Bakterije i virusi izazivaju zarazni kašalj - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas kaslje
Od petmagazine.rs - 27/05/2020

Bakterije i virusi izazivaju zarazni kašalj

Bolest se javlja naglo, i kod veterinara dolaze jedan za drugim psi iz istog parkića, ulice, komšiluka…

Tekst: spec. dr vet. Ana Vukićević za magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Poznat i kao zarazni (infektivni) laringotraheitis, zarazni traheobronhitis predstavlja kontagioznu, akutnu respiratornu infekciju. Rasprostranjen je širom sveta, veoma lako se širi među psima, naročito na mestima gde je veća populacija pasa (azili, odgajivačnice, čekaonice veterinarskih ambulanti, saloni za ulepšavanje pasa, pet-šopovi). Ako obole psi koji se drže pojedinačno, to je zato što su došli u kontakt sa zaraženim psom (najčešće njuškanjem). Dakle, stepen obolevanja je visok, ali je, srećom, stepen smrtnosti nizak.

Izazivači bolesti

Izazivači bolesti su nekoliko virusa i bakterija, koji deluju pojedinačno ili združeno. Od virusa najčešće su u pitanju: Parainfluenza, adenovirus tip 2, respiratorni virus Corona, virus štenećaka, virus influence. Od bakterija glavni patogeni su Bordetella bronchiseptica, Mycoplasmae, Pasteurella, Pseudomonas. Glavni „krivci” među nabrojanim patogenima kod nekomplikovanih slučajeva su virus parainfluence ili adenovirus tip 2 u kombinaciji s bakterijom B. bronchiseptica. Ukoliko su uzročnici virus influence i Mycoplasma, velika je verovatnoća da se infekcija razvije u upalu pluća. Virus oštećuje respiratornu sluzokožu i stvara ulazna vrata za bakterije, što dalje dovodi do ozbiljne respiratorne bolesti.

Širenje

Zaraženi pas izlučuje infektivne bakterije i viruse sekretom iz respiratornog trakta i infekcija nastaje direktnim, bliskim kontaktom (preko usta i nosa), aerosolima (kašljanjem), preko kontaminiranih posuda za hranu i vodu, igračaka, prljavih ruku. Zbog velike brojnosti pasa (u azilima, odgajivačnicama), stresa, transporta psa, dima, prašine, hladnoće, drugih mikroorganizama ili bolesti, narušava se prva linija odbrane, a to je sluzokoža, i dolazi do proboja virusa i bakterija, izazivača bolesti.

Klinička slika

Bolest se javlja naglo, i kod veterinara dolaze jedan za drugim psi iz istog parkića, ulice, komšiluka. Vlasnici dolaze zabrinuti jer nisu sigurni da li njihov ljubimac kašlje ili ima nešto u grlu, pa to pokušava da iskašlje i pritom povrati belu, sluzavu penu. Prijemčivi su psi svih starosnih doba, s tim što se kod štenaca od šest nedelja do šest meseci javlja teža forma, praćena upalom pluća, kao i kod odraslih pasa koji su prethodno imali druge zdravstvene probleme. Klinički znaci se razvijaju za četiri do sedam dana od izlaganja infekciji.

Nekomplikovani slučajevi

Kod nekomplikovanih slučajeva javlja se kašalj kao jedini simptom, i on je suv, oštar, učestao, naročito izražen u šetnji ako pas vuče na povocu. Kašalj je posledica upale dušnika i bronhija, koja može biti toliko blaga da prolazi spontano za nedelju do dve. Međutim, može prerasti u komplikovan slučaj i napredovati do ozbiljne upale pluća, kao što smo rekli, zavisno od uzročnika i imunološkog sistema psa. Tada kašalj postaje produktivan, vlažan, jak, energičan, pas gubi apetit, otežano diše, letargičan je, intolerantan na fizičku aktivnost, ima povišenu telesnu temperaturu.

veterinar

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Kod nekomplikovanih slučajeva, kašalj se izazove pritiskom na dušnik (ogrlicom na vratu u šetnji) i drugih simptoma nema. Kod težih slučajeva neophodan je rendgen pluća da bi se utvrdilo da li se razvio bronhitis ili pneumonija.

Kod takvih pacijenata, prepisuje se antibiotik širokog spektra dejstva i simptomi bi se morali u velikoj meri povući u roku od sedam dana od početka terapije. Ukoliko posle nedelju dana nema vidnog napretka, trebalo bi ponoviti pregled. Važno je isključiti neka druga oboljenja praćena kašljem (slabost srca, kolaps traheje, astma). Kod veoma izraženog suvog kašlja mogu se prepisati antitusici (lekovi za umirivanje kašlja), ali ne i kada je u pitanju teža forma bolesti praćena pneumonijom i produktivnim kašljem.

Vlasnicima se savetuje da ne izlažu psa fizičkoj aktivnosti 14 do 21 dan ako je u pitanju nekomplikovan slučaj, odnosno dva meseca ako je došlo do pneumonije. Veoma je bitno objasniti vlasniku da mora izolovati svog ljubimca od drugih pasa do mesec dana nakon oporavka, jer se neki od uzročnika dugo nakon prebolevanja zadržavaju na sluzokoži respiratornog trakta i lako se prenose na drugog psa. Ogrlicu oko vrata treba zameniti tzv. amom, koji ide oko grudi.

Prevencija

Vakcinacijom se stvara imunost na neke od uzročnika zaraznog kašlja (adenovirus tip 2 i virus parainfluence). Na našem tržištu postoji vakcina koja sadrži inaktivisanu bakteriju Bordetella bronchiseptica i inaktivisan soj virusa parainfluence, čime se stiče aktivan imunitet protiv ovih dvaju uzročnika. Ipak, najbolji imunitet se postiže kombinacijom ovih dveju vrsta vakcine. Psi koji su preboleli infekciju stiču imunitet koji traje od šest do 12 meseci.

Širenje zaraze

Sekret iz respiratornog trakta (sa bakterijama i virusima) prenosi se na druge jedinke:

  • direktnim, bliskim kontaktom (preko usta i nosa)
  • aerosolima (kašljanjem)
  • preko kontaminiranih posuda za hranu i vodu
  • preko igračaka
  • putem prljavih ruku