Palijativna terapija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas na kauču spava
Od petmagazine.rs - 23/02/2021

Palijativna terapija

Toliko smo već pisali o raznim tumorima kod pasa da sigurno nema potrebe ponavljati sve do detalja. Ali sigurno treba napomenuti još jednom da, ako primetite nešto neobično kod svog ljubimca, kao npr. uporno šepanje, iscedak iz nekog prirodnog otvora, neobičnu izraslinu bilo gde na telu, dugotrajnu slabost ili nešto slično, preporučujemo da zakažete pregled kod veterinara za vašeg ljubimca.

Za magazin PAS piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Svi želimo da naši ljubimci što duže žive, i oni uz izrazito kvalitetnu negu mogu da dožive duboku starost svoje vrste. Nažalost, sa time idu i bolesti, kao i kod nas. Ne mora kod svake jedinke da se pojavi neka vrsta tumora u toku života, bez obzira na to što svako nosi u sebi neku mutiranu ćeliju, već samo kod onog gde ta nesrećna ćelija nađe načina i prostora da razvije promenu. Obično opšti pad imuniteta daje povoljne uslove za razvoj neke tumorozne promene. Opšti pad imuniteta je češći kod seniora, zato se maligni procesi pretežno javljaju kod pasa u starijem životnom dobu.

U toku mog radnog staža, postalo je jasno da je, bez obzira na bolesno stanje ljubimca, vlasnik najčešće u strahu od anestezije. A kod lečenja tumora, jedna od najčešćih preporučenih terapija jeste hirurška intervencija. Zbog straha, često se prekasno prihvata rizik od anestezije, koji je realan, ali uz današnje znanje, opremu i dostupne anestetike, rizik je sveden na najniži mogući nivo.

Ako se zakasnilo, ili je došlo do obnavljanja problema, ta jedinka treba ipak da dobije pravu negu. To se zove palijativna terapija.

Cilj palijativne terapije je kontrola kliničkih znakova bolesti i omogućavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života u ovoj fazi bolesti.

Kada pričamo o kvalitetu života, u ovom slučaju to podrazumeva da obavljanje osnovnih životnih funkcija psa (kretanje, disanje, uzimanje hrane i vršenje nužde) bude bezbolno.

Svaki klinički znak bolesti trebalo bi da može da se kontroliše. Ako već ne mogu svi, onda bi bar oni simptomi koji utiču na kvalitet života trebalo da budu pod kontrolom. Obično je ova terapija hronična i višestrana jer se pokušava smanjiti ili eliminisati više problema kao što su npr. mučnina, bol, slabost. Jedna od najbitnijih terapija jeste terapija bola, koja se u ovom slučaju radi tzv. stepenasto, zapravo kreće se sa slabim analgeticima i ide se prema jakim i izrazito jakim lekovima protiv bolova. Mučnina, povraćanje, izostanak apetita i/ili proliv ili zatvor mogu biti posledica terapije sa hemoterapeuticima ili posledica same bolesti. Jedan ili više ovih simptoma može se kontrolisati na različite načine sa kombinacijom lekova. Ishrana je izrazito bitna u ovoj fazi kod psa. Hrana sadrži energiju koja izdržava organizam. Hrana treba da bude prilagođena problemu i kvalitativno i kvantitativno. Treba da sadrži sve neophodne nutritijente u velikoj količini, a u što manjem obimu hrane, jer bolesna jedinka uvek jede manju količinu hrane. Istovremeno, obrok mora da bude atraktivan, zapravo sa izraženim ukusom i mirisom, da bi se lakše konzumirao. Kod pasa koji imaju smanjen apetit ili je on izostao, mogu se koristiti lekovi koji jačaju apetit. Obično jedinke sa krajnjim stadijumom tumoroznih promena imaju i manje ili više izraženu malokrvnost. Možemo pokušati da regulišemo ovakvu anemiju na više načina. Gubitak krvi nije neobičan, kao ni smanjena mogućnost stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Ali ako je anemija prisutna i pri tome progresivno napreduje, dolazi do smanjene ishrane tkiva i smanjene oksigenizacije i to indirektno spušta imunitet i ubrzava razvoj osnovne bolesti.

Mehanička opstrukcija cevastih organa (crevo, uretra i dr.) česta je kod tumora zbog pritiska npr. uvećanog limfnog čvora i rasta tumora u lumenu. Tretman može da bude neka vrsta stenta.

Cilj palijativne terapije je da osigura kvalitet života na zadovoljavajućem nivou za samog bolesnika i za njegovu okolinu, kada već promena ne reaguje na konzervativnu terapiju. Terapija se sprovodi ili ambulantno, tada je radi veterinarski tim, ili u kućnim uslovima, kada je izvodi vlasnik. Ponekad su neophodni dani hospitalizacije da bi se intenzivirao tretman, da se pacijent pretežno može vratiti na kućno lečenje.

Neke od bolesti izazvane tumorima mogu se sprečiti, neke u ranoj fazi mogu se izlečiti. Zato, kao odgovoran vlasnik svog ljubimca, nemojte se bojati anestezije, mislite na vreme o sterilizaciji, a ako primetite promenu, zakažite pregled kod veterinara. Vreme, nažalost, ne leči tumore.

Related Posts