Klamber španijel - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dunja Božić - 16/04/2021

Klamber španijel

O nastanku rase klamber španijel postoje oprečna mišljenja. Po jednoj teoriji, ova rasa je nastala u Francuskoj, krajem 18. veka, kada je francuski vojvoda primerke tek stvorene pasmine poklonio bliskom rođaku, vojvodi od Njukasla, koji ih je čuvao u Klamber parku u Notingemu. Ovu teoriju potkrepljuje i pronađena fotografija iz 1788. godine na kojoj je vojvoda od Njukasla sa psima koji su slični današnjim klamber španijelima.

Po drugoj teoriji, ova rasa je nastala u Velikoj Britaniji, i to ukrštanjem starih rasa lovačkih španijela sa basetima i goničima Svetog Huberta. Ime su dobili po Klamber parku, i za njihov razvoj najzaslužniji je lovočuvar Viljam Mensel.

U periodu posle Drugog svetskog rata, broj primeraka ove rase je u opadanju i retko se mogu naći, ali zahvaljujući predanom radu odgajivača, kvalitet je zadržan.

Izgled

Glava im je masivna, slična glavi goniča, sa dubokom njuškom, velikim, četvrtastim nosem i širokim, nisko spuštenim ušima. Izraz lica ovih pasa je naočit i nežan. Prednje noge su im kratke, prave i koščate. Telo je dugo i teško, spušteno prema zemlji, sa dubokim prsima. Leđa su im prava, široka, sa dugim i mišićavim slabinama. Zadnji deo leđa je razvijen i snažan, sa niskim skočnim zglobovima i fino savijenim kolenima. Njihove šape su velike, oble i dosta pokrivene dlakom. Rep je usađen nisko, gusto je obrastao dlakom i u nivou je s leđima. Krzno im je gusto, otporno na vodu, a dlaka ravna. Najčešće su bele boje, sa tragovima limun-žute ili narandžaste.

Temperament

Osim klasičnih osobina španijela, nežnosti i inteligencije, klamber je dobar u sportu, praćenju traga i lovu. Iako su ovi psi ljupki i željni igre, kada odrastu, nisu previše aktivni. Po temperamentu su lojalni i dobro se slažu s decom, međutim, prema nepoznatima su rezervisani, ali nikada nisu stidljivi ili neprijateljski raspoloženi. Ako su odgojeni sa drugim ljubimcima, mogu se dobro slagati s njima. Ova rasa teži da ima jednog gazdu i zna da bude tvrdoglava. Izuzetno dobro pamti i voli da „čini” vlasniku, pa bi treninzi trebalo da daju dobre rezultate. Dobri su u lovu na fazane i jarebice i u lovu na vodi.

Ova rasa voli da provodi vreme na otvorenom. Štenad ne bi trebalo da se mnogo šetaju i trče kako bi im se kosti pravilno razvile.

Zdravlje

Marljivi odgajivački rad je u poslednje vreme znatno smanjio pojavu displazije kukova kod ove rase. Osim tog poremećaja, mogući su problemi sa očima, kao što su entropion oka i katarakta. Ovi psi brzo dobijaju na težini, pa treba obratiti pažnju na ishranu. Dlaka mora redovno da im se češlja. Uši i oči treba redovno čistiti i pregledati.

Psi iz visokog društva

Ovi psi bili su veoma popularni među britanskom višom klasom i britanskim plemićima tokom 19. veka. U stvari, suprug kraljice Viktorije, princ Albert, bio je veliki obožavalac klamber španijela, kao i kralj Edvard VII, koji je vladao Engleskom u prvoj deceniji 19. veka.