Ši cu: Mazilica lavljeg srca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rasa si cu
Od Dijana Đukić - 13/05/2018

Ši cu: Mazilica lavljeg srca

Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači mali lav, ali nema ničeg divljeg u ovom preslatkom psiću. On je pas željan ljubavi, uvek prijateljski nastrojen.

 

Izvor: magazin Pas, Fotografija: Shutterstock

Ši cu je drevni pas i prema istorijskim podacima jedna je od 14 najstarijih rasa pasa na zemlji. Slike na kineskim pećinama svedoče o tome da je maleni ši cu hodao zemljom čak 8.000 godina pre nove ere. Današnji izgled, kako kažu stručnjaci, ši cu duguje mešanjem rasa pekinezer i lasa apso.

Dinastija Ming

Veruje se da su ovu rasu uzgojili tibetanski monasi koji su ih darivali kraljevskim porodicama. Na njihovim dvorovima, naročito tokom vladavine dinastije Ming, ši cu je zauzimao važno mesto kao omiljeni mezimac. Ukoliko bi plemstvo saznalo da je neko mučio ove pse ili se prema njima grubo ophodio – momentalno bi bio ubijen. Spavali su na nogama svojih plemićkih vlasnika kako bi ih grejali tokom hladnih zima.

I danas, kad ugledamo ovog psa s negovanom, dugom, svilenkastom dlakom do poda, zaista i deluje kraljevski – kao pas kome je mesto na baršunastim jastucima velelepnih dvorova.

Budin mezimac

Najpoznatija legenda o ovoj rasi kazuje da je maleni ši cu bio verni Budin pratilac. Na svom putu, razbojnici su presreli Budu i hteli da ga opljačkaju, i tog trenutka ovaj maleni pas pretvorio se u razjarenog lava koji je rasterao nitkove. Odmah potom postao je ponovo ši cu, a Buda ga je uzeo u naručje i poljubio. Mnogi psi ove rase na glavi imaju pramičke bele dlake, i prema legendi, to su mesta koja je Buda poljubio. Mnogi veruju i da su Fu psi, statue ispred budističkih hramova, zapravo replike pasa rase ši cu.

Karakter ši cua                  

Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači mali lav, ali nema ničeg divljeg u ovom preslatkom psiću. On je pas željan ljubavi, a ne lova. Veoma je privržen, radostan i prijateljski nastrojen pas koji je idealan mezimac za svaki dom. Svoje vlasnike pratiće u stopu, i uživati u krilu i maženju. Odličan je izbor za osobe koje ranije nisu imale pse, kao i za starije osobe. Obožava decu, život u porodici čini ga najsrećnijim, a veoma je prijateljski nastrojen i prema strancima. Veoma se dobro slaže i s drugim psima.

Njegov cilj je da ne dopusti nikome da ga ignoriše. I u tome uvek uspeva. Njegova vesela i razigrana priroda nikoga ne ostavi ravnodušnim i svako želi da ga pomazi ili da se s njim poigra.

Da li znate… da ši cu ima mnogo više genetskih sličnosti s vukom od drugih pasmina

Poslednjih godina ši cu je iz krila uskočio u sportske vode gde postiže odlične rezultate u vežbama poslušnosti, na poligonu i u agilitiju.

Izuzetno je inteligentan i njegovo vaspitanje i učenje trikova najčešče je izuzetno lako, jer brzo uči. Iako je grudva ljubavi, ume da bude i tvrdoglav, ali ako ga za lepo ponašanje nagradite hranom ili ukusnom grickalicom – uvek će biti poslušan. Mnogi psi ove rase poznati su kao veliki lajavci.

Aktivnost rase ši cu

Iako, naravno, ovi psi ne mogu da lete – oni toga nisu svesni. Njihovi vlasnici svedoče da će radosno skakutati i „preletati“ s jedne na drugu stolicu ili sofu u stanu.

Psima rase ši cu nije potrebno mnogo vežbe i istrčavanja, redovne šetnje dva puta dnevno sasvim su dovoljne kako bi bio srećan, ali je igra zato obavezna. I to u velikim količinama.

On je veoma prilagodljiv, pa će uživati jednako i u stanu, kao i na selu ili farmi.

Izgled rase ši cu

Često ga nazivaju i pas hrizantema zbog dlake koja oko njegovog lica raste u svim pravcima, pa zaista i nalikuje cvetu sa crnim nosićem međ „laticama“. Karakterističan je i po nepravilnom zagrižaju jer mu je donja vilica izbačenija. To je mali pas, ali stamen, snažan.

Dlaka

Svog ši cua morate češljati i četkati svakog dana kako bi mu dlaka bila lepa i zdrava, i kako se ne bi mrsila. Javlja se u nekoliko boja – crnoj, crno-beloj, sivo-beloj ili crveno-beloj (kao i kombinacijama ovih boja – više od 19 kombinacija). Standard opisuje i da na repu i čelu imaju beli pramičak. Ovim psima potrebno je i često kupanje, a kako nega njegove dlake može biti izazov – mnogi vlasnici odluče da negu prepuste profesionalnim grumerima. Ukoliko želite da vaš ši cu ima kratku dlaku, trebalo bi ga šišati jedanput na četiri do šest nedelja.

Zdravlje

Imaju slabu bešiku, potrebno vam je dosta strpljenja i doslednosti kako vaš mezimac nuždu ne bi obavljao u kući. Sklon je gojenju, pa bi na ishranu trebalo obratiti posebnu pažnju. Njegova kratka, „spljoštena“ njuška čini ga nažalost dobrim kandidatom za toplotni udar, pa bi tokom letnjih meseci trebalo paziti da se ne pregreje – najbolje bi bilo da bude u klimatizovanim prostorijama. Dok spavaju, najverovatnije će „krkljati“ i hrkati. Skloni su problemima sa zubima, a zanimljivo je i da upadljivo češće od drugih pasa pate od koprofagije – jedenja izmeta. Mogu patiti i od alergije na hranu i polen, kao i od displazije kuka i problema s bubrezima.

Mnogo u malom

Američki profesor i kompozitor Džejms Mamsford možda je dao najbolju definiciju ši cua svih vremena: „Niko još uvek ne zna kako su drevni evnusi uspeli da uzgoje rasu koja je pomalo lav, delom zec, pomalo nalik domaćoj mački; veliki pajac, ali i balerina, neretko nalik starom čoveku, a često i prosjak; sličan i majmunu, jednim delom beba foka, većim delom plišani meda, a sveukupno – vrlo sličan tibetanskim i kineskim snažnim psima“.

INFO

23 do 25 centimetara su visoki

4-7 kilograma su teški

10-16 godina im je životni vek

Ši cu je za vas ako želite:

Malog ali snažnog psa

Kucu koja ne zahteva mnogo fizičke aktivnosti

Kucu koja se odlično slaže s drugim životinjama

Psa koji se malo linja

Ši cu nije za vas ako želite:

Psa čija nega krzna nije zahtevna

Psa čuvara

Kucu koja ne laje često

Psa koji nema kratku njušku i zbog toga ne pati zbog vrućine (i ne hrče)