Vipet: Najbolji prijatelj lovaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 26/09/2018

Vipet: Najbolji prijatelj lovaca

Brz i okretan, nemilosrdni lovac na zečeve i glodare koji u punom trku dostiže brzinu od čak 56 kilometara na sat. U domu je pak prava mala maza koja će uvek biti uz vas na kauču

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Mali engleski hrt, poznatiji kao vipet, uzgojen je kako bi lovcima pomagao u hvatanju zečeva, glodara i manje divljači i bio im najbolji saveznik zbog svoje brzine, agilnosti i okretnosti. U punom trku vipet može razviti brzinu i do 56 kilometara na čas!

Svetski dan životinja u “Delta sitiju” 

Njegova predivna priroda ‒ uvek je prijateljski nastrojen ‒ kao i elegantni i sofisticirani izgled učinili su ga veoma popularnim u celom svetu, pa predstavnike ove rase danas najčešće možemo videti kao kućne ljubimce, a ređe kao okretne i brze lovce.

Vrsni sportisti

Ipak, njihov sportski duh i brzina i dalje su na ceni, pa su tako vipeti danas i vrsni sportisti koji postižu odlične rezultate u agilitiju, hvatanju frizbija, u trkama pasa, trkama za mehaničkim mamcem koji simulira lov na divljač, kao i u takmičenjima u poslušnosti, a veoma su dobri i kao terapijski psi. Omiljen i u domu i u takmičarskim ringovima – vipet je jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

Istorija

Vipet je nastao krajem 18. veka u Engleskoj, u tradicionalnim grofovijama Jorkšir i Lankašir, kao verni pratilac lovaca na zečeve. Kasnije, zahvaljujući svojoj brzini, ova rasa je postala veoma popularna u trkama pasa koje su pratili muškarci iz viših staleža, uz nezaobilazno klađenje. Iako mnogi misle da je vipet zapravo patuljasti veliki engleski hrt, to nije tačno.

Da li znate… da su ovi psi veoma osetljivi – ne podnose vikanje, buku ili nagle pokrete 

Engleski hrt jeste umešao svoje šape u njegov nastanak, ali samo delimično, jer je ovaj mali hrt nastao ukrštanjem velikog engleskog hrta, raznih terijera i kasnije italijanskog hrta. Nazivali su ga hrtom za siromašne, jer su samo bogataši sebi mogli da priušte velike engleske hrtove.

Pas za sve

Ovako ga najčešće opisuju jer je podjednako izvrstan lovac, divan kućni ljubimac i odličan sportista koji će osvajati medalje u svim takmičenjima i disciplinama u kojima se nadmeću naši najbolji četvoronožni prijatelji.

Karakter

Psi rase vipet su veoma prijateljski nastrojeni, obožavaju decu, odlično se slažu s drugim psima i druželjubivi su sa strancima. Ipak, umeju biti svojeglavi i nezavisni, pa im je prilikom vaspitavanja i treninga potreban dosledan i strpljiv učitelj. Veoma su inteligentni i lako uče. Imaju veoma izražen instinkt da love manji plen, pa ih ne bi trebalo u domu spajati s mačkama ili drugim manjim životinjama. Gotovo da nikada ne laju. Vipet je veoma energičan pas kojem je potrebno dosta istrčavanja, igre i šetnje.

Lovci pogledom

Hrtovi imaju snažan instinkt, jer su lovci koji se oslanjaju na čulo vida, a ne njuha poput mnogih drugih pasmina. Zovu ih “lovci pogledom”. Oni su psi pustinja i zbog toga im je više razvijen vid od njuha. Retko da se mogu videti psi koju su pokorniji i poslušniji od hrta na povocu. Vipet nikada neće vući povodac, niti ga cimati, i uvek će gledati u gazdu da vidi šta on želi od njih. On jeste plašljiv pas, i veoma oprezan, ali nikako neposlušan. Tokom šetnje odšetaće dalje od gazde, ali će im vlasnik uvek biti na oku i na prvi zvižduk – za dve sekunde stvoriće se pored vas.

Umiljati mezimci

Vipeti nisu psi čuvari, ali će i te kako čuvati dvorište ako ih je dva ili više. Sa mališanima će uživati u igri, a kada je vreme za odmor, sklupčaće se pored vas na kauču, pošto ovaj pas obožava da se ušunja ispod toplog ćebeta, a neretko će i ležati na vašim nogama nakon napornog dana. Idealan je za život u stanu, ali će postati destruktivan ako tokom dana nema dovoljno igre, šetnje i trčanja. Vipeti su, inače, veoma radoznali i obožavaju da budu u rukama, da se grle, nose i maze.

Ne vole zimu

Vipeti ne podnose hladno vreme, tako da će im tokom zime biti potrebna jakna ili džemperić. Imaju tanku kožu pa se prilikom igre ili trčanja kroz rastinje lako mogu poseći. Uživaju u letu, jer im prijaju više temperature. Gotovo da se ne linjaju i četkanje jedanput nedeljno će biti sasvim dovoljno da uklonite višak dlake i da krzno vašeg ljubimca održavate glatkim i sjajnim.

Činjenice

56

km/h brzina je vipeta u trku

Visina

48 – 56 cm mužjaci

46 – 53 cm ženke

Težina

15 kg mužjaci

13 kg ženke

Vek

12 – 15 godina

1891.

godine vipet je zvanično priznat kao rasa

Izgled

Ovo je pas srednje veličine, kratke i guste dlake koja dolazi u najrazličitijim varijacijama boja i s raznolikim šarama. Vižljast, mišićav, izrazito agilan i brz pas. Spada u najzdravije rase, ali zabeleženo je da vipeti mogu patiti od aritmija i biti osetljivi na anesteziju.