Duvanski dim škodi i ljubimcima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
duvanski dim i macke
Od petmagazine.rs - 22/03/2022

Duvanski dim škodi i ljubimcima

Da li ste nekada, dok u svom domu palite jednu cigaretu za drugom, pomislili da tako štetite i svojim ljubimcima? I oni su pasivni pušači čije zdravlje strada zbog naših loših navika

Piše: petmagazine 

Poslednja naučna istraživanja potvrdila su da duvanski dim negativno utiče na krv i organe kod mačaka, i višestruko povećava rizik od pojave kancera, srčanih i plućnih bolesti. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je pre par godina opsežan priručnik za vlasnike mačaka i pasa zasnovan na istraživanjima sprovedenim prethodnih godina.

– Baš kao i deca, mačke i psi najviše vremena provode na podu ili veoma blizu poda, gde se ostatak duvanskog dima koncentriše u kućnoj prašini, tepihu i prostirkama, a onda, kako objašnjavaju naučnici, lako dospeva na krzno. Tada ljubimci i deca udišu štetne materije, a mačke ih unose u organizam kad ližu svoje krzno – objasnila je Karmela Stamper, veterinar FDA.

Kancer kod kućnih ljubimaca

Studije o bolestima prouzrokovanim duvanskim dimom kod životinja pokazuju da je veoma smrtonosan i da može da izazove rak kod vašeg kućnog ljubimca. Pasivno pušenje može da izazove rak pluća ili nazalni rak kod pasa, maligni limfom kod mačaka, i alergije i probleme s disanjem kod obe vrste životinja, navodi se u studijama sprovedenim na univerzitetskoj školi veterinarske medicine u Masačusetsu.

Broj ljubimaca koji uginu svake godine od uticaja duvanskog dima još uvek nije poznat, ali veterinari navode brojne primere iz svojih ordinacija gde su životinje dobile alergijske reakcije, nazalna zapaljenja, upalu pluća kancer od duvanskog dima.

Rak limfe je jedan od glavnih uzroka smrti mačaka. Istraživanje veterinara iz Masačusetsa pokazalo je da česta izloženost duvanskom dimu kod mačaka duplira šanse za pojavu raka, a svega pet godina života s vlasnikom pušačem povećava rizik i do četiri puta!

Kako navode stručnjaci, najveći rizik za kućne ljubimce je ako u kanti za smeće pronađu nikotinske patrone elektronskih cigareta (koje su jednako štetne kao cigarete) i pojedu ih.

Simptomi pasivnog pušenja 

Kod životinja “crvenu lampicu” pale simptomi poput kašlja, problema s ishranom ili disanjem, balavljenje, gubitak težine, povraćanje, nazalna zapušenost, krvarenje i kijanje.

Mačke su izloženije riziku od pojave raka nego psi. Kod mačaka je najrasprostranjeniji rak usne duplje i rak imunog sistema (limfom). Takođe, utvrđeno je i da mačke koje su tokom dužeg vremenskog perioda izložene štetnom duvanskom dimu mogu dobiti rak traheje (dušnika). Razlog tome je što mačke ližu svoje krzno i na taj način unose u organizam sve toksine. Mačke čiji vlasnici puše kutiju cigareta dnevno tri puta više su izložene riziku od limfoma.

Mnoge mačke obole od astme, teških alergijskih reakcija koje pogode i pluća, kao i od bronhitisa. Najčešći simptomi su dugotrajan kašalj koji se s vremenom pogoršava, i teško disanje. Životinje obolele od astme koje su pri tome izložene duvanskom dimu imaju češće napade koje je sve teže držati pod kontrolom. Kad je reč o alergijskim reakcijama, pod dejstvom duvanskog dima one prestaju da budu sezonske, već životinje pate tokom cele godine.

Promene u ponašanju kućnih ljubimaca

Izloženost dimu ili dostupnost opušaka (patrona elektronskih cigareta) koji neretko završe u stomaku vašeg mezimca, osim težih zdravstvenih tegoba poput trovanja, dijareje, povraćanja, pojačanog balavljenja, tremora i povećanog lučenja pljuvačke, mogu izazvati i promene u ponašanju i izgledu mezimca. To su pre svega preterano uzbuđenje, sužene zenice, neuobičajeno ponašanje, napadi, i u krajnjem – smrt. Opušci su naročito opasni jer sadrže čak 25 odsto nikotina iz cigarete.

Iskustva

Prema rečima veterinara, kad vlasnicima pušačima saopšte da njihov mezimac pati od astme ili bronhitisa, najčešće odluče da ostave cigarete. Pre zbog ljubimaca nego zbog svog sopstvenog zdravlja, ali odlukom da se okanu nikotina jednako pomažu i sebi i njima. Ukoliko nisu tako jakog karaktera, veterinari daju nekoliko korisnih saveta:

Najpre, prestanite da pušite u domu

Nakon konzumiranja cigareta odmah operite ruke. Nikada ne mazite svog mezimca nakon cigarete

Ukoliko primetite da je vaš mezimac pojeo opušak ili cigaretu, odmah kontaktirajte s veterinarom i zaputite se u veterinarsku kliniku (iako je najčešća reakcija povraćanje kojim se toksini izbace iz organizma, ponekad ono nije dovoljno i potrebna je pomoć veterinara)