Filmovi o psima na Beldocs festivalu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Svemirski psi
Od petmagazine.rs - 26/08/2020

Filmovi o psima na Beldocs festivalu

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – Beldocs, koji će se održati od 3. do 10. septembra, biće prikazana dva filma koja se bave životima pasa

Piše: Petmagazine.rs
foto: Beldocs

Na festivalu ćete moći da pogledate film “Svemirski psi”, u režiji Else Kremer i Levina Petera, priču o Lajki, psu lutalici, koja je bila prvo živo biće poslato u svemir i time osuđena na sigurnu smrt. Legenda kaže da se ona vratila na zemlju kao duh i od tada pohodi ulice Moskve. Dokumentarac “Svemirski psi” je snimljen iz pseće perspektive i prati avanture njenih “potomaka”: dvoje uličnih pasa koji žive na ulicama današnje Moskve. Ovo je priča o delikatnom prijateljstvu ali i nemilosrdnoj brutalnosti, prožeta do sad neviđenim materijalima iz ere sovjetskih pohoda u svemir. „Svemirski psi” će se naći u Međunarodnom takmičarskom programu festivala i možete da ga pogledate u petak, 4. septembra na Letnjoj sceni na Kalemegdanu.

Domaći film “Drenjine” moći ćete da pogledata 7. septembra, ispred Muzeja Jugoslavije. Ostvaranje reditelja Nikole Stojanovića se bavi suočavanjem sa smrću kućnog ljubimca. Beri, voljeni porodični pas, uginuo je pre nekog vremena, i u malom stanu u predgrađu Beograda, Sanja, usemljena sredovečna majka, pati za njim. Bivši muž joj javlja da je sa groba psa nestala njegova fotografija. Ona planira put u Čortanovce, malo selo u Vojvodini, gde je pas sahranjen. Zajedno sa svojom tetkom koja je fascinirana modernom tehnologijom, kupuje slatke dekoracije za grob psa. Jednog vrelog letnjeg dana svi se okupljaju, ukrašavaju grob psa, odaju mu počast, i prisedaju se prošlosti. Projekcija ovog filma odigraće se u okviru Srpskog takmičarskog programa.

Bogat program na sedam lokacija

Filmovi će biti prikazani na sedam lokacija, uz ograničeni broj publike: u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanuna terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan. Većina filmova iz zvaničnog programa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare, tokom trajanja festivala.

U ovogodišnjem festivalskom programu biće prikazano ukupno preko 120 dokumentarnih filmova.