Virus korona i mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
virus korona i macke
Od petmagazine.rs - 15/07/2020

Virus korona i mačke

Sada nam se život vrti samo oko jedne stvari – COVID-19. Šta u ovom slučaju raditi sa mačkama kućnim ljubimcima?

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Kao prvo, da li ste razmislili o tome, ako se vi razbolite, ko će da brine o vašem ljubimcu? Imate li alternativu? I alternativu za alternativu? Komšija, prijatelj, rođak, pansion, veterinar? Ako ste spremili rezervu za sebe, jeste li spremili rezervu za macu? Posip, hrana, preventiva, lekovi za hronične bolesnike…? Da li ste uradili sve preventivne vakcinacije? Da li ste označili na ulaznim vratima da imate ljubimca? Da li ste spremili macinu dokumentaciju na vidno mesto?

Bez izlazaka mačke napolje

Dok ne prođe glavni deo ovog našeg problema, toplo vam preporučujemo da mačke koje žive indoor/outdoor životom (žive u stanu, ali i izlaze napolje) postanu mačke koje ne izlaze napolje. Makar privremeno. Donedavno se smatralo da mačke mogu biti samo mehanički nosioci ovog famoznog virusa, ali s obzirom na to da je lizanje dlake osnovna fiziološka potreba jedne mačke, tako mogu da unesu u sebe virus i pretpostavlja se da mogu biti izvor bolesti, izlučujući je preko ekskremenata (izlučevina).

Pri tome, teško je održavati higijenu jedne mačke koja izlazi i ulazi, jer nećete uspeti da brišete celu mačku svaki put, a pri tome ne znate gde se tačno smucala. Uz sve to morate biti vrlo pažljivi s time koje sredstvo koristite za brisanje, jer mačka lizanjem može uneti u sebe te supstance i lako može doći do trovanja, ili makar do gastrointestinalnih tegoba.

Terase, krovovi i mačke

Mačke koje ne izlaze napolje bez kontrole, već vreme provode na krovu ili u volijeri, takođe se smatraju outdoor mačkama, što znači da su pravila ista kao za mačke koje se šetaju. Mačke koje su samo posetioci naših terasa (naravno, ona je bezbedno ograđena zbog mačke), imaju slobodu izlaženja ako se sprovodi adekvatna higijena terase.

To znači da bi trebalo svaki dan dobro prebrisati terasu i u svakom slučaju ne koristiti hemiju koja je otrovna za mačke, jer hodajući po obrisanoj površini, mačka dolazi se u direktan kontakt sa hemijom i posle, ližući šape, može uneti u organizam te supstance.

Higijena stana u kojem živi mačka

Kada je reč o higijeni stana, ako se već izuvate pre ulaznih vrata, i skidate odmah garderobu koju ste nosili napolju i perete ruke, verovatnoća da ste uneli mehanički virus je svedena na minimum. Samim tim, posebno „napadanje” kuće novom hemijom nije neophodno.

Ako ste već rešili da ipak napravite poseban protokol za održavanje stana, obratite pažnju na sitna slova na preparatu koji ste kupili, gde bi trebalo da piše „bezbedno za životinje” ili „nije otrovno za životinje”. Ako već koristite hemijsko sredstvo (novo ili staro), poštujte uputstvo za upotrebu koje je dao proizvođač – ako je potrebno da se sredstvo razblaži, uradite kako je preporučeno.

Posle upotrebe preparata, obavezno dobro sve isperite. Mačke su radoznala bića i verovatno će sve onjušiti ili srušiti neopranu posudu.

Trovanja kod mačaka

Trebalo bi imati na umu da su mačke osetljive na katjonske deterdžente, kao i na sredstva koja sadrže fenole. Simptomi trovanja mogu biti različiti i zavise od vrste i količine hemije. Problem se može ispoljiti lokalno (na koži, jastučetu šape, usnama, jeziku) ili sistemski (povraćanje, proliv, respiratorni, kardiovaskularni problemi). Ako dođe do problema, pri pojavi prvih simptoma, molimo vas da nazovete veterinara i objasnite šta se desilo, koje je hemijsko sredstvo u pitanju, a posle trijaže odlučiće se da li treba mačku da vodite do klinike ili ne.

