Vajmarski ptičar - pas sa mozgom čoveka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vajmarski pticar
Od petmagazine.rs - 29/04/2018

Vajmarski ptičar – pas sa mozgom čoveka

Zbog neverovatne inteligencije ovaj pas lako uči i ništa mu ne promiče. Rođen je da trči. Pravi je atleta i potrebno mu je mnogo fizičke, ali i mentalne stimulacije. Obožava decu i veoma je privržen.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Vajmarski ptičar nikad ne miruje. Uvek traži nešto čime će se zabaviti. Ovaj pas ne leškari i u domu će vas pratiti u stopu.

Lovački pas

Ova prelepa pasmina neprikosnoveni je lovac, uzgajan da nakon pucnja lovcima donese plen. Kako mu i samo ime kaže, najčešće je u timu lovaca na ptice, ali prvobitno je uzgojen kako bi lovio i krupnu divljač, jelene, vukove pa čak i medvede.

Čulo mirisa im je najizraženije i stručnjaci kažu da je 50 odsto aktivnosti njihovog mozga posvećeno njuškanju. Zbog toga su odlični i kao psi tragači za nestalima, i kao pratnja policajaca i vojnika.

I danas je čest pratilac lovaca, ali se sve češće može sresti i na ulici, jer ga ljudi rado uzimaju za kućnog ljubimca. Ipak, ovaj pas zahteva mnogo fizičke aktivnosti, istrčavanja i mentalnih igara kako bi bio srećan i staložen.

Karakteristike rase vajmarski ptičar

„Srebrni duh“ kako ga još nazivaju, najpoznatiji je po svojoj mišje sivoj boji dlake koja se presijava na svetlosti i svetloplavim očima. Štenci se rađaju s plavim očima koje kad odrastu postaju žućkaste. Iako lovac, ova pasmina deluje i ponaša se kao pravi aristokrata. Gracioznog hoda, mišićav ali elegantan, i superiorno inteligentan.

Poreklo vajmarskog ptičara

Rasa se razvila s početka 19. veka kao lovačka. Ovu pasminu sve donedavno mogli su da poseduju samo lovci, i zahvaljujući tome pasmina je sačuvala svoje izvanredne osobine.

Njihova popularnost raste nakon Prvog svetskog rata kad su stigli u SAD gde su postali omiljeni u lovu, sportskim i agiliti takmičenjima, ali i kao izvrsni kućni mezimci.

Temperament vajmarskog ptičara

Rasa je uzgajana da bude brza, da ima dobro čulo mirisa i da rešava probleme. Ovim psima ništa ne može da promakne. Obožava vodu i otporan je na sve vremenske uslove. Nije dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale psa, jer njegova energičnost zahteva posvećenog vlasnika i znalca. Ukoliko se svakodnevno ne istrčava i ne okupira zanimljivim mentalnim igrama, treniranjem i učenjem trikova – vrlo je verovatno da će postati nervozan, da će lajati i upadati u nevolje kako bi se zabavio.

Imaju izražen poriv da love plen, pa se ne slažu najbolje s manjim psima i malim životinjama. Ukoliko se ova njihova crta karaktera ne kontroliše, moguće je da će vajmarac loviti mačke, ptice, miševe… i ponosno vam pred noge staviti svoju lovinu kako bi se pohvalio.

Veoma su svojeglavi i stalno će ispitivati vaše granice. Ipak, ako se pravilno odgoji i socijalizuje, vajmarski ptičar biće divan porodični mezimac koji će vam stalno pokazivati ljubav i pažnju, obožavaće decu i pse svoje veličine.

Ne vole strance i samoću

Ova pasmina često pati od separacione anksioznosti, pa ga nikada nemojte ostavljati predugo samog. Idealan je mezimac za avanturiste, planinare i ljubitelje prirode. Osobe koje nemaju klasično radno vreme od devet do pet, već rade od kuće i svom mezimcu mogu posvetiti vreme.

Da li znate… da ovaj pas očas posla nauči kako da otvara vrata i kapiju, pa često pobegne

Iako su lovački psi koji odlično podnose sve vremenske uslove, nikako ne vole život u dvorištu, već moraju biti uz svog vlasnika.

Poprilično su nepoverljivi prema strancima. Njihove mane su moguća agresivnost prema strancima i stidljivost. Ako imate dvorište, ograda mora biti visoka, čvrsta i dobro obezbeđena. Njihovoj fizičkoj i mentalnoj aktivnosti morate posvetiti nekoliko sati tokom dana. Bacajte mu lopticu ili štap, vodite ga na trčanje i kad vozite bicikl, upišite ga na treninge agilitija.

Nega vajmarskog ptičara

Njihova kratka i svilenkasta dlaka veoma je laka za održavanje. Čak i kad trči kroz blato, prljavština kao da samo sklizne s njegovog krzna. Četkanje jedanput nedeljno sasvim je dovoljno da njegova dlaka bude zdrava, svilenkasta i sjajna. Linja se, ali četkanjem ćete ukloniti svu mrtvu dlaku.

Zdravlje

Skloni su displaziji kukova, uvrtanju želuca ako se prejedu, kao i problemima s očima. Vilebrandova bolest je specifična za ovu rasu – poremećaj krvi koja se ne zgrušava, pa prilikom povrede ili posekotine obilno krvare.

Izgled

Uši su dugačke, široke i spuštene. I nos im je sive boje. Imaju razvijeno telo i dugačak torso. Krzno je kratko i glatko.

Vajmarski ptičar u brojkama 

63-69 cm visoki su mužjaci

32-39 kg su teški

58-63 cm je visina ženki

25-32 kg su teške

10-13 godina je životni vek ovih pasa