Urođena ili stečena alopecija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/03/2021

Urođena ili stečena alopecija

Alopecija je parcijalni ili kompletni nedostatak dlake na površinama na kojima se ona inače normalno nalazi. Nedostatak dlake je znak koji se mora prvo ispitati, tačnije neophodno je utvrditi razlog za nastanak alopecije kako bismo je mogli tretirati. Ukoliko smatramo da je gubitak dlake nastao češanjem ili grickanjem, najpre se moraju ispitati uzroci koji mogu izazvati svrab

Za magazin “Mačka” piše dr vet. med. Srđan Obradović

Gubitak dlake može biti urođen ili stečen. Urođena alopecija može, a i ne mora, biti nasledna. U prevodu, mačići mogu biti rođeni sa već prisutnom alopecijom ili sa normalnom dlakom, pa da se tek razvije alopecija. U svakom slučaju, treba potražiti razlog za gubitak dlake.

Uzroci alopecije

Kada posmatramo uzroke alopecija, njih delimo u nekoliko grupa:

Inflamatorne alopecije, gde spadaju bakterijske, gljivične, parazitske infekcije kao uzroci;

Traume kože, to jest opekotine ili povrede nastale usled radijacije;

Trovanje živom, talijumom, jodom, što je vrlo retko;

Neinflamatorne alopecije, koje se povezuju sa hormonalnim disbalansom;

Nutritivne alopecije;

Alopecije nastale zbog inhalacionih alergena;

Tumori kože takođe mogu dovesti do gubitka dlake;

Nošenje ogrlice može dovesti do nedostatka dlake na mestu nošenja;

Tretman kod grumera može dovesti do stresa i gubitka dlake;

Alopecija može biti u psihogenog karaktera.

Inflamacije su svakako najčešći uzrok gubitka dlake kod mačaka. Bakterijske alopecije su prisutne, ali ne u tolikom procentu kao na primer kod pasa. Da bi ih ustanovio/potvrdio, veterinar ce uraditi mikrobiološki bris. Rezultati se čekaju od 48 do 72 sata, i na osnovu njih se predlaže koji antibiotik treba koristiti.

Gljivice su čest razlog za gubitak dlake kod mačaka, češći od bakterija, i to kod mačića dosta učestaliji nego kod odraslih jedinki. Gubitak dlake se najpre primeti na glavi i na prednjim nogama. Kod generalizovane forme, dlaka može otpasti sa skoro celog tela.

Kada pričamo o parazitskim infekcijama, uglavnom mislimo na demodeks, šugu i ušni šugarac. Ovde nije posredi direktno opadanje dlake zbog uzročnika već posledično, usled češanja i sekundarnih bakterijskih infekcija.

Nutritivne alopecije

One su dosta česte kod mačaka, i mogu biti vrlo teške za dijagnostikovanje. Klinički simptomi kod alergija na hranu mogu biti gastrointestinalni (povraćanje, proliv), respiratorni i drematološki/kožni. Kod kožnih manifestacija nemamo direktnu alopeciju već posledičnu, usled češanja. Naime, nutritivne alergije prosto svrbe. Kod nutritivnih alopecija vrlo čest simptom jeste go donji deo stomaka, zatim zadnje noge, krajnji deo leđa, što nastaje lizanjem zbog svraba.

Hormonalni uzroci

Hormonalne alopecije nisu toliko česte, ali nikako ih ne treba zanemariti. Kod hiperfunkcije štitne žlezde može doći do lokalnog gubitka dlake. Isto je i kod kastriranih/sterilisanih jedinki, kod kojih najčešće dolazi do simetričnog gubitka dlake na bokovima životinje.

Bol je dosta zanemaren kao uzrok koji može dovesti do alopecije. Poznato je da lizanjem, recimo, bolnog ekstremiteta, mačka smanjuje/otklanja bol. Na taj način ona i skida dlaku i uzrokuje lokalnu alopeciju.

Neurdermatitis

Stres i anksioznost kod mačaka indirektno dovode do alopecije. Mačka opsesivnim lizanjem i čupanjem dlake kida/skida dlaku sa sebe. Ovakvo stanje se naziva psihogena alopecija (neurodermatitis) i češće se javlja kod zrelijih ženki.

Šta sve može biti okidač:

– promena adrese stanovanja;

– dolazak jos jedne mačke;

– dosada;

– depresija:

– bol;

– odlazak nekog člana porodice.

Upala paraanalnih žlezda moze biti uzrok gubitka dlake, jer mačke ližu deo oko repa kako bi se oslobodile bola/nelagodnosti koje upaljene/prepunjene žlezde mogu izazvati. Ovaj problem se pretežno javlja kod kastriranih mačora, čija je telesna masa veća nego što bi trebalo da bude.

Kod mačića koji su u veoma lošem stanju i puni parazita, često imamo bezdlačna mesta po telu, što se naravno karakteriše kao alopecija. Ovde je reč o dosta oslabljenom organizmu, a posledica toga je i loš kvalitet dlake. Kada se srede crevni paraziti i popravi imunitet, i dlaka će ojačati i porasti.

Preaurikularna alopecija

Vlasnici se žale da mačka gubi dlaku u predelu između oka i uha, i ovo se ovo se uglavnom uočava kod crnih mačaka. Ovo stanje nije patološko, već predstavlja normalnu pojavu. To su najčešće mace uzrasta od nekoliko meseci i tokom rasta i njihovog izduživanja se dlaka u toj regiji zaista proredi. Ponavljam, ova pojava nije zabrinjavajuća i s vremenom će se ta mesta popuniti dlakom.

Šta god da je uzrok alopecije, treba ga potražiti po uputstvima vašeg veterinara i uraditi analize koje će, nadamo se, dovesti do prave dijagnoze, a samim tim i do rešenja problema.