Mačji virus korona

Verovatno znate da takođe postoji i mačji virus korona. On kod njih izaziva FIP, tj. infektivni peritonitis. Virus je rasprostranjen po celom svetu, ima ga dosta kod mačaka lutalica, kao i u manjem broju kod jedinki iz uzgajivačnica. Izrazito je prilagodljiv, veoma brzo mutira i ne postoji vakcina protiv njega. Lako se prenosi i određeni broj mačaka ne pokazuje nikakve simptome, ali su nosioci virusa i izvor oboljenja drugih jedinki.

Ovaj virus spada u kategoriju alfa korona i nije opasan za čoveka. Ovaj „naš”, COVID-19, za koji se donedavno smatralo da je beznačajan za mačke, ipak se dijagnostikovao na testu kod nekoliko mačaka koje su dugo bile  u  kontaktu sa obolelim čovekom. Isto kao i kod ljudi, i kod mačaka se javljaju respiratorne tegobe.

Budite odgovorni

Radi bezbednosti vaše mačke, budite odgovoran vlasnik. Poštujte sve higijenske mere. Ne preterujte sa hemijskim i dezinfekcionim sredstvima. Prvo pranje ruku, pa onda maženje ljubimca. Izbegavajte preteranu bliskost sa vašim ljubimcem ‒ lizanje i ljubljenje ostavite za neka druga, bolja vremena.

Saveti za vlasnike mačaka

Svetska organizacija veterinara male prakse (WSAVA) izdala je saopštenje koje važi i za veterinare i za vlasnike kućnih ljubimaca, a odnosi se na to kako da se ponašaju tokom pandemije uzrokovane virusom korona. Preporuka je da bi čovek koji je zaražen trebalo da:

* izbegava kontakt sa zdravom životinjom;

* brigu o ljubimcu prepusti neinficiranoj osobi;

* ne deli direktno hranu sa životinjom.

Ako vi niste oboleli, obratite pažnju da ni vaš ljubimac nema kontakta sa potencijalnim bolesnim čovekom. Ako se dogodi neobjašnjiv zdravstveni problem kod vašeg ljubimca, a pri tome još i sumnjate da je ljubimac bio u kontaktu sa osobom zaraženom virusom COVID-19, bilo bi poželjno da svog ljubimca odvedete veterinaru, ali uz prethodno zakazan preged (da biste dali mogućnost da se obezbedi prolaz sa što manje kontakata s drugim ljudima i životinjama).

Poslednje vesti

Kako pokazuju poslednji podaci, kod mačaka koje su živele sa obolelim ljudima prilikom ispitivanja pronađena su antitela za virus COVID-19, ali samo mali broj mačaka (zapravo samo jedna u Hongkongu, jedna u Belgiji i jedan tigar u Njujorku) pokazao je respiratorne simptome. Razlog za to što mačke i feretke mogu oboleti od COVID-19 je u tome što kod njih receptori ACE2 rade na sličan način kao i kod ljudi, a to nije slučaj kod pasa.

Zasad se nije dokazalo da virus može da se prenese sa mačke na ljude. Testiranje kućnih ljubimaca ne preporučuje se rutinski, već samo na zahtev veterinara i prvo bi trebalo isključiti mogućnost svih drugih vrsta bolesti. Na raspolaganju ne postoji samo test za COVID-19, već je on u paketu sa nekoliko kombinacija respiratornih infekcija.

Vizitkarta ambulante Intervet

Aleksandra Dubčeka 44a, Zemun

011/ 2604-289, 063/ 7706-998

Radno vreme

Ponedeljak – petak: od 9 do 20 h

Subota: od 9 do 15 h