Zašto su važni kalcijum i fosfor? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hrana za kucne ljubimce
Od petmagazine.rs - 24/06/2020

Zašto su važni kalcijum i fosfor?

Kalcijum i fosfor u ishrani zdravih pasa i mačaka često su deo pitanja i dilema njihovih vlasnika i odgajivača. Koliko im je potrebno kalcijuma? Da li je dovoljna količina koja se nalazi u industrijskoj hrani? Da li je kuji koja doji potrebno više kalcijuma?

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Pas“; Foto: Shutterstock

Kalcijum i fosfor su minerali koji se uglavom pominju zajedno jer zajedno čine najveći deo skeletnog sistema: 99% kalcijuma u organizmu nalazi se u kostima, 85% fosfora u organizmu povezano je upravo s tim „skeletnim˝ kalcijumom.

Ostatak − 1% kalcijuma koji se nalazi u cirkulaciji, strogo je kontrolisan i nezavisan od količine unetog kalcijuma jer je vrlo važan za nervnu regulaciju, mišićne kontrakcije, održavanje transporta kroz ćelijske membrane i srčanu funkciju.

Fosfor koji se nalazi u ostalim tkivima uključen je u skoro sve metaboličke procese u organizmu.

Hrana za kućne ljubimce

Hrana namenjena kućnim ljubimcima mora da sadrži određenu, potrebnu količinu kalcijuma i fosfora u odgovarajućem odnosu (proporciji) − višak jednog od ova dva minerala u hrani rezultuje smanjenom apsorpcijom onog drugog.

Za pravilnu apsorpciju ovih minerala potrebna je i odgovarajuća količina aktivnog vitamina D, što se takođe obezbeđuje odgovarajućim unosom hrane.

Hranjenje hranom koja nema odgovarajući odnos ili dodavanje suplemenata može dovesti ili biti vrlo bitan faktor u nastajanju problema u razvoju skeleta kod mladih životinja, ali još češće se zdravstveni problemi manifestuju tek kod odraslih životinja, najčešće kao različite bolesti skeletnog sistema (patološke frakture, zapaljenja, displazija kukova…).

Kalcijum, rast i razvoj pasa i mačaka

suva hrana za pse i macke

Metabolizam kalcijuma je takav da se njegov nedostatak u hrani u organizmu može „kompenzovati˝ u dužem periodu, zato se i posledice neodgovarajuće ishrane mladih životinja u vreme intenzivnog rasta obično vide tek kad porastu.

Ovo je naročito slučaj sa psima velikih rasa koji vrlo intenzivno rastu i potrebne su im veće količine kalcijuma, ali i veće količine od preporučenih takođe su razlog kasnijih oboljenja skeleta. To znači da je pridržavanje okvira koji su dati za količinu kalcijuma i fosfora u obroku uslov za zdrav koštani sistem bilo psa bilo mačke.

Deklaracije hrane za kućne ljubimce

U idealnim uslovima, ili bolje rečeno prirodnim uslovima, životinje jedu da bi zadovoljile pre svega energetske potrebe − na taj način one unose i dovoljne količine ovih minerala. Kako se danas kućni ljubimci uglavnom hrane gotovom, industrijskom hranom − a one kvalitetnije su izdiferencirane prema uzrastu i stanju životinje, treba pratiti deklaraciju koja pokazuje namenu hrane.

Hrana za štence

Hrana za štenad treba da bude kalorijski „jača˝ i da sadrži veći procenat kalcijuma nego hrana za odrasle. U slučaju ishrane šteneta hranom za odrasle koja je kalorijski „slabija˝, ono će, da bi zadovoljilo nutritivne potrebe, uneti veće količine hrane a samim tim i mnogo više kalcijuma nego što mu je potrebno. Hranjenje šteneta tokom dužeg perioda većim količinama kalcijuma vodi u problem skeletnog sistema.

Živinsko meso u ishrani mačaka i pasa

zivinsko meso za ljubimce

Izvori kalcijuma u hrani su mlečni proizvodi, živinsko meso, kao i ostala mesa (u industrijskoj hrani uglavnom su u obliku mesnog brašna) i kosti.

Fosfor je mnogo prisutniji u različitim vrstama hrane, pre svega u svim vrstama mesa i ribe, tako da se pri pravljenju odgovarajućeg obroka za psa ili mačku mora voditi računa o nihovom važnom odnosu, koji je u najširim granicama od 1:1 do 2:1.

Zajednički izvor za oba minerala jesu mlečni proizvodi i povrće. Koliko će kalcijuma i fosfora biti apsorbovano u organizmu zavisi od njihovog porekla i same životinje.

Hrana koja sadrži više biljnih delova sadrži i manje biološki dostupnih minerala.

Ishrana pasa i mačaka

Koliko je potrebno kalcijuma psu ili mački zavisi pre svega od njihovog uzrasta i specifičnosti u vezi s određenim stanjima (graviditet, dojenje) ili rasom (male rase u odnosu na velike rase). Prema studijama rađenim na psima i mačkama različitih uzrasta i veličina, donete su preporuke, okviri za minimalne količine kalcijuma i fosfora u hrani pripremljenoj za kućne ljubimce.

Za period rasta i reprodukcije to je 1% (0,8%) kalcijuma i 1% fosfora, a za odraslu životinju 0,6% kalcijuma i 0,5% fosfora.

Optimalan odnos kalcijuma i fosfora u hrani, prema većini nutricionista, treba da bude 1,2:1 do 1,4:1.