao sve ukućane.

Što se tiče klimatskih uslova vole temperature uvek iznad 18 stepeni Celzijusa (idealno 22-25) i nikako ne sme biti temperaturnih oscilacija. Žako papagaji se hrane semenjem šarenog suncokreta, pšenicom, pirinčem, bobicama, ovsom, lešnikom, orasima, kikirikijem, voćem, a preporučuje se gotova hrana koja ima sve što je ovoj ptici potrebno od vitamin, mikro-oligoelemenata… Hoće da ukrade i meso sa stola, neće biti ništa, ali ima taj poriv, kaže veterinar Terzin.

Njegova prednost kao kućnog ljubimca je njegova dugovečnost: ako ima pravilnu negu i o njegovoj dobrobiti se brine na adekvatan način može doživeti i 70 godina.