Uloga vitamina D u ishrani psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/05/2022

Uloga vitamina D u ishrani psa

Vitamin D daje vitalan doprinos zdravlju kostiju zbog njegove veze sa rasporedom kalcijuma i fosfora u organizmu

Za magazin PAS piše dr vet. med Tamara Stanojević

Vitamin D je neophodan za pravilno odvijanje metabolizma kalcijuma i fosfora i homeostaze, odnosno održavanje ovih varijabilnih elemenata organizma u stabilnom stanju. Rastvorljiv je u mastima, pa se u njima i skladišti, odnosno čuva se u ćelijama masnog tkiva. Dalji put vitamina D i njegovih transformacija ide kroz jetru i bubrege.

Uloga Vitamina D:                  

Razvoj i stanje kostiju

Funkciju mišića i neravnog sistema

Vitamin D olakšava normalnu mineralizaciju i remodeliranje kostiju i hrskavice kao i održavanje odgovarajućeg nivoa kalcijuma u vanćelijskim prostorima kako bi se obezbedila normalna mišićna i nervna funkcija.

Mehanizam delovanja vitamina D podrazumeva uticaj na apsorpciju kalcijuma i fosfora iz gastrointestinalnog trakta i njihovo raspoređivanje u koštano tkivo. Efekat vitamina D se manifestuje i raste sve dok ne obezbedi koncentraciju kalcijuma i fosfora dovoljnu za normalnu mineralizaciju i formiranje kostiju.

Dnevni preporučeni unos vitamin D prema američkoj i evropskoj organizaciji za hranu ( AAFCO and FEDIAF) kilogram hrane za odrasle pse ne  treba da sadrži manje od 500 IU (međunarodnih jedinica -0,0125 mg), ali i ne više od 3.000 IU (međunarodnih jedinica- 0,075 mg) vitamina D dnevno. Dodaci vitamina D za pse ne bi trebalo da sadrže više od 100-120 ng/ml vitamin dnevno.

Pored toga, svaka životinja je jedinstvena, uključujući njenu sposobnost da apsorbuje i koristi hranljive materije kao što je vitamin D. Čak i ako ishrana jednog psa sadrži adekvatne izvore vitamina D, zdravstveno stanje creva psa može inhibirati njegovu sposobnost da u potpunosti apsorbuje vitamin D iz hrane. Ako postoji sumnja na nedovoljan nivo vitamin D u krvi, postoje simptomi deficita ( rahitis, lom kostiju..), a ishranom i suplementima ne uspevamo da ih resimo, mora se ispitati I stanje digestivnog sistema i injegova mogućnost apsorpcije vitamin D. Preporuka je da  se proverava nivo vitamina D u krvnom serumu psa jednom godišnje i naravno pri promeni zdravstvenog stanje psa.

PROČITAJ JOŠ: I MAČKE MOGU DA SE NALJUTE

Izvor Vitamina D

Vitamin D poseduje dve forme od kojih nastaju aktivni oblici –tkz provitamine D2 ergokalciferol) i D3 (holekalciferol), vitamina D

Ultraljubičasti zraci sunčeve svetlosti stimulišu telo da proizvodi vitamin D iz  njegovog provitamina D2. Međutim kada su psi u pitanju istraživanja pokazuju da je proizvodnja vitamina D stimulisana UV zracima minimalno produktivna I mnogo manje značajna  nego kod čoveka. Za pse je nutritivno značajna D3 forma. Ona prolaskom kroz jetru I bubrege formira aktivne metabolite koji utiču na aktivnost kalcijuma u organizmu.

Forma vitamina D potrebna psima potiče uglavnom iz proizvoda životinjskog porekla. Zato je za pse značajno baviti se izvorom vitamin D u hrani, odnosno njegovim unosom preko digestivnog sistema.  

•          Hrana koja prirodno sadrži vitamin D u većem procentu je žumance, jetra, neki tipovi riba(losos, bakalar,sardine), kefir. Za riblje ulje može se reći da je najjači izvor vitamina D. Psi su u prirodi do vitamina D dolazili hraneći se unutrašnjim organima svog plena i njegovim masnim tkivom u kome je uskladišten vitamin D.

Prirodni izvori vitamina D su manje bogati ovim vitaminom, ali  potentniji, odnosno pogodniji i bezbedniji za njegovo  usvajanje. Međutim  vrlo je tesko kontrolisati količinu unetog vitamina D u kućno pripremljenim obrocima, odnosno obrocima napravljeni direkno od prirodnih izvora. Merenja njegovog prisustva u krvi kod pasa ovako hranjenih  pokazuje  veoma širok raspon vrednosti. Zato uz kućno pripremljene obroke ili sirovu ishranu moramo dodati odgovarajuću količinu vitamina. Uglavnom se kao supplement vitamina D dodje riblje ulja kao glavni izvor dodatnog vitamina D.

•          Komercijalna hrana sadrzi vitamin D u okviru sastojaka od kojih se sastoji, sto je često nekonzistentna vrednost, zato joj se dodaje I  vitamin D u prečišenoj formi kako bi se stabilizovala količina koju će pas uneti. Bez obzira na trud oko praćenja smernica potrebnih količina hranljivih materija u hrani, stvarna količina vitamina D u različitim komercijalnim hranama ima vrlo širok raspon.

•          Dodatak vitamina D može biti važan faktor za pse sa potencijalno nedovoljnom količinom ovog vitamina D. To mogu biti prirodni ili sintetički oblici vitamina  D3, često u kombinaciji sa drugim vitaminima rastvorljivim u mastima, vitaminom A I E, a često kao kombinacija sa kalcijumom.

Suplementaciji vitamina D se mora prići pažljivo jer kao i svi vitamini rastvorljivi u mastima duže se zadržava u organizmu, pa u slučaju prevelikog unosa pokazuje ozbiljne simptome. Simptomi toksičnosti vitamina D mogu uključivati prekomerno slinjenje, povraćanje, dijareju, tamnu ili katranastu stolicu, gubitak apetita, povećanu žeđ i mokrenje, bol u stomaku, slabost, depresiju, drhtanje mišića i napade. Kada se primeti neki od ovih simptoma obavezna je poseta veterinaru jer ti isti simptomi mogu biti posledica I drugih jos opasnijih patoloskih stanja.

Bolesti povezane sa nivoom vitamina D

Vitamin D daje vitalan doprinos zdravlju kostiju zbog njegove veze sa rasporedom  kalcijuma i fosfora u organizmu. Istraživanja su pokazala da je nizak nivo vitamina D kod životinja povezan sa slučajevima rahitisa i osteomalacije. Studija koja se bavila izvorom vitamin D u smislu iskoristljivosti D2 oblika, pokazala  je da razvoj rahitisa kod štenaca koji su hranjeni ishranom bez dodatka vitamina D, čak i kada su bili izloženi UVB svetlosti. Na suprot tome, štenci hranjeni sa više od 10 puta od maksimalne preporučene količine prema  AAFCO-a razvili su patolosku  osifikaciju dugih kostiju.

Smanjena koncentracija metabolički potrebnog oblika vitamina D u organizmu psa može biti u vezi ili posledica određenih patoloških stanja organizma:

hronična bolest bubrega- dodatak ishrani vitamina D je komponenta lečenja CKD.

zapaljenje creva, a naročito enterpatije sa gubitkom proteina

srčanom insuficijencijom, teškim kardiovaskularnim oboljenjima i povećanim rizikom od infarkta

karcinomima pasa