Neki razlozi manjeg apetita kod mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 18/01/2024

Neki razlozi manjeg apetita kod mačke

Mačka koja iznenada prestane da jede često je znak ozbiljnijeg problema. Iako je poznato da su mačke izbirljive u jelu, odbijanje hrane nije normalno. Ako vaša mačka ne želi da jede i preskočila je nekoliko obroka ili je bila dan ili dva bez hrane, trebalo bi da preduzmete mere. Ako ne jede, vaša mačka može da izazove dodatne probleme. Iako postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli svojoj mački da povrati apetit, veterinarska intervencija može biti neophodna. Evo zašto vaša mačka ne jede i šta treba da uradite povodom toga.

piše: petmagazine.rs

Zašto mačke prestaju da jedu?

Iako se vašoj mački možda ne sviđa hrana koju joj nudite, nedostatak apetita je često simptom nekog problema. Mačke mogu prestati da jedu ako im se nešto zaglavilo u stomaku ili crevima ili ako se ne osećaju dobro zbog neke bolesti ili infekcije. Nedostatak hrane vaše mačke takođe može biti znak bola ili nelagodnosti. Čak i stres može uticati na apetit mačke. Bez obzira na uzrok, veliki je razlog za brigu ako vaša mačka prestane da jede.

Bolesti disajnih organa

Problemi sa disanjem mogu uticati na čulo mirisa ili sposobnost vaše mačke da diše, što dovodi do gubitka apetita. Bolesti gornjih disajnih puteva mogu začepiti nos i oči vaše mačke iscedkom, što rezultira privremenim gubitkom ili ograničenjem vida i mirisa. Bolesti donjih disajnih puteva mogu uticati na pluća vaše mačke uzrokujući im poteškoće sa disanjem. Ovi respiratorni problemi mogu biti uzrokovani bakterijskim ili virusnim infekcijama koje zahtevaju negu, ali mogu biti prilično komplikovane. Bez obzira na ozbiljnost respiratornog problema, ako bolest sprečava vašu mačku da diše ili omiriše hranu, vaša mačka može odlučiti da ne želi da jede.

Problemi sa digestivnim sistemom

Problemi sa želucem, crevima, pankreasom ili drugim delovima digestivnog sistema mogu dovesti do toga da mačka prestane da jede. Vaša mačka može povraćati, imati gasove, dijareju ili bol u stomaku uz probleme sa varenjem. Ali obično će smanjenje apetita biti jedan od prvih znakova problema sa digestivnim sistemom. Stanja uključuju gastroenteritis, refluks kiseline, tumore, neravnotežu crevnih bakterija, parazite, inflamatornu bolest creva i druge probleme.

Strana tela

Neke mačke vole da jedu stvari koje ne bi smele ili bi mogle da progutaju dlaku koja se razvije u klupko dlake, od kojih se sve može zaglaviti u želucu ili crevima. Strano telo zaglavljeno u gastrointestinalnom traktu vaše mačke se naziva gastrointestinalna opstrukcija. Gastrointestinalna opstrukcija ne dozvoljava da hrana prođe kroz digestivni trakt i stoga vaša mačka može povraćati i najverovatnije prestati da jede. Neka strana tela mogu proći kroz sistem vaše mačke i mogu izazvati privremeni poremećaj gastrointestinalnog trakta ili nedostatak apetita, ali druga mogu zahtevati operaciju da bi se uklonila.

Problemi sa zubima

Bolni zubi i desni mogu uzrokovati da mačka prestane da jede. Mačke mogu polomiti zube, razviti resorptivne lezije na zubima, razviti upalu desni, formirati zubne apscese i imati druge zubne probleme koji uzrokuju bol u usnoj šupljini. Baš kao i ljudi, vaša mačka možda neće želeti da jede ako je bole usta. Međutim, probleme sa zubima može biti teško dijagnostikovati kod mačke, a vaš veterinar će možda morati da umiri ili anestezira vašeg ljubimca da bi procenio problem.

Zabranjena hrana za mačke

 

Stres

Stres i anksioznost mogu uzrokovati da mačka izgubi apetit, baš kao i kod ljudi. Postoji nekoliko razloga zašto mačke postaju pod stresom. Promena kućnog okruženja je često krivac, kao što su selidba, sukobi sa drugim kućnim ljubimcima ili čak dolazak bebe. Pored toga, određeni zvukovi mogu uplašiti vašu mačku, kao što su vatromet i grmljavina.

Ukus hrane

Mačke mogu biti posebne u svojoj ishrani. Mačka može jesti jedan ukus iste marke, ali potpuno odbaciti novi ukus zbog preferencije. Može doći do iznenadnog odbijanja hrane ako proizvođači hrane promene ukuse i sastojke bez ikakvih očiglednih znakova na pakovanju – vaša mačka može primetiti i pobuniti se. S druge strane, neke mačke preferiraju raznovrsnost i vremenom će im dosaditi isti ukus hrane.

Oblik ili tekstura hrane

Vaša mačka takođe može biti osetljiva na određene oblike i teksture kada je u pitanju hrana. Neke mačke vole trouglaste oblike, druge okrugle oblike, a druge će jesti samo hrskavu suvu hranu ili konzerviranu mokru hranu. Neke su čak izbirljive u pogledu konzistencije vlažne hrane, možda više vole komade u sosu od pašteta (ili obrnuto).

Pokvarena hrana

Ako svojoj mački date hranu kojoj je istekao rok ili pokvarenu hranu, možda neće želeti da je jede. Proverite rok trajanja na hrani i uverite se da je ispravno čuvana.

Šta učiniti ako vaša mačka ne jede?

Ako je vaša mačka prestala da jede svoju uobičajenu hranu, proverite da li postoji zamena za tu određenu marku i formulu. Ponekad mačka može da oseti da nešto nije u redu sa njenom hranom i neće da je jede. Ako nudite novu hranu, a vaša mačka i dalje neće da jede, onda je vreme da kontaktirate svog veterinara.