Kane korso: Robustan zaštitnik - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kane korso
Od petmagazine.rs - 22/06/2018

Kane korso: Robustan zaštitnik

Italijanski mastif kane korso stara je italijanska pasmina, nastala kako bi štitila imanja i imovinu vlasnika. Takođe, branili su posede od divljih životinja, naročito divljih svinja.

Izvor: magazin Pas, Fotografije: Shutterstock

Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači pas čuvar ili robustan, stameni pas. Još u Starom Rimu bili su ratni i psi pomoćnici na imanjima. Uglavnom su imali zaduženje da svinje drže na broju i da ih usmeravaju i prate na putu do pijaca.

Istorijat rase kane korso

U jednom trenutku ova rasa došla je do granice izumiranja, ali su požrtvovani ljubitelji italijanskog mastifa dali sve od sebe da sačuvaju pasminu. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka odgajivači i ljubitelji pasa vredno su radili na očuvanju rase, a 1983. godine u Italiji je osnovano Društvo ljubitelja kane korsa.

Godine 1988. prvi primerci ove rase stigli su na tlo SAD, a godinu dana kasnije dobijeno je prvo leglo. Kao rasa u svetu je zvanično priznat 1996. godine.

Karakter kane korsa

Ne preporučuju se za život u stanu i nisu dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale psa. U rukama neiskusnih vlasnika ovaj pas može postati agresivan i veoma opasan prema strancima. Potreban mu je samopuzdan i posvećen vlasnik koji će ga dosledno vaspitati i koji će mu se posvetiti, jer ovaj pas ne podnosi samoću.

Iako krupan i robustan, kane korso je pravi porodični pas i veoma je vezan za svog vlasnika. Kažu da nikad neće odlutati od kuće, a ni tokom šetnje se neće previše udaljiti od gazde. Iskustvo je pokazalo da nikad ne traži svađu i da je ne započinje, ali to nikako ne znači da se neće sukobiti s drugim psom ako ga vidi kao pretnju.

Standard rase kane korso

Standard ga definiše kao inteligentnog, energičnog i uravnoteženog, neprikosnovenog psa čuvara i psa za odbranu. Prema strancima je nepoverljiv, ali će u prisustvu porodice biti prijateljski nastrojen.

Porodicu će bezrezervno štititi i beskrajno voleti, i u domu biti prava maza. Iako uglavnom tihi i smireni, sa svojom porodicom naširoko će komunicirati ispuštajući duge i duboke zvukove u kombinaciji zavijanja i laveža. Poznati su i kao veliki ljubitelji mališana.

Socijalizacija kane korsa

Ukoliko ga od malena socijalizujete – upoznajete s drugim ljudima i psima, zvukovima, različitim okruženjima i drugim životinjama, najbolje pre četvrtog meseca života, imaćete predivnog mezimca.

Veoma je važno da ga uposlite, jer nije pas koji će uživati u lenstvovanju i ležanju. Ukoliko ga mentalno i fizički dovoljno ne stimulišete, budite sigurni da će početi da grize nameštaj i da kopa rupe u dvorištu. Ako živi u dvorištu ili na većem imanju s domaćim životinjama, naučite ga da brine o njima i da ih pazi tokom ispaše, usmerava u odgovarajućem pravcu i vraća natrag u tor. Ukoliko živite u gradu, razmislite o agiliti treninzima, intenzivnom trčanju ili ga učite novim trikovima.

Vaspitanje kane korsa

Veoma je inteligentan i rođeni vođa, pa će vas stalno testirati i iskušavati vaše granice želeći da se nametne kao gazda u kući. Još kao štene trebalo bi da nauči pravila kojih bi morao da se drži, kao i ostali članovi domaćinstva.

Najbolji način da ga vaspitate je pomoću nagrade u vidu hrane ili poslastice. Iako robustan, kane korso je veoma senzitivan pas koji će osetiti svaku, pa i najmanju promenu vašeg tona glasa ili govora tela. Nikad nemojte vikati na njega, već budite smireni, samopouzdani i mirnim glasom mu stavite do znanja da je pogrešio. Samo tako će i on biti opušten i poslušan.

Dok je štene, trebalo bi ga s vremena na vreme ostavljati samog kako bi stekao samopouzdanje. Najbolje je da ga ostavljate u dvorištu dovoljno dugo da shvati da mu je tu sasvim dobro, da je bezbedan i da ćete se uvek vratiti.

Prema karakteristikama pasmine, trebalo bi da bude potpuno miran kad ugleda strance (vaše goste ili prolaznike), osim ako ne predstavljaju stvarnu pretnju.

Trening kane korsa

Trebalo bi ga u duge šetnje i istrčavanja izvoditi dvaput dnevno – ujutro i uveče. Ukoliko volite da vozite bicikl, kane korso će obožavati da trči uz vas. Ali, oprezno sa štencima. Njihov muskulatorni sistem ne razvija se potpuno dok ne napune 18 meseci, tako da bi šetnje do uzrasta od godinu dana trebalo da budu kraće i manje intenzivne.

Bar 20 minuta tokom dana iskoristite na uvežbavanje trikova, vežbi, komandi, agilitija. Nikad ne dopustite da vaš pas trči bez nadzora, jedino u vašem, ograđenom dvorištu.

Zdravlje kane korsa

Generalno su veoma zdrava i otporna rasa, ali, naravno, mogu patiti od pojedinih bolesti. To je pre svih displazija kukova, zatim entropija (poremećaj položaja očnog kapka koji se okreće ka unutra), „cherry eye” odnosno ispadanje žlezde trećeg očnog kapka i demodikoza (upalna bolest kože). Odlično podnose sve vremenske uslove.

Nega kane korsa

Kane korso ima kratku, oštru dlaku s tanjom poddlakom. Boja dlake može biti crna, pepeljastosiva, pšeničnožuta, jelenjeriđa ili „tigrasto” braon. Dvaput godišnje se veoma linja, tako da će vam usisivač biti najbolji prijatelj. Naviknite ga na kupanje još dok je štene – jedanput nedeljno dok je mali, i po potrebi kad odraste (jedanput ili dvaput mesečno).

Četkajte ga jedanput do dvaput nedeljno. Zube bi mu trebalo prati najmanje dva do tri puta nedeljno, ali najbolje bi bilo svakog dana. Nokte bi trebalo da mu skraćujete jedanput do dvaput mesečno.

Kane korso pas

10–12 godina je prosečan životni vek

64–70 cm je visina mužjaka

60–66 cm je visina ženki

45–54 kg teški su mužjaci

40–45 kg je težina ženki

Molosi

Kane korso spada u molosoidne pse poznatije pod imenom mastif, specifične po građi koju odlikuju velike kosti, kratka dlaka, spuštene uši, kratak mišićav vrat i često kratka njuška.

Svi molosi imaju zajedničkog pretka, danas izumrlog rimskog ovčara molosusa kog su koristili pripadnici naroda Molosis u vreme Rimskog carstva.

Većina istoričara tvrdi da je molosus nastao na područiju juga Albanije i severoistoka Grčke.