Kvalitetni zalogaji ključni su za lepo i zdravo krzno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pomeranac
Od petmagazine.rs - 29/05/2020

Kvalitetni zalogaji ključni su za lepo i zdravo krzno

Ishrana koju čine visokokvalitetni sastojci animalnog porekla obezbediće dovoljno proteina, lipida, vitamina i minerala za održavanje zdrave kože i krzna kod većine pasa.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Prvi naš kontakt, utisak o psu i o njegovom izgledu su krzno i njegova baza – koža. Dlaka može biti duga ili kratka, oštra ili meka, talasasta, kovrdžava, a ne mora je ni biti. Ono što je zajedničko i upada u oči jeste – da li je krzno gusto, kompaktno, razigrano i sjajno ili je poleglo, mat, „prašnjavo”, neuredno ili proređeno. Njegiv izgled govori pre svega o zdravstvenom stanju psa, o njegovoj ishrani i uslovima držanja.

Koža

Da bi imao zdravu i sjajnu dlaku, psu je potrebna zdrava koža, a ona je najveći organski sistem u telu i nosilac je većeg broja funkcija: predstavlja barijeru prema životnom okruženju, reguliše temperaturu, deo je imunološkog sistema, kao i nervnog – registruje nadražaje iz spoljašnje sredine.

Kvalitet dlake

Na kvalitet dlake utiču genetski faktori, ishrana, zdravstveno stanje psa i nega – kupanje i redovno četkanje. Uticaj pravilne, kvalitetne i balansirane ishrane je vidljiv na prvi pogled – krzno je lepo, gusto, sjajno. Međutim, kvalitetan visokoproteinski obrok neće pokazati svoj efekat kada postoji metabolički ili funkcionalni problem na nivou varenja, apsorpcije i usvajanja hranljivih materija, i tada je moguća pojava dermatoza. Uticaj ishrane takođe vidimo i pri zapaljenskim stanjima kože – neki od sastojaka mogu biti uzrok zapaljenskih dermatoza, dok drugi sastojci mogu znatno poboljšati zapaljensko stanje kože.

kineski cubasti pas

Najznačajniji sastojci hrane

Proteini – Sama dlaka je većinom proteinskog sastava, sastoji od oko 95% proteina. Studije su pokazale da je 25% do 30% proteina koje pas unese angažovano u metabolizmu ćelija krzna i kože. U slučaju nedovoljnih količina proteina ili nekih specifičnih aminokiselina, može se registrovati: suvo i grubo krzno, lomljiva dlaka, dlaka koja sporo raste, krzno koje se previše linja ili je tanje nego što je uobičajeno. Tada se i koža ljuspa ili je previše zadebljala, rane teško zarastaju, pojavljuju se depigmentisana mesta. Prema jednoj studiji, animalni izvori proteina su se pokazali ravnopravnim – psi su hranjeni pilećim, svinjskim, jagnjećim, ribljim i goveđim mesom, ali i sojom. Ispitivanja su pokazala da nije bilo značajne razlike ni u izgledu ćelija kože, ni u pojavi zapaljenskih promena i svraba, kao ni u procentu masti u koži. Jedino je primećeno pojačano perutanje kože kod nekih pasa koji su hranjeni svinjskim mesom. Lipidi – U grupi lipida najznačajnije su esencijalne masne kiseline – omega 3 i omega 6 masne kiseline. One su izuzetno važne za održavanje zdrave kože i krzna. Nedostatak omega 3 masnih kiselina u ishrani ili neravnoteža između njihovih različitih tipova ometa sposobnost kože da deluje kao prepreka potencijalnim alergijskim okidačima i svim drugim uzročnicima, a osim toga može podstaći upalu i dehidriranost. Slučaj drastičnog deficita esencijalnih masnih kiselina je redak, dešava se eventualno pri ishrani hranom lošeg kvaliteta ili užeglom hranom (industrijska hrana koja je skladištena na visokim temperaturama ili joj je istekao rok). Znaci nedostatak esencijalnih masnih kiselina u ishrani pokazuju se kao: suvo i grubo krzno, pojačano perutanje (sitne ljuskice nalik peruti), pojava sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije, pojačano opadanje dlake, masna koža i sporije zarastanje rana.

Vitamini i minerali – Odgovarajući nivo vitamina i minerala u ishrani takođe igra važnu ulogu u zdravlju pseće dlake i kože. Najvažniji su vitamini A, E, biotin i vitamin C, a od minerala: cink, selen, bakar, jod i mangan, oni su neophodni za normalan rast i zamenu ćelija kože i krzna. Vitamin A je neophodan za normalan rast i diferencijaciju ćelija kože i stvaranje keratina. I nedostatak i višak vitamina A mogu prouzrokovati oštećenja kože, gubitak dlake, njenu povećanu lomljivost i krtost, ljuskanje kože, zadebljanje epiderma, perut i povećanu osetljivost kože. Postoje i određena patološka stanja kože (određeni tip seboreje) koja se vrlo uspešno mogu lečiti suplementacijom vitamina A. Vitamin E je antioksidans, pomaže u održavanju stabilnosti ćelijske membrane i modulira upalni proces, tako da ima veoma važnu ulogu u održavanju glatkoće i funkcionalnosti kože. Vitamin C je potreban za rast i obnavljanje tkiva i podržava sintezu kolagena. Biotin je od vitalnog značaja za kvalitet dlake i zdravo stanje kože. Loša bioraspoloživost biotina ili njegov nedovoljan unos može rezultirati krtom, retkom dlakom i suvom perutavom kožom. Za cink se može reći da je najvažniji od svih minerala. Važna uloga cinka u organizmu psa je održavanje celovitosti kože i učešće u imunološkom odgovoru. Nedostatak cinka se uočava u kvalitetu kože i dlake. Neke rase pasa (aljaski malamut, sibirski haski) sklone su dermatozama povezanim sa cinkom i potrebno im je više ovog minerala u poređenju s drugim rasama. Druga grupa pasa koja je osetljiva na količinu cinka u ishrani su mladi psi u periodu rasta – neodgovarajuće dodavanje kalcijuma u ishranu i dodatno kombinacija sa nedovoljno proteinski kvalitetnom hranom mogu se manifestovati gubitkom dlake, stvaranjem kožnih ljuspa, svrabom i drugim zapaljenskim simptomima. Bakar je takođe bitan zbog toga što učestvuje u proizvodnji pigmenata koji daju tako veliku raznolikost boja pseće dlake. Dakle, jedan znak nedostatka bakra je gubitak pigmenta u psećoj dlaci.

Hrana za lepo krzno

hrana za zdravu kozu i dlaku psa

Šta je to što bi psi trebalo da jedu kako bi njihova koža i dlaka bile zdrave i lepe? Kompletna ishrana sastavljena od visokokvalitetnih sastojaka (animalnog porekla) obezbediće dovoljno proteina, lipida, vitamina i minerala za održavanje zdrave kože i krzna većini pasa, ali trebalo bi znati da su neki od sastojaka na listi sastava hrane značajniji za lepši izgled krzna:

Riba– masne ribe hladnih mora kao što su losos, haringa, skuša i sardine sadrže visoku koncentraciju omega masnih kiselina koje su ključne za održavanje zdrave kože, naročito losos, koji ima najveći procenat omega 3 masnih kiselina.

Jaja su najbolji izvor bioraspoloživih proteina, ali i biotina, vitamina A i cinka – skoro potpun sastav najvažnijih hranljivih sastojaka za zdravu kožu i krzno. Osim toga jaja sadrže lutein koji svojim antioksidativnim dejstvom pomaže održavanju kože hidriranom i igra važnu ulogu u obnovi tkiva.

Jetra – sastav hranljivih sastojaka je takav da predstavlja prirodnu vitaminsko-mineralnu „suplementaciju”. Hranljivi sastojci uključuju kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, gvožđe, cink, bakar, vitamine A, E i D kao i celu B grupu vitamina.

Slatki krompir (batat) – zbog svog sastava može biti dobar izvor vitamina i minerala korisnih za održavanje integriteta kože i proizvodnju kolagena – visok nivo vitamina A i beta karotena, vitamina E, C, i B1. Takođe dobar je izvor bakra – minerala od koga zavisi pigmentacija dlake.

