Vodite računa - igračke mogu biti leglo grinja i bakterija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 02/04/2024

Vodite računa – igračke mogu biti leglo grinja i bakterija

Redovno pranje igračaka je važno kako se na njima ne bi skupljali bacili koji mogu naškoditi zdravlju vašeg mezimca.

piše: petmagazine.rs

Sigurni smo da u svakom domu u kojem žive psi i mačke igračaka ima napretek. Mnogi vlasnici teško se suzdržavaju da u pet-šopu svaki put ne pazare neku novu. Međutim, koliko razmišljate o higijeni igračaka vaših mezimaca? Mace i psi ih vuku po podu i ispod nameštaja pa se s vremenom nakupe prašine, prljavštine i grinja, a ne smemo izgubiti iz vida ni njihovu pljuvačku.

Igračke od platna i od kanapa

Najveći broj ovakvih igračaka, kao što su krpeni miševi ili oni od kanapa, sme se prati ili u veš-mašini ili ručno – toplom vodom i sapunom (ili deterdžentom). Ručno pranje ukloniće sve bacile i eventualne fleke. Ako se igračke mogu prati u mašini, preporuka je da igračke stavite u jastučnicu ili neku platnenu torbu koja se zakopčava ili ima rasjferšlus, i izbegavajte deterdžente s mirisom i omekšivače jer oni mogu biti odbojni mačkama. Kada ih operete, ostavite ih da se prirodno osuše (izbegavajte mašinu za sušenje jer se igračke mogu skupiti, a one od kanapa se mogu raspasti).

Plastika

Plastične igračke najbolje je oprati s vremena na vreme toplom vodom i deterdžentom za pranje sudova. Koristite sunđer ili „truleks” krpe, a nikako žicu za ribanje, jer ona može ostaviti brazde u kojima se skupljaju nečistoće i bakterije.

Krzno i perje

Plišane igračke i one sa peruškama samo provucite kroz toplu vodu i sapunicu, blago protrljajte prstima i ostavite da se osuše na vazduhu i suncu.

igracka za macku

Igračke s mačjom travom

One su najčešće napravljene od tkanine, te kako ne biste rizikovali da se sapunica ili deterdžent pomešaju s travom unutar igračke, dovoljno je samo dobro ih otresti od prašine i blago protrljati rukom. Ako pak imate onu koja može da se dopuni, izbacite mačju travu kada osetite da je miris ispario, operite igračku toplom sapunicom i isperite, pa je ostavite da se osuši i potom dodajte novu mačju travu.

Kada je vreme za bacanje

Svaki pas i cica-maca imaju svoju omiljenu igračku, a mnogi čak i na spavanje idu s njima. To, međutim, znači da je njihov rok trajanja dosta kraći. Kada je reč o platnenim igračkama ili onima od kanapa, kada se pohabaju i punjenje počne da viri ili da ispada, ili kada se kanap otrca i istanji ‒ vreme je za bacanje. Opasno je da ljubimac slučajno proguta deliće punjenja ili kanapa.

Duvanski dim škodi i ljubimcima

 

Plastične igračke zrele su za bacanje kada na njima uočite brazde i ogrebotine, jer su one leglo bakterija i bacila. Takođe, i ako su počele da se krune.

Kada je reč o plišanim igračkama i onima s perjem, kada delići počnu da otpadaju (kada ih ljubimac raščerupa) – vreme je za kupovinu novih.