Mađarska vižla – lovac i aristokrata - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
madjarska vizla
Od petmagazine.rs - 04/03/2023

Mađarska vižla – lovac i aristokrata

Poznata kao jedna od pasmina najprivrženijih ljudima i najsrećnija kad ima zadatak. Vižla je izrazito pričljiv pas, a dnevno im je potrebno oko dva i po sata fizičke i mentalne aktivnosti.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Mađarska vižla ili mađarski ptičar, kako je često nazivaju, autohtona je lovačka rasa psa našeg severnog suseda. Neretko ovu pasminu kinolozi opisuju i kao aristokratsku, ne samo zbog elegantnog kretanja, vitke i mišićave muskulature, već i zato što su nekada bili verni pratioci plemstva i aristokratije u lovu. Spadaju u najstarije lovačke pse na svetu, i u Mađarskoj se smatraju nacionalnim blagom.

Panonski lovac

Vižla se pominje još u vreme doseljavanja Mađara na prostore današnje panonske nizije. Prema dostupnim podacima, u vreme turskih osvajanja žuti turski lovački pas ukrštan je s drugim lovačkim psima i tako je nastala vižla koju danas poznajemo. Mađarske ravnice imale su divljači u izobilju, i lovcima je bio potreban brz i posvećen radni pas koji bi locirao, donosio i pratio plen (ptice i manje životinje). Kako je rasa bila uzgojena da bude verni pratilac lovaca, i to takav da nikad ne bude suviše daleko, ta osobina i danas je odmah primetna. Ovaj pas uvek hoda tako da dodiruje nogu svog vlasnika, kao čičak-traka, uvek uz svog čoveka.

Preko okeana

Drugi svetski rat pomogao je ovoj rasi da postane poznata daleko izvan granica svoje rodne zemlje. Bežeći od ruske okupacije, Mađari su vodili svoje ptičare u druge zemlje, uključujući i Ameriku. Privlačan izgled vižle i njene izuzetne lovačke sposobnosti bile su veoma cenjene na američkom tlu i 1960. godine Američki kinološki klub priznao je ovu rasu. Danas, na tlu SAD veliki broj porodica ima vižlu za mezimca.

Psi ove rase izvrsni su lovci, ali su zbog svoje pitome i umiljate prirode danas najčešće voljeni kućni ljubimci. Vižla je poznata kao jedan od pasa najprivrženijih ljudima, a idealni vlasnik ovog psa je aktivan čovek, ljubitelj prirode, sportista i avanturista.

Vižla je najsrećnija kad ima zadatak, kad je aktivna. Ako ne prati lovce, u urbanim sredinama uvek će vam biti partner dok džogirate, trčite ili vozite bicikl. Obožava dobacivanje s lopticom ili frizbijem. Svakog dana obezbedite svom mezimcu oko dva i po sata vežbe i istrčavanja, i imaćete srećnog i zdravog psa. Takođe, vižla se pokazala kao izvrstan takmičar u agilitiju, na poligonu, u vežbama traganja i poslušnosti. Neretko su vižle i psi pratioci slepih i slabovidih, osoba s invaliditetom, terapeutski i psi tragači/spasioci.

Dobri čuvari

Izvrsni su i psi čuvari zbog snažnih instikata i brzog reagovanja. U krvi im je da štite svoju ljudsku porodicu. Ipak, ovo nisu agresivni psi i lajanjem će ukazati da nešto nije u redu pre nego što će napasti (skočiti, ujesti) stranca.

Osetljive duše

Tokom treninga i vaspitanja uvek budite nežni i uvek primenjujte pozitivnu afirmaciju: pohvalu i nagradu (poslasticu). Vižla je veoma inteligentan pas i bez mnogo muke savladaće svaki zadatak ili komandu kojoj želite da je naučite. Ne preporučuje se vlasnicima koji su nekoliko sati tokom dana odsutni od kuće, jer im je potrebno društvo ljudi, kao i mentalna i fizička stimulacija kako bi bili srećni i zdravi. Ova pasmina sklona je separacionoj anksioznosti i destruktivnim ponašanjima (griženju, lajanju…) pa se ne preporučuje osobama koje rade od devet do pet.

Da li znate… da veliki broj vižli ne voli kišu, pa neće želeti napolje kišnim danima

Najsrećnije su u većim domovima, poželjno s ograđenim dvorištem u kome će uživati. Ipak, nikako ne bi trebalo da žive napolju, već uvek u kući. Njihova kratka dlaka ne pruža im zaštitu od niskih temperatura, a zbog privrženosti ljudima patiće ako nisu s njima. Ukoliko se ne socijalizuju na vreme (još dok su štenci) mogu postati veoma stidljive i plašljive.

„Prikolica“

U domu će vas pratiti iz sobe u sobu, jer je ovo pas uvek željan dodira. Dok bude dremao ili spavao, gledaće da to uvek bude pored vas, ležeći tako da vas dodiruje. Voli da spava u udobnoj postelji, a ukoliko ne dobija dovoljno pažnje, cvileće i umiljavati se kako bi je dobio. Vižle su veoma pedantne. Vole da su čiste i o svojoj higijeni veoma vode računa, gotovo nalik mačkama.

Brbljivci

Ovo je izrazito pričljiva pasmina koja će se stalno oglašavati i komunicirati sa svojim vlasnicima – lajaće, cvileti i ispuštati raznorazne zvukove kako bi vam objasnila šta želi ili šta joj smeta. Imaće „komentar“ na sve u svom okruženju.

Vižla obožava decu

Vižla će se odlično slagati i samalom i sa starijom decom, kao i s drugim psima ili mačkama u domu. Ipak, nije dobra ideja da im cimeri budu manje životinje poput zečeva, zamoraca i ptica jer će ih najverovatnije “ganjati“ zbog svog snažnog lovačkog instinkta. Vižla obožava da pliva, živahna je i razigrana.

Ova rasa se neznatno linja i potrebno joj je četkanje jedanput nedeljno. Njihova dlaka gotovo da nema miris i kupanje im je potrebno retko, tek kad se baš uprljaju. Veoma su zdrava pasmina, ali tokom života mogu patiti od displazije kukova ili problema sa štitastom žlezdom. Ovo, jasno, neće biti problem ukoliko psa nabavite od odgovornog i registrovanog odgajivača.

Vižla 

1.000 godina stara je ova pasmina

Visina

55–66 cm mužjaci

51–61 cm ženke

Težina

20–27 kg mužjaci

18–25 kg ženke

Vek

10–14 godina

Izgled vižle

Pas srednje veličine, mišićav i atletski građen, aristokratskog držanja. Specifične boje dlake – boje zlatne rđe, s očima slične boje. U hodu elegantan, dugog repa, velikih ušiju. Dlaka je kratka i oštra.