Izraelski ovčar: Inteligentan, čuvar, odan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/12/2018

Izraelski ovčar: Inteligentan, čuvar, odan

Hananski pas (Canaan dog ili kananski pas na arapskom) jedna je od najređih pasmina na svetu i veruje se da datira još iz biblijskih vremena

Piše: Petmagazine.rs

Prema dostupnim podacima, u celom svetu ima ih svega između 2.000 i 3.000. Vodi poreklo iz drevnog Hanana, oblasti koja danas obuhvata Izrael, deo palestinske teritorije, Liban i zapadne delove Jordana.

Sa ljudima hiljadama godina

U izraelskim pećinama Einan i Hajonim pronađeni su najstariji ostaci ovih pasa, koji datiraju iz vremena od pre čak 10.000 godina. U Sinajskoj pustinji postoji izrezbarena stena iz perioda od prvog do trećeg veka pre nove ere na kojoj je oslikan pas koji po dimenzijama i obliku izgleda baš kao izraelski ovčar. U Aškelonu se nalazi najstarije groblje za pse, za koje se veruje da su ga napravili Feničani i koje datira iz 5. veka p.n.e. Prema podacima arheologa, u njemu se nalazilo 700 pasa koji su veoma slični izraelskom ovčaru.

Pas lutalica

Hiljadama godina psi ovi rase živeli su kao lutalice, tumarali pustinjama i vrletima Bliskog istoka, a onda su počeli da pomažu beduinima u čuvanju stada ovaca. Napredovali su dotle da se sada, i to već decenijama, izraelski ovčari širom sveta dokazuju kao izvrsni službenici u vojsci i policiji, dragoceni pomoćnici u potragama i spasavanju ljudi, otkrivanju mina, kao vodiči slepih.

Uzgoj

Pasmina kakvu danas poznajemo pažljivo se uzgaja tek od 1930. godine, kada je izraelski stručnjak za pse dr Rudolfina Mencel započela program selektivnog uzgoja u Jerusalimu. Ona je i odgovorna za očuvanje ove rase.

Izgled

Izraelski ovčar je pas srednje veličine, čvrste građe i jak. Veoma sličan divljim psima. Dlaka mu je gusta, oštra i ravna, kratka do umereno duga, s gustom poddlakom. Teži od 18 do 25 kilograma, visine je od 50 do 60 centimetara, a prosečni životni vek mu je od 11 do 14 godina. Prema FCI standardu, spada u špiceve i pse primitivnog tipa.

Temperament

Hananski pas je odan i nežan, pun ljubavi i veoma posvećen svojoj ljudskoj porodici. Uvek je entuzijastičan, izrazito je inteligentan, spretan i okretan. Ovo je pas snažne volje, pa mu je potreban dosledan vlasnik sa iskustvom. Nije preterano zahtevan i lako se prilagođava svim životnim uslovima i svim temperaturama. Zbog visoke inteligencije i nepresušne energije potrebno mu je mnogo fizičke i mentalne stimulacije kroz igru i učenje, jer ako mu je dosadno, postaje destruktivan. Nepoverljiv je i oprezan prema strancima. Njegov nagon za čuvanje teritorije, zaštitnička narav i posmatračke veštine ga čine izvrsnim psom čuvarom. Veoma je privržen mališanima i brižljivo ih čuva, međutim, prema drugim psima ume biti agresivan i prosto obožava da juri manje životinje.

Lajavac

Ako želite da za ljubimca imate izraelskog ovčara,znajte da su oni jedni od najlajavijih pasa na svetu. Obožava i da kopa, a lavež mu je osnovno sredstvo komunikacije i način da vam ukaže na to da se bliži opasnost ili pretnja.

Poslušan ali svojeglav

Izraelski ovčari su oprezni, posvećeni i poslušni psi koji zahtevaju socijalizaciju tokom celog života (izloženost različitim ljudima, novim mestima, drugim životinjama, deci, zvukovima).

Imaju jak instinkt za preživljavanje, pa brzo reaguju na sve u svojoj okolini. Veoma su zdrava pasmina.

Related Posts