Ovas – žitarica za koju se smatra da ulazi u grupu hipoalergenskih hranljivih sastojaka. Trebalo bi je uključiti u ishranu formulisanu za pse za koje sumnjamo da su osetljiviji na pojedine sastojke hrane. Svojim sastavom između ostalog deluje i na gastrointestinalni sistem psa, pa tako uklanjajući toksine otvara vrata za pravilu apsorpciju potrebnih hranljivih sastojaka.

Brusnice sadrže različite bioaktivne komponente – najjaču oksidacionu snagu, a „najvidljiviji”, zbog crvene boje koju daju brusnici, jesu antocijanini. Zaista visoka antioksidativna moć daje brusnicama protivupalno dejstvo, pa osim kod problema sa urinarnim sistemom mogu pomoći i da se smanji alergijska reakcija kod pasa.

Borovnice – takođe dobar izvor antioksidanasa koji neutralizuju slobodne radikale koji oštećuju DNK, smanjujući na taj način oštećenje ćelija epiderma.

Čija semenke su bogat izvor vitamina iz grupe B, najvažnijih minerala i alfa linolenske kiseline (ALA), biljnog oblika omega 3, zbog čega pomaže u borbi protiv hronične upale kože. Čiju možemo dodati u hranu kao čija puding – 1/3 šolje čija semenki i dve šolje vode. Ovaj puding se može čuvati u frižideru i dodati u hranu. Radi boljeg ukusa može se dodati kašika jogurta.

Kokos – s obzirom na specifičan sastav, odnosno na visok sadržaj zasićenih masti srednjeg lanca, on je značajan energetski izvor, a svojim protivupalnim delovanjem smanjuje rast bakterija, iritacije i upale u telu. Prema studiji Univerziteta za prirodne nauke Bastir u državi Vašington sirovi kokos u ishrani može smanjiti ozbiljnost bakterijskih i upalnih stanja kože.

Dermatološki pregled

Kod zdravog psa, potpun, balansiran i visokokvalitetan obrok omogućava i zdravu kožu i lepo krzno, međutim potrebe pasa sa određenim zdravstvenim problemima zahtevaju nešto drugačiji sastav obroka ili dodatak određenih specifičnih sastojaka. Zato je psima sa „lošim” izgledom krzna potreban veterinarski pregled, pre svega dermatološki. Dermatološkim pregledom će se doći do dijagnoze i rešenja problema.

Modifikacija ishrane

Deo rešenja često je modifikacija ishrane, jer se neželjene reakcije na hranu često manifestuju na koži i dlaci, i oni su prvi indikator da neki sastojak hrane ima „pogrešan” put kroz sistem za varenje psa. Može se primetiti da pas liže šape, češe se, pojavljuju se krastice na koži, dlaka postaje neuredna, opada, a uz ove znake može se desiti hronično povraćanje ili/i proliv. Neželjene reakcije na hranu mogu biti posledica ili alergije na hranu ili intolerancije na hranu. Alergija na neki sastojak hrane nastaje kada imuni sistem neadekvatno reaguje na određeni sastojak hrane, dok je intolerancija na hranu češća i javlja se bez uključivanja imunološkog sistema. Pomoć i terapiju tražimo u pretpostavljenom uzroku – u hrani. Promena ishrane, u zavisnosti od pretpostavke veterinara u vezi s tim s kojim problemom se pas bori, može biti dijeta sa ograničenom količinom hranljivih sastojaka, s novim izvorima proteina i ugljenih hidrata, dijeta sa hidrolizovanim proteinima ili domaće pripremljena eliminaciona dijeta. Osim promene sastava obroka, specifični dodaci su takođe deo terapije – to može biti lososovo ulje zbog potrebe da se nadoknade omega 3 masne kiseline, pojedinačni dodatak cinka, vitamina A ili biotina ili suplementi koji u svom sastavu imaju za zdravlje kože kompleks neophodnih vitamina i minerala – vitamine E, A, biotin i vitamin C, cink, mangan i bakar. Uz malo istraživanja, više pokušaja i mnogo strpljenja, veterinar i vlasnik psa zajedno mogu doći do rešenja i pravog obroka kojim će psu povratiti zdravu kožu i jako, zdravo krzno.