Insekti izazivaju neizlečive bolesti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 24/10/2019

Insekti izazivaju neizlečive bolesti

Lajšmanija kod pasa je teška bolest, gotovo neizlečiva, a iz godine u godinu je sve prisutnija u Srbiji

Tekst: dr vet. med. Stanko Božinović za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Lakim transportom kućnih ljubimaca u zaražena podneblja, i sve lakšim prelaskom vektora koji ih prenose, bolest se lako širi i u naše područje.

Uzročnik lajšmanije

Uzročnik lajšmanije je Leishmania infantum, protozoa iz porodice Tripanosomatidae. Nevidljiva je golim okom, u telu psa se veoma brzo umnožava i izaziva dugotrajnu i teško izlečivu bolest.

Uzročnici napadaju imuni sistem životinje ili čoveka. Samog uzročnika prenose papataći (u narodu poznati i kao nevidi). To su insekti slični komarcima kod kojih mužjaci piju sokove cvetova, a ženke se hrane krvlju i prenose uzročnika bolesti. Borave uglavnom u tamnim i vlažnim prostorima i veoma su slabi letači. Osim što prenose bolest sa psa na psa, mogu je preneti i na ljude, ali procenat izlečenja kod ljudi je znatno veći nego kod pasa.

Klinička slika

Vreme inkubacije bolesti (vreme za koje se pojave simptomi bolesti) može varirati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Bolest može proći s teškim simptomima ili u skoro inaparentnom (neprimetnom) obliku. Lajšmanioza nema lako prepoznatljive simptome i dugo može ostati neotkrivena.

Dijagnostikovanje bolesti

Za postavljanje dijagnoze veoma je bitno da razlikujemo zaražene od bolesnih životinja. Dokazivanje testiranjem krvi na antitela samog uzročnika ne mora da znači i da je životinja bolesna već da je samo zaražena, te treba primenjivati određene lekove da se bolest zaleči ili da se produži vreme do pojavljivanja kliničkih znakova bolesti.

Naravno, i stalnim pregledom kako krvnog razmaza, tako i razmaza iz limfnog čvora ili promena na koži, može se pratiti koliko je bolest uznapredovala i u kom je životinja stadijumu, da bi se uključio najbolji protokol za saniranje bolesti.

Samu bolest kod pasa je gotovo nemoguće izlečiti u potpunosti, ali može se znatno popraviti kvalitet života primenjivanjem terapije.

Prevencija

Prevencija ove teške bolesti je najbitniji faktor. Pod odgovornim vlasništvom se podrazumeva svest o prisutnosti bolesti u primorskim mestima (Dalmacija, Crna Gora, Albanija, Grčka) i preduzimanje svih potrebnih radnji da se smanji rizik od zaraze kod naših četvoronožnih članova porodice. Životinje ne bi trebalo samo da budu zaštićene preparatima koji deluju po ujedu parazita, već obavezno i onima koji imaju repelentno dejstvo (odbijaju insekte).

Kod nas su registrovani preparati sa repelentnim (odbijajućim dejstvom), i to spot-on/ampule ADVANTIX, koje se primenjuju jedanput mesečno, i ogrlica Foresto, koja pruža zaštitu do osam meseci. Budući da nijedan preparat ne može garantovati stopostotnu zaštitu psa, savetuje se i sledeće:

* Smanjiti izlaženje psa napolje tokom noći, izbegavati duge večernje šetnje i osigurati smeštaj psa u zatvorenom prostoru tokom noći.

* Staviti na prozore guste mreže protiv komaraca (0,4 do 2 mm).

* Tretirati sredinu upotrebom insekticida za okolinu, za kućnu upotrebu.

* U slučaju da je pas klinički zdrav, a živi ili boravi u rizičnim područjima, savetuje se kontrola psa kod veterinara četiri do šest meseci nakon moguće izloženosti. Kontrole bi trebalo da se sprovode u periodu od februara do aprila.

Simptomi bolesti

Simptomi lajšmanioze mogu biti različiti:

* uvećani limfni čvorovi

* anoreksija, mršavljenje

* mišićna atrofija

* lezije na koži

* očni keratokonjunktivitis (upala rožnjače)

* šepavost i slabost zadnjih nogu

* poliurija i polidipsija (pojačanjo uzimanje vode i pojačano mokrenje)

* čirevi na koži nogu i među prstima

* gubitak dlake na glavi (naročito oko očiju)

* gubitak dlake na repu

* suva perutava koža

* preteran rast noktiju (fakirski nokti)

* povremena groznica

* povećana jetra ili slezina

* bolovi u zglobovima

* stalna povišena temperatura različitog intenziteta

* ponekad se javljaju i učestali jaki prolivi koji najčešće dovedu do uginuća zaražene životinje.

INFO

Veterinarska ambulanta „Božinović“

Ševina 37a, Zemun

[email protected]

064/159-61-15, 011/373‑05